Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR) a admis, ieri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştrii interimari. CCR a stabilit că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar precizează că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru remaniere, ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare.
În urma deliberărilor de ieri, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între prim-minis-trul României şi preşedintele ţării.
Totodată, Curtea Constituţională (CCR) precizează, în minuta deciziei privind conflictul preşedinte-premier, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern.
După decizia CCR, Klaus Iohannis a declarat că hotărârea Curţii Constituţionale "nu schimbă cu nimic situaţia politică" actuală, iar Viorica Dăncilă este "obligată" să meargă în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere.
Domnia sa a precizat: "Decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie, prin plecarea ALDE şi premierul e obligat să meargă în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere".
Preşedintele a constatat "cu satisfacţie" că şi Curtea Constituţională "a ajuns în mod corect şi inevitabil la aceeaşi concluzie: guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă în faţa Parlamentului".
"Celelalte chestiuni" legate de numirea sau nu a miniştrilor interimari sau plini "sunt de fapt blocaje generate de refuzul premierului de a se prezenta în faţa Parlamentului, acolo unde trebuia să meargă din capul locului", a argumentat Klaus Iohannis.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că decizia Curţii Cons-tituţionale sancţionează atitudinea premierului Viorica Dăncilă şi "îi cere imperios să vină în Parlament pentru votul de încredere". Domnia sa a afirmat: "PSD-ul sau, mai bine zis, doamna Dăncilă înţelege o altfel de politică, cum n-a mai văzut şi n-a mai auzit nimeni în Europa şi în lume, ca să racoleze în mod forţat anumiţi oameni din ALDE care se lasă cumpăraţi pentru a da aparenţele existenţei aceleiaşi compoziţii politice a Guvernului".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2019, 08:10)
Trist,in ultimii 15 ani am avut oameni care nu trbuiau sa fie in fruntea tarii,cu calitatile lor,de escroci si mincinosi.Acelasi lucru este valabil la o mare parte de politicieni.Cand se va spune adevarul de furturile de voturi prin retele de calculatoare,amintite recent la un partid?
2. ca sa n'avem vorbe!!
(mesaj trimis de d.i. în data de 19.09.2019, 11:14)
pentru ca, in corzi, si tariceanu si presedintele isi dau cu stangu'n dreptu', iata Comunicatul CCR:
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:
1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.
2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;
3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.
4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primulministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.