CE avertizează România cu privire la riscurile legii salarizării unitare şi corupţiei

M.I.
Politică / 22 mai 2017

CE avertizează România cu privire la riscurile legii salarizării unitare şi corupţiei
  • document ataşat Recomandările Specifice
    apasă aici pentru a descărca.

    Comisia Europeană (CE) a transmis, astăzi, ţării noastre un avertisment cu privire la abaterea de la obiectivele bugetare pe termen mediu - "celebrul MTO" - se arată în Recomandările specifice de ţară. În document, Executivul comunitar atrage din nou atenţia asupra legii unitare a salarizării bugetarilor, care ridică riscuri asupra economiei ţării, şi asupra nivelului încă ridicat al corupţiei.

    În dispozitivul Recomandărilor specifice de ţară pentru România, transmise de Comisia Europeană Consiliului Uniunii Europene, Executivul comunitar reaminteşte că în 12 iulie 2016 Consiliul a recomandat României să limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu în 2016 şi să realizeze o ajustare fiscală anuală de 0,5% din produsul itern brut în 2017, cu excepţia cazului în care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat cu un efort mai mic.

    Recomandarea era făcută în perioada guvernului Cioloş, iar între timp executivul s-a schimbat în România.

    Astăzi, Comisia Europeană a emis un avertisment privind o abatere semnificativă a ţării de la obiectele bugetare pe termen mediu - celebrul MTO, invocat în anul 2014 de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, într-o discuţie cu premierul de atunci, Victor Ponta, şi cu ministrul de Finanţe de atunci, Ioana Petrescu.

    CE arată în Recomandările specifice de ţară 2017: "Pe baza datelor execuţiei pe 2016, România a fost depistată ca fiind într-o deviere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu. În conformitate cu articolul 121 alineatul (4) din TFUE şi cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului, Comisia a emis un avertisment adresat României la 22 mai 2017 că a fost observată o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu În 2016. Conform Prognozei din primăvară Comisiei Europene, există riscul unei abateri semnificative de la ajustarea recomandată în anul 2017".

    Şi de data aceasta Comisia Europeană ţine să avertizeze asupra riscurilor pe care le ridică proiectul legii salarizării unitare, aflat în Parlament, precum şi de lipsa măsurilor fiscale şi structurale ale Guvernului.

    CE afirmă în documentul transmis Consiliului UE: "Principalul risc descendent pentru perspectivele macroeconomice decurge din impactul scăzut al măsurilor fiscale şi structurale asupra perspectivelor de creştere pe termen scurt şi mediu. În acelaşi timp, măsurile necesare pentru a sprijini ţintele de deficit planificate nu au fost specificate suficient. În plus, proiectul de lege privind salarizarea unitară reprezintă un risc semnificativ descendent pentru prognoza fiscală" .

    De asemenea, Comisia Eurpeana a inclus în dispozitivul Recomandărilor specifice de ţară pentru România şi referiri la nivelul încă ridicat al corupţiei din ţară, prcizând că nu doreşte totuşi să insiste pe acest subiect în condiţiile în care există oricum Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, care acoperă aceste aspecte, potrivit Hotnews.ro.

    CE arată: "Corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru derularea afacerilor. România a făcut progrese substanţiale în ceea ce priveşte o mare parte din reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei la nivel înalt. Cu toate acestea, rămân paşi importanţi de făcut în abordarea îngrijorărilor în aceste domenii, astfel încât reformele să fie durabile şi ireversibile. S-au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte elaborarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale, însă rămân importante provocări în punerea în aplicare eficientă a strategiei naţionale anticorupţie adoptate în 2016.

    Este nevoie de eforturi pentru respectarea independenţei sistemului judiciar în viaţa publică din România, pentru finalizarea reformelor codurilor penale şi civile şi asigurarea eficienţei în aplicarea hotărârilor judecătoreşti. În cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, România primeşte recomandări în domeniile reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandările specifice de ţară pentru România".

    Bruxelles-ul atrage atenţia şi asupra corupţiei din sistemul sanitar.

    CE afirmă: "Populaţia României este expusă unor rezultate slabe în materie de sănătate. Serviciile de asistenţă medicală de calitate, accesibile sunt afectate de lipsa cadrelor medicale, de subfinanţare şi de dependenţă excesivă de spitale, precum şi corupţia, care afectează în special persoanele cu venituri mici şi din zonele rurale. În afară de plăţile neoficiale către profesioniştii din domeniul medical, corupţia se referă la achiziţiile publice în spitale, fraudarea asigurărilor şi mituirea certificatelor care dau dreptul la prestaţii".

    Comisia Europeană recomandă ţării noastre ca în anul 2017, să asigure conformitatea cu recomandarea Consiliului în vederea corectării deviaţiei semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu. În 2018, să îşi continue politica fiscală în conformitate cu cerinţele componenţei preventive a Pactului de stabilitate şi creştere, ceea ce se traduce printr-un efort fiscal substanţial pentru 2018. Asigurarea aplicării depline a cadrului fiscal. Consolidarea respectării şi colectării taxelor. Combaterea muncii nedeclarate, inclusiv prin asigurarea utilizării sistematice a controalelor integrate.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb