CAZUL PANAIT REVINE ÎN ACTUALITATE O nouă sinucidere a unui procuror anticorupţie

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2019

O nouă sinucidere a unui procuror anticorupţie

Tamas Schiffbeck, fost şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara până în 2015, a decedat, după ce a căzut de la ultimul etaj (şase) al clădirii în care lucra. Schiffbeck era procuror DNA, după ce, în prealabil, în 2015, s-a întors la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Trecerea pe la această instituţie a avut loc după ce Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să îi reînnoiască mandatul în fruntea structurii DNA din oraş.

Moartea lui Tamas Schiffbeck este investigată de Parchetul timişorean şi de Inspectoratul General de Poliţie al judeţului Timiş, prima variantă de lucru pentru oamenii legii fiind aceea a sinuciderii.

Conform unor surse citate de publicaţia Banatul Meu, numele procurorului timişorean a fost vehiculat în legătură cu ancheta structurii centrale a DNA la Primăria Timişoara, care vizează vânzări ilegale de spaţii locative în baza Legii 112. Conform celor de la publicaţia timişoreană, Tamas Schiffbeck ar fi fost beneficiarul unui apartament achiziţionat, în baza legii 112, deşi nu era chiriaş al acelei locuinţe la momentul apariţiei actului normativ.

Tamas Schiffbeck, în vârstă de 48 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-a exprimat, vineri, regretul cu privire la încetarea din viaţa procurorului Tamaş Schiffbeck,un bun coleg şi un profesionist desăvârşit". DNA a precizat că nu are cunoştinţă ca procurorul Tamas Schiffbeck să fi fost vizat de vreo anchetă penală sau disciplinară. De asemenea, Inspecţia Judiciară a precizat că procurorul nu a fost vizat de cercetări dis-ciplinare în ultimii ani.

Sinuciderea procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a readus în actualitate modul în care a decedat procurorul bucureştean Cristian Panait.

În cazul sinuciderii lui Panait, în spaţiul public au existat informaţii conform cărora decesul lui este legat de anchetarea pe care a dispus-o la adresa procurorului Alexandru Lele.

Procurorul orădean Alexandru Lele este cel care, în aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul unui influent sponsor al PSD care a fost şi prefect al judeţului, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere.

Lele a fost suspendat din funcţie prin ordinul ministrului justiţiei de la acea vreme, Rodica Stănoiu, după ce fostul premier Adrian Năstase a declarat că "nu crede în arestările de vineri seară" (n.r. în care era implicat Adrian Tărău).

După 48 de ore, Tărău a fost eliberat în urma intervenţiei lui Năstase, iar, la scurt timp, a părăsit ţara şi s-a stabilit în SUA.

În 2002, procurorii au început urmărirea penală faţă de Lele, acuzaţiile fiind favorizarea infractorului, arestare nelegală, cercetare abuzivă şi sus-tragere de înscrisuri.

În 27 martie 2002, procurorul bucureştean Cristian Panait (29 de ani) de la Parchetul instanţei supreme, în baza unui mandat legal, a descins la locuinţa procurorului Alexandru Lele, care chemase un operator de la o televiziune locală, pentru a asista la demersul anchetatorului său.

Panait a cerut presei să părăsească locuinţa, spunând că prezenţa acesteia nu se justifică, potrivit prevederilor legale, dar orădeanul Alexandru Lele a insistat să rămână, criticând modul în care decurgea ancheta în cazul său şi afirmând că aceasta are conotaţii politice.

Înregistrarea discuţiilor, difuzată în aceeaşi seară de postul local de televiziune, a arătat cum Cristian Panait a devenit irascibil şi l-a acuzat pe Lele că obstrucţionează o anchetă oficială, ba chiar de ultraj la adresa poliţiştilor prezenţi, deoarece procurorul orădean încuiase uşa şi îi invita repetat să continue percheziţia.

În 10 aprilie 2002, procurorul Cris-tian Panait - cel care a declanşat acţiunea penală împotriva lui Lele, demers judiciar semnat şi de şeful anchetatorului, Ovidius Păun - s-ar fi sinucis, aruncându-se de la etajul imobilului în care locuia în sectorul 2 al Capitalei.

Presa a relatat la acea vreme că ultimele cuvinte ale lui Panait spuse mătuşii sale, Eleni Dumitru, înainte de a intra în comă au fost : "Câinele de Ponta m-a omorât!".

Eleni Dumitru a susţinut, potrivit presei: "Domnul Victor Ponta ştie exact cine se ascunde în spatele asasinării procurorului Panait! Nu-l învinuiesc personal pe domnul Ponta, dar sunt convinsă că ştie exact cine se ascunde în spatele asasinării. (...)Aştept cu nerăbdare să ajungă la Putere să văd dacă va redeschide dosarul, căci a fost crimă, nu suicid, aşa cum s-a susţinut".

Toată ancheta în cazul Lele a fost reluată, procurorul bihorean fiind trimis în judecată.

După şase ani, Alexandru Lele a revenit în funcţia de procuror la Bihor, CSM avizând repunerea în drepturi a magistratului.

Ulterior, procurorul a fost pensionat de preşedintele Traian Băsescu, iar Parchetul General a constatat că Alexandru Lele este nevinovat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb