CCR discută sesizarea în cazul ordonanţei privind taxarea bacşişului

Elena Deacu
Politică / 7 iulie 2015

Curtea Constituţională a României (CCR) va lua marţi în discuţie sesizarea Avocatului Poporului în cazul ordonanţei care prevede, printre altele, taxarea bacşişului şi nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti favorabile.

"Actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", susţinea, la 19 mai, Avocatul Poporului.

Potrivit AP, OUG 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul sau, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

Autorul sesizării a apreciat că măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are niciun efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal.

"Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporţionalităţii, libertatea economică şi obligaţia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producţie. OUG nr. 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedura care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", a mai menţionat Avocatul Poporului.

În 10 iunie, plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, a aprobat - cu 285 de voturi "pentru" şi 2 abţineri - eliminarea prevederilor privind bacşişul şi emiterea de bonuri fiscale pentru bacşiş.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care se abrogă toate prevederile care ţin de bacşiş.

Astfel, s-a renunţat la articolul care prevedea că "bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise de aparatele de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct" şi la cel care spunea că "sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite angajaţilor se înregistrează la suma cheltuielilor. Acesta mai prevedea că operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă veniturile din încasarea bacşişurilor rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Ordonanţa mai reglementează aspecte referitoare la aparatele de marcat.

"În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcţiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligaţi să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită chitanţe, în condiţiile legii, pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clientului. Obligaţia privind înregistrarea operaţiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi", se arată în ordonanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb