CE solicită ANC reducerea tarifelor de terminare a apelurilor percepute de Zapp, Cosmote şi RCS&RDS

"
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 martie 2009

Comisia Europeană (CE) a solicitat într-o scrisoare autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANC) din România să alinieze tarifele en-gros percepute de operatorii de telefonie mobilă Zapp, Cosmote şi RCS&RDS la conectarea apelurilor la reţelele lor cu cele autorizate pentru Orange şi Vodafone.

Scrisoarea transmisă joi de Comisia Europeană a recunoscut scăderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenţi pe minut) şi a indicat că, în absenţa unor diferenţe obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui să se aplice, de asemenea, celorlalţi operatori, cât mai repede posibil. Ca parte a costului unui apel telefonic efectuat între clienţii unor operatori diferiţi, aceste tarife sunt incluse în toate facturile telefonice.

Totodată, CE a salutat propunerea Autorităţii Naţionale de Comunicaţii de a-şi alinia normele privind tarifele de terminare a apelurilor mobile - tarife en-gros pe care operatorii şi le percep reciproc pentru conectarea apelurilor la reţelele lor - în conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei.

"Salut eforturile autorităţii de reglementare din România de a ajuta consumatorii prin reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la niveluri similare pentru toţi operatorii de telefonie mobilă şi de a se orienta spre tarife de terminare a apelurilor percepute, cu adevărat, în funcţie de costuri", a declarat comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANC) a notificat în 28 ianuarie 2008 Comisia Europeană despre propunerea sa de a reglementa piaţa en-gros a serviciilor de terminare a apelurilor de voce în reţelele individuale de telefonie mobilă din România. Este pentru prima dată când ANC a propus reglementarea acestei pieţe în conformitate cu normele UE în domeniul telecomunicaţiilor.

ANC a definit cinci pieţe distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund reţelelor de telefonie mobilă ale operatorilor activi în România, şi anume Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil (Zapp) şi RCS & RDS.

Autoritatea a propus impunerea unui tarif mediu maxim de terminare a apelurilor de 0,0503 euro pe minut pentru Orange şi Vodafone, iar în cazul celorlalţi operatori, ANC a propus o reducere treptată, cu tarife diferenţiate până la data de 1 iulie 2010, când Cosmote şi Telemobil vor percepe tariful de 0,0503 euro pe minut şi RCS & RDS va aplica un tarif de 0,0567 euro pe minut, cu aproximativ 30% mai reduse decât cele percepute în prezent.

Reglementarea asimetrică a tarifelor de terminare a apelurilor este temporară şi va fi înlocuită de o obligaţie simetrică în 2010, odată ce modelul orientat către costuri va fi definit, pe baza viitoarei recomandări a CE privind tarifele de terminare a apelurilor.

Vodafone România precizează

"Punctul de vedere exprimat de Comisia Europeană solicită ferm ANC să alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp, la nivelul de 5,03 eurocenţi/minut, începând cu data de 1 aprilie 2009. Aceasta reconfirmă poziţia noastră anterioară, şi anume faptul că decizia ANC, de a stabili tarife diferenţiate pentru operatori, este considerată discriminatorie şi intră în contradicţie cu recomandările Comisiei.

Sperăm ca conducerea ANC va pune în practică cerinţele Comisiei Europene, în termenul solicitat, arătând astfel că nu favorizează anumiţi operatori în detrimentul altora, din motive lipsite de transparenţă, şi de aceea interpretabile. De asemenea, reafirmăm şi cu această ocazie necesitatea de a funcţiona, ca şi industrie, într-un cadru competiţional sănătos, guvernat de reglementări echitabile şi corecte."

Orange: Scrisoarea CE confirmă corectitudinea principiului simetriei tarifelor de interconectare

"Contrar poziţiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANC), Orange a susţinut încă de la început principiul simetriei tarifelor deoarece a considerat că acesta este în beneficiul utilizatorilor finali. Ca atare, considerăm că mesajul CE este clar, iar ANC va trebui să-l respecte începând cu 1 aprilie 2009 pentru ca niciun operator să nu fie favorizat în detrimentul altora", spune directorul de marketing al companiei, Dorin Odiaţiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb