Proiectul ministrului Economiei, Constantin Niţă, de a înfiinţa, în subordinea sa, un departament unic de privatizare (DPAPS) ar fi eşuat, deocamdată, în urma opoziţiei Departamentului pentru Energie condus de ministrul Răzvan Nicolescu, care ar fi fost sprijinit puternic în demersul său de Comisia Europeană (CE). "Comisia nu a considerat necesară înfiinţarea unei direcţii unice care să preia şi privatizările şi listările companiilor energetice din moment ce calendarul agreat a fost respectat, iar procesele sunt în curs de derulare", afirmă sursele noastre.)
Ministrul Niţă a dorit să cumuleze în DPAPS o direcţie unică de privatizare a tuturor companiilor de stat, indiferent de ministerul care se ocupă de administrarea lor.
A obţinut, în schimb, o direcţie cu personalitate juridică, ce va lua naştere prin reorganizarea actualului OPSPI, doar cu firmele din subordinea Ministerului Economiei, în urma adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.
Deputaţii i-au lăsat, în schimb, domnului ministru Niţă o portiţă în legea de aprobare a Ordonanţei privind funcţionarea DPAPS, ca să poată reînvia uşor proiectul direcţiei unice de privatizare după alegerile prezidenţiale, conform surselor noastre. "După alegeri, este probabil să avem un nou Guvern, iar Departamentul pentru Energie, care iniţial a fost înfiinţat în urma ambiţiei domnului Niţă, să se reunifice cu Ministerul Economiei", mai spun sursele citate.
Ieri, Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil Legea de aprobare a Ordonanţei, care prevede că DPAPS realizează strategia de privatizare a tuturor companiilor de stat, fără a se implica în procesul propriu-zis al societăţilor care nu se află în portofoliul Ministerului Economiei. Ordonanţa este bazată pe "necesitatea constituirii DPAPS ca unitate cu rol coordonator în elaborarea şi monitorizarea implementării strategiilor de privatizare pentru operatorii economici cu capital de stat". Guvernul invocă şi necesitatea asigurării unităţii şi coerenţei procesului de privatizare astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare, în condiţii de eficienţă şi rentabilizare a companiilor de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2014, 08:15)
Din ce se vede, este vorba mai mult despre orgolii. Oricum, domnul Nita ar trebui, cred, sa acorde, in primul rand, atentie entitatilor din propria ograda. Daca despre OPSPI mai putem discuta, despre AAAS (fosta AVAS) nu cred ca poate nimeni sa spuna ca a mai desfasurat vreo activitate privind valorificarea pachetelor de actiuni detinute de catre stat. Si ma bazez pe analiza paginii oficiale a site-ului institutiei, unde de vreo doi-trei ani nu mai prea vezi vreo oferta in sensul celor mai sus prezentate ( in schimb, cu tot respectul, mi se pare totusi inadmisibil sa iesi in public cu stiri/informatii/interviuri/de claratii/evenimente de acum un an, chiar si doi. Cred ca este o forma de recunoastere tacita ca tu, ca si entitate, nu-ti prea mai regasesti locul. Si atunci, n-o fi avut dreptate domnul Nita cand a vrut sa creeze o entiatate unica pentru gestionarea a ce mai are statul in materie de actiuni ?!