Carne de vită premium ANGUS din producţie ecologică pe păşunile din România

Mădălina Papamanci
Ziarul BURSA #Companii / 31 mai 2013

Carne de vită premium ANGUS din producţie ecologică pe păşunile din România

Agricultura poate deveni motorul economiei româneşti, iar de acest lucru sunt deja convinşi cei doi investitori elveţieni care au pus bazele unei afaceri de succes în sectorul zootehnic al României, prin înfiinţarea fermelor Karpaten Meat.

Samuel Widmer şi Stefan Jung sunt cei doi administratori ai companiei "Karpaten Meat", care, bazându-se pe mulţi ani de experienţă în domeniul agriculturii, în producţia şi comercializarea de carne de vită, au intuit potenţialul păşunilor pe care le deţine România şi au investit în ţara noastră, în producţia de carne de vită premium din rasa Angus.

Dacă până acum cunoscătorii în materie de carne de vită premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute în regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este să promoveze zona Carpaţilor ca fiind producătoare de carne de vită de calitate.

În acest sens compania îşi propune ca, până în anul 2018, să producă cel puţin 10.000 carcase de vită de calitate superioară.

În momentul de faţă, rasa de carne Angus nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Creşterea bovinelor de carne în sistem mamă vacă alăptantă, sistem extensiv pe păşune, este un domeniu nou pentru România, care necesită timp pentru cunoaştere şi transformare.

Din 2008, când a luat naştere ferma Karpaten Meat, existau 120 bovine din rasa Angus, aduse din Germania, numărul acestora a ajuns la 2.100 de vaci de carne până în prezent, pe o suprafaţă de 2.500 ha de teren agricol.

Karpaten Meat administrează trei ferme în apropierea Sibiului, în Transilvania, Ferma Agrinoc: Staţia de carantină, Ferma BioPark: Ferma de creştere a bovinelor şi Ferma Marpod: Ferma de comerţ şi îngrăşare a bovinelor, unde se află şi sediul central al companiei Karpaten Meat în România.

A fost înfiinţată Asociaţia Aberdeen-Angus Romania

"România este un teritoriu ideal pentru producţia de carne de vită premium", sunt de părere Samuel Widmer şi Stefan Jung.

Cei doi elveţieni au semnat la finalul săptămânii trecute, în localitatea Marpod, la câţiva kilometri de Sibiu, împreună cu fermierii români, actul înfiinţării Asociaţiei Aberdeen-Angus Romania.

Scopul acestei Asociaţii este dezvoltarea agriculturii în România, prin prisma celor două programe de creştere a bovinelor de carne Angus: programul în rasă pură Angus şi programul de încrucişare între taur Angus şi Bălţată Românească, dar şi prin distribuţia de material seminal Angus de cea mai bună calitate şi prin aplicarea sistemului de răscumpărare a viţeilor.

Samuel Widmer, manager general Karpaten Meat, a declarat: "Potenţialul pentru creşterea vitelor de carne există, totul este să se mobilizeze fermierii în această direcţie şi, cu un pic de susţinere, atât din partea statului român, cât şi din partea fermierilor cu experienţă în domeniu, în câţiva ani putem popula păşunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus şi o recomandăm în primul rând pentru costurile scăzute de creştere şi producţie, dar şi datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un viţel pe an având prima fătare la vârsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne care încep să producă viţei doar de la trei ani. Această formă de parteneriat are ca beneficiu asigurarea unei pieţe de desfacere constante şi profitabile şi se înscrie, împreună cu programele de parteneriat, la dezvoltarea producţiei de carne de vită premium în România".

Cu această ocazie, specialiştii companiei Karpaten Meat au invitat crescătorii de animale din diferite zone ale ţării, producătorii de carne şi investitorii în zootehnie, să cunoască modelul elveţian şi împreună să analizeze noi oportunităţi de business pentru fermierii români.

Prima ediţie a evenimentului "FIRST BEEF DAY OF ROMANIA" s-a bucurat de atenţia a peste 200 de oameni de afaceri români, mulţi dintre ei declarându-se încântaţi de valoarea informaţiilor primite cu această ocazie şi poate cel mai important lucru, manifestându-şi intenţia de a deveni parteneri Karpaten Meat şi de a dezvolta o afacere de creştere a bovinelor Angus, contribuind la sectorul de producţie a cărnii de vită premium.

România - teritoriu ideal pentru producţia de carne de vită

România este un teritoriu ideal pentru producţia de carne de vită, cu o suprafaţă agricolă utilă de peste 15 milioane de hectare, din care suprafaţa totală a pajiştilor şi a fâneţelor atinge aproximativ 5 milioane de hectare, fiind după Polonia, cel puţin teoretic, al doilea cel mai mare producător de produse agricole din Europa Centrală şi de Est.

În România, implementarea sistemelor de creştere a raselor de carne este posibilă în toate zonele ţării, inclusiv cele montane. În momentul de faţă rasa de carne nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Creşterea bovinelor de carne în sistem mamă vacă alăptantă, sistem extensiv pe păşune este un domeniu nou pentru România, care necesită timp pentru cunoaştere şi transformare.

Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producător de produse din carne în Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scădere masivă în perioada 1997 - 2008 ajungând de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situează în jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate în 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha în timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031