Odată cu vremea caldă şi venirea verii, intră în discuţie si redeschiderea piscinelor şi a parcurilor acvatice. Cu toate acestea, în contextul pandemiei COVID-19, tot mai mulţi oameni se întreabă care sunt riscurile la care se expun în cazul în care merg la piscină,
Potrivit experţilor medicali, şansele de a contracta noul coronavirus sunt mult mai mici atunci când eşti în aer liber, decât într-o încăpere iar în cazul piscinelor trebuie sa fim mai atenţi atunci când mergem la vestiare sau la toaletă decât atunci când suntem în apă, informează NewYorkTimes.
Deşi măsurile de prevenţie implementate la nivel mondial sunt simple (spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomeraţiei, purtarea măştii şi dezinfectarea suprafeţelor), în cazul piscinelor, aceste reguli devin o adevarată provocare. Purtatul măştii este imposibil atunci când înoţi iar distanţarea socială este greu de întreprins atunci când te afli într-o piscină aglomerata.
Cu toate acestea, experţi precum Dr. Ebb Lautenbach, şeful departamentului de cercetare a bolilor infecţioase din cadrul Facultăţii de Medicină a universităţii din Pennsylvania, susţin că şansele de a contracta virusul prin intermediul apei sunt destul de mici. Aceştia spun că nu există niciun factor care să ne expună la riscuri atunci când suntem în apă, fie că vorbim de piscină sau de apa mării, deoarece virusul nu este transmis prin intermediul apei.
Potrivit sursei citate, Angela Rasmussen, virolog din cadrul Universităţii Columbia susţine că: "Bromul si clorul din piscine ucid virusul şi elimină riscul de a-l contracta prin intermediul apei. Există o posibilitate teoretică de a te infecta cu noul coronavirus prin intermediul apei dar practic şansele sunt îndeajuns de mici încât să nu reprezinte niciun pericol."
Potrivit experţilor, riscul de infectare cu noul coronavirus este mai mare în afara piscinei. Aceştia susţin că sunt şanse mai mari de a contracta virusul de pe suprafeţele comune ale piscinelor sau ale parcurilor acvatice, precum şezlonguri, baruri, toalete sau vestiare. Este demonstrat că virusul se transmite pe suprafeţele des folosite, prin intermediul salivei sau a particulelor expirate de către o persoană infectată, de aceea trebuie să fim atenţi atunci când suntem într-un spaţiu public aglomerat.