În luna februarie 2014, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,7%, potrivit datelor trasmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cu toate acestea, faţă de luna februarie din 2013, cantitatea a crescut cu 11,4%.
Potrivit INS, cea mai mare scădere a producţiei în luna februarie 2014 comparativ cu luna ianuarie 2014 a avut loc la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 2017 tone (-12,4%), fiind urmat de smântâna de consum cu 352 tone (-7,1%), unt cu 42 tone (-5,2%), lapte de consum cu 868 tone (-3,9%) şi de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (91,6% din producţia totală de brânzeturi) cu 120 tone (-2,4%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna februarie 2014 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 6796 tone (+11,4%). Principalele produse lactate la care producţia a crescut în luna februarie 2014 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2013 sunt: lapte de consum cu 3258 tone (+18,2%), brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 477 tone (+10,7%), smântână de consum cu 429 tone (+10,2%), unt cu 27 tone (+3,6%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 288 tone (+2,1%).
Creşterea producţiei s-a datorat şi creşterii cantităţii de lapte brut importat de la 9794 tone în luna februarie 2013 la 10264 tone în luna februarie 2014 (+4,8%).