CE lansează o procedură de infringement împotriva României pe legea comerţului cu alimente în supermarketuri

S.B.
Companii #Agro-alimentar / 15 februarie 2017

CE lansează o procedură de infringement împotriva României pe legea comerţului cu alimente în supermarketuri

Actualizare 17:09 Horaţiu Radu: "Procedura de infringement, oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ"

Procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană (CE) împotriva României în privinţa legii care obligă supermarket-urile să comercializeze minimum 51% produse locale trebuie privită ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE, a afirmat astăzi agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu.

În cadrul unei dezbateri la Parlament, Horaţiu Radu a declarat, citat de News.ro: "Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie, suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii şi a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene".

El a precizat: "Mai exact, este vorba de o procedură de punere în întârziere, comunicarea am primit-o astăzi. România va avea la dispoziţie două luni de zile în care să răspundă îngrijorărilor Comisiei. Nu am apucat să vedem încă toate detaliile Comisiei pentru că, undeva în cursul serii, vom primi toate aspectele semnalate. Nu sunt însă nişte noutăţi pentru noi, întrucât încă de anul trecut am primit din partea Comisiei Europene o serie de solicitări. Erau practic două, trei articole din lege care ridicau o serie de îngrijorări".

Horaţiu Radu a mai spus că este o oportunitate pentru a avea un cadru legislativ adecvat conform intereselor economice interne şi exigenţelor legislaţiei europene.

"Din punctul nostru de vedere, această dezbatere este o oportunitate pentru a reuşi să avem un cadru legislativ adecvat, un cadru legislativ articulat şi un cadru legislativ conform atât intereselor economice interne, dar şi exigenţelor legislaţiei europene", a subliniat agentul guvernamental pentru CJUE.

Acesta a susţinut că este vorba de "o procedură de infrigement prin prima ei etapă care se numeşte punerea în întârziere".

Horaţiu Radu a conchis: "Din punctul nostru de vedere, este o oportunitate foarte bună care se pliază foarte bine cu dezbaterea de astăzi şi vom avea posibilitatea să avem un cadru legal foarte, foarte bun şi în concordanţă cu exigenţele Comisiei Europene. Vreau să vă spun că noi, MAE, prin absolut toţi experţii pe care îi avem în domeniu suntem la dispoziţia Parlamentului, suntem şi la dispoziţia colegilor de la celelalte instituţii de linie pentru a se creiona dispoziţiile legale cele mai bune".

La rândul său, Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a declarat că "este necesară o ameliorare a legii" în urma declanşării procedurii de către Comisia Europeană.

Legea a fost adoptată în iunie 2016 de către Parlament.

-----------

Comisia Europeană (CE) a lansat astăzi o procedură de infringement împotriva României pentru legea care impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

Executivul UE a decis astăzi să trimită scrisori de întârziere României şi Ungariei, motivând că normele lor naţionale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare contravin legislaţiei UE, potrivit News.ro.

În ţara noastră, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor.

Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire.

În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a aplica aceleaşi marje de profit pentru produsele agricole şi alimentare interne şi pentru cele importate, în ciuda faptului că preţul produselor importate este condiţionat de fluctuaţii ale cursului de schimb valutar. Aceasta riscă să descurajeze vânzările de produse agricole şi alimentare importate faţă de cele naţionale.

Comisia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor.

Nici Ungaria, nici statul român nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale.

Autorităţile ungare şi române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Putem noi romanii sa facem ceva de azi inainte. Sa alegem de pe raft doar produse le, produse in Romania....daca altfel nu se poate. De obicei le gasim la raft in margini ....dar putem deschide ochii.

    1. Putem sa cumparam de la comercianti romani, afara cu intermediari de afara!

    A se citi ingrijorarile supermarketurilor!!!

    Ce protejeaza cartelul alimentar de afara !!!

    Cine are supermarketuri in tara? Germania. 

    Toata lumea l-a hulit pe Orban insa iata ca la ei s-au putut multe. Si sunt tot in UE.

    Pana la urma mai trebuie si o doza de nationalism... 

    1. Corect.

    Daca ne-am mobiliza sa cumparam 80% produse romanesti iar mobilizarea (boicotul de fapt ) ar tine macar 1 luna, sa vezi ce s-ar cuminti supermarketurile. Trebuie organizat ceva, nu se poate sa ne calce in picioare lobby-ul supermaketurilor .......niste banditi !

    1. Sa iesim din Uniunea Europeana si sa intram in Uniunea Euroasiatica, de la Nistru pan' la... Vladivostok !!! Toate aceste probleme se vor regla instantaneu

      Nu ai inteles mesajul....fara fumigene...

    mafia UE

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb