"Carpatcement" atacă în instanţă Decizia Consiliul Concurenţei

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 24 iunie 2005

"Carpatcement" a depus ieri la Curtea de Apel Bucureşti cererea de anulare a Deciziei nr. 94/2005 emisă de Consiliul Concurenţei, prin care principalii trei producători de ciment din România - "Lafarge", "Holcim" şi "Carpatcement" - au fost amendaţi cu 27 de milioane euro pentru stabilirea ilegală a preţurilor pe piaţa internă.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, "< Carpatcement > respinge categoric decizia Consiliului şi declară că respectarea prevederilor legale este unul dintre principiile fundamentale care stau la baza politicii de afaceri a companiei. Decizia Consiliului se îndepărtează de la practica şi legislaţia română şi comunitară şi se bazează strict pe acuzaţii nefondate, prezumţii şi speculaţii nesusţinute însă de dovezi. Decizia reflectă o analiză greşită a Consiliului privind situaţia de pe piaţa de ciment din România. De asemenea, demonstrează o interpretare neconformă cu realităţile industriei de ciment, referitoare la costurile de producţie, la fluctuaţiile cotei de piaţă şi la modalităţile de stabilire a preţurilor".

Compania susţine că nu exis- tă şi nici nu au existat înţelegeri de stabilire a preţului între "Carpatcement" şi ceilalţi producători de ciment din România şi că piaţa româneas- că de ciment este competitivă. De asemenea, cotele de piaţă ale producătorilor de ciment au variat considerabil de-a lungul perioadei investigate (2000-2004), neexistînd un paralelism de preţ între producătorii de ciment din România.

Reprezentanţii companiei mai susţin că majorarea preţurilor practicate de "Carpatcement" se încadrează în media de creştere înregistrată de celelalte produse industriale în perioada desfăşurării investigaţiei. Potrivit oficialilor companiei, "Carpatcement" participă, împreună cu ceilalţi producători de ciment din România, în cadrul CIROM (Patronatul din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România) doar cu scopul de a coordona eforturile depuse în domenii precum protecţia mediului, utilizarea reziduurilor din alte industrii, standardizare şi promovarea indus- triei materialelor de construcţii. "Toate informaţiile incluse în buletinele CIROM au fost publice, au făcut referire la trecut şi nu au inclus niciodată preţuri", se mai arată în comunicatul de presă.

Conducerea "Carpatcement" mai spune: "Structura actuală a pieţei româneşti de ciment a fost aprobată de către autorităţile competente ale statului (în materie de privatizare şi de concurenţă), cu scopul de a crea o piaţă competitivă echilibrată. În acest sens, < Carpatcement > a acţionat întotdeauna într-o manieră transparentă, cu consultarea şi aprobarea autorităţilor române competente, inclusiv cu cea a Consiliului Concurenţei".

La finele lunii mai, Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia de pe piaţa cimentului iniţiată în 2001 şi a sancţionat companiile Carpatcement, Lafarge şi Holcim cu amenzi de 28,5 milioane euro, în principal pentru că au constituit un cartel pentru stabilirea ilegală a preţurilor pe piaţa internă. Amenda "Carpatcement" se ridică la 313,2 miliarde lei (6% din cifra de afaceri a companiei înregistrată în 2004), în timp ce pentru "Lafarge Romcim" sancţiunea este de 377,2 miliarde de lei (6,5% din vînzările de anul trecut).

Compania "Holcim" a primit o amendă în valoare de 290 miliarde lei, reprezentînd 5,5% din cifra de afaceri din 2004. "Holcim" a fost sancţionata separat şi cu 1,4 milioane euro, pentru încălcarea unei decizii a Consiliului Concurenţei de autorizare condiţionată a concentrării economice realizată prin cumpărarea fabricii de ciment de la Aleşd. Deşi a precizat că nu este de acord cu decizia Consiliului Concurenţei, "Holcim" a plătit amenzile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb