CCR a respins sesizarea lui Sorin Grindeanu privind secretul votului la moţiunea de cenzură

Andrei Stan
Politică / 12 iulie 2017

Sorin Grindeanu (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 18:35 Grindeanu, despre decizia CCR: "Nu am contestat rezultatul votului, ci am încercat să trag un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează"

Fostul premier Sorin Grindeanu a afirmat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, după ce Curtea Consituţională a respins ca inadmisibilă sesizarea sa în care acuza faptul că nu a fost respectat secretul votului la moţiunea de cenzură din 21 iunie, că el nu a contestat "nicio secundă" rezultatul votului de la moţiune, ci a vrut să tragă un semnal de alarmă legat de modul în care se votează, respectiv că unii parlamentari au făcut acest lucru cu bilele la vedere.

Fostul premier a scris: "Am luat act de decizia Curţii Constituţionale de astăzi, care a respins ca inadmisibilă solicitarea pe care am formulat-o vizavi de respectarea votului secret în Parlament. Nu am contestat nicio secundă rezultatul votului de la moţiune, nu aceasta a fost intenţia mea, ci am încercat să trag un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează".

Sorin Grindeanu a precizat că Parlamentul trebuie recredibilizat, iar parlamentarii trebuie să depună eforturi pentru îndreptarea imaginii instituţiei.

Grindeanu a conchis: "E foarte important ca, pe viitor, să ne asigurăm că votul secret este respectat. Altfel, nu vom reuşi să recâştigăm încrederea românilor în Parlament, forul democratic suprem".

------

Actualizare 12:29

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins astăzi, ca inadmisibilă, sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu, în care acesta a acuzat faptul că nu a fost respectat secretul votului la moţiunea de cenzură din 21 iunie, fapt care dus la un conflict de natură constituţională între puterile statului prin efectul moţiunii asupra cabinetului său.

(M.I.)

-------

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) vor discuta astăzi sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu, în care acesta a semnalat faptul că nu a fost respectat secretul votului la moţiunea de cenzură din 21 iunie, fapt care dus la un conflict de natură constituţională între puterile statului prin efectul moţiunii asupra Cabinetului său, potrivit News.ro.

Fostul premier Sorin Grindeanu a trimis pe 29 iunie o sesizare Curţii Constituţionale în care semnalează că nu a fost respectat secretul votului la moţiunea de cenzură din 21 iunie.

Grindeanu a reclamat Curţii Constituţionale faptul că unii parlamentari au votat moţiunea de cenzură cu bilele la vedere, fapt ce contravine prevederilor din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede explicit votul secret pentru moţiunile de cenzură.

"Exercitarea mandatului de către deputaţi şi senatori, aflaţi în serviciul poporului, trebuie să fie caracterizată, între alte exigenţe, de respectarea principiului legalităţii şi al bunei-credinţe, prin exprimarea votului în strictă concordanţă cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv şi cu convingerea proprie a parlamentarului", a scris Grindeanu.

El susţinea că Regulamentul pe care l-a invocat trebuie să conţină prevederi suplimentare care să se refere la situaţia în care secretul votului nu este asigurat. "Consider că nu este lipsită de interes o eventuală completare a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu norme care să prevadă reluarea votului în situaţia în care derularea concretă a procedurilor parlamentare nu respectă prevederile regulamentare aplicabile", se arată în documentul citat.

Premierul argumentează că nerespectarea secretului votului la moţiunea de cenzură care i-a demis guvernul a creat un conflict de natură constituţională între puterile statului, prin efectele pe care adoptarea moţiunii le-a produs.

"Fără a solicita anularea adoptării moţiunii de cenzură, vă adresez rugămintea de a examina condiţiile votării de către deputaţi şi senatori a acestei moţiuni şi de a impune Parlamentului respectarea pe viitor a dispoziţiilor constituţionale şi legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari", se mai spunea în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze pe 5 iulie, ca răspuns la sesizarea lui Sorin Grindeanu la CCR, că "votul secret este o opţiune" pe care o foloseşti sau nu.

Liderul PSD a afirmat: "Eu cred că până la urmă votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu. S-a votat când secret, când la vedere în Parlament, cred că important este votul, cred că un om care are personalitate, şi au fost oameni cu mare personalitate, au votat invers, tot la vedere. (...) Eu nu am pregătirea constituţională a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialiştii în Constituţie şi în drept din Parlament şi ei vor face materialul către CCR".

Comentariul lui Dragnea a provocat o reacţie din partea lui Grindeanu, pe contul acestuia de Facebook. Fostul prim-ministru a precizat: "Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituţionalist ca să ştii că votul la moţiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Ca preşedinte de partid, preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moţiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor".

Sorin Grindeanu a mai scris că "poate vrea Liviu Dragnea să întrebe dacă în Brazilia votul e la vedere".

"Să îţi ameninţi proprii parlamentari, să faci filtre la vot, să-i obligi să arate votul care, din punct de vedere constituţional, este secret - toate acestea sunt lucruri inadmisibile. De aceea am sesizat CCR. Pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple", a conchis fostul premier.

Subiectul moţiunii de cenzură a fost adus în discuţie şi de către opoziţie, tot pe 5 iulie. Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins atunci punerea pe ordinea de zi a cererii de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la votul de la moţiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Grindeanu, solicitată de PNL, USR şi PMP.

Cererea de constituire a comisiei parlamentare de anchetă a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR şi PMP, care susţin că pe înregistrările video arată că la moţiunea de cenzură au votat 249 de parlamentari, dar în urne au fost găsite 251 de bile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. politrucii de la CCR isi vor da cu parerea despre politrucii de la Parlament

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb