CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

F.B.
Internaţional / 9 noiembrie 2018

CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

Comisia Europeană a decis ieri respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Instituţia îşi manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare, considerând acest mecanism drept contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât şi libertăţii furnizării de servicii, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre de YE România.

Mai mult decât atât, comisia a decis să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de infringement - acţiune legală împotriva statelor care nu se conformează notificărilor CE. Procedura infrigement va trece în următoarea etapă în cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opţional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru plătitorii de TVA cu sume restante în acest segment - aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele nu mai pot fi folosite de către contribuabil decât cu acordul ANAF, care se asigură astfel că îşi pot plăti taxele.

Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore - tocmai prin deschiderea acestui cont separat - pentru persoanele impozabile care îşi desfăşoară activitatea în România, fapt susţinut şi de Comisia Europeană prin decizia luată şi argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb