CE salută angajamentul Bucureştiului de a reduce tarifele de terminare a apelurilor mobile

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 martie 2009

Comisia Europeană a salutat, într-o scrisoare publicată joi, propunerea autorităţii de reglementare din România de a-şi alinia normele privind tarifele de terminare a apelurilor mobile - tarife angro pe care operatorii şi le percep reciproc pentru conectarea apelurilor la reţelele lor - în conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei.

Între timp, Comisia a solicitat, de asemenea, ca autoritatea de reglementare să alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobilă care se situează pe locurile trei şi patru pe piaţa din România, la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori.

Scrisoarea recunoaşte scăderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenţi pe minut) şi arată că, în absenţa unor diferenţe obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui să se aplice, de asemenea, celorlalţi operatori, cât mai repede posibil. Ca parte a costului unui apel telefonic efectuat între clienţii unor operatori diferiţi, tarifele de terminare a apelurilor sunt incluse în toate facturile telefonice şi, în consecinţă, sunt plătite de clientul care a iniţiat apelul.

"Salut eforturile autorităţii de reglementare din România de a ajuta consumatorii prin reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la niveluri similare pentru toţi operatorii de telefonie mobilă şi de a se orienta spre tarife de terminare a apelurilor percepute, cu adevărat, în funcţie de costuri. Între timp, reducerea tarifelor de terminare a apelurilor percepute de cei trei concurenţi, realizată în prezent, reprezintă un pas intermediar pozitiv", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

Ea estimează că "acest pas spre reducerea tarifelor de terminare a apelurilor mobile în conformitate cu normele în domeniul telecomunicaţiilor este o veste încurajatoare pentru consumatorii din România" şi îşi exprimă "încrederea că angajamentul autorităţii de reglementare din România de a alinia reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor mobile la viitoarea recomandare a Comisiei va consolida această evoluţie."

La 28 ianuarie 2009, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANC) a notificat Comisia Europeană cu privire la propunerea de a reglementa piaţa angro a serviciilor de terminare a apelurilor de voce în reţelele individuale de telefonie mobilă din România - cu alte cuvinte, nivelul tarifelor de terminare a apelurilor mobile.

Este pentru prima dată când ANC a propus reglementarea acestei pieţe în conformitate cu normele UE în domeniul telecomunicaţiilor. ANC a definit cinci pieţe distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund reţelelor de telefonie mobilă ale operatorilor activi în România, şi anume Vodafone România, Orange România, Cosmote RMT, Telemobil şi RCS & RDS.

În ceea ce priveşte Vodafone România şi Orange Romania, ANC propune impunerea unui tarif mediu maxim de terminare a apelurilor de 0,0503 euro pe minut. În cazul celorlalţi operatori, ANC propune o reducere treptată, cu tarife diferenţiate până la 1 iulie 2010, când Cosmote şi Telemobil vor percepe tariful de 0,0503 euro pe minut, iar RCS & RDS va aplica un tarif de 0,0567 euro pe minut.

Aceste tarife sunt cu aproximativ 30% mai reduse decât cele percepute în prezent. Reglementarea asimetrică a tarifelor de terminare a apelurilor este temporară şi va fi înlocuită de o obligaţie simetrică în cursul anului 2010, odată ce modelul orientat către costuri va fi definit, pe baza viitoarei recomandări a Comisiei referitoare la tarifele de terminare a apelurilor.

CE salută eforturile făcute de autoritatea de reglementare din România de a analiza piaţa de terminare a apelurilor mobile de voce şi de a-şi alinia reglementările la normele UE în domeniul telecomunicaţiilor.

Cu toate acestea, Bruxellesul a formulat, de asemenea, observaţii cu privire la reglementarea asimetrică a tarifelor de terminare a apelurilor mobile, care poate fi justificată prin diferenţe obiective de cost numai pentru o perioadă limitată. În absenţa unor astfel de diferenţe, executivul comunitar invită ANC să aplice tarife simetrice de terminare a apelurilor. În această privinţă, Comisia ia notă de activitatea pe care o desfăşoară ANC pentru finalizarea unui model privind costurile în 2010, care va lua în considerare eficienţa costurilor şi va ţine seama de viitoarea recomandare a Comisiei privind tarifele de terminare a apelurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb