CE vrea majorarea exportului de zahăr

F.A
Macroeconomie / 27 ianuarie 2010

Comisia Europeană solicită majorarea exportului de zahăr cu 500.000 tone peste cotă în anul de comercializare 2009-2010, care se încheie la sfârşitul lunii iulie 2010, se arată într-un proiect de regulament pe care Comisia Europeană îl va prezenta mâine Comitetului de gestiune, potrivit NewsIn.

"În sectorul european al zahărului, preţurile pieţei atât la sfecla peste cotă, cât şi la zahărul peste cotă depăşesc costurile de producţie. Astfel, UE poate, fără să-şi încalce obligaţiile internaţionale, să autorizeze un export suplimentar de 500.000 de tone de zahăr peste cotă pentru anul care se încheie la sfârşitul lui iulie 2010. Această măsură are un caracter excepţional şi se referă exclusiv la anul de comercializare 2009-2010. Serviciile Comisiei vor urmări în continuare cu atenţie evoluţia pieţei atât în UE, cât şi la nivel mondial", potrivit CE.

Potrivit CE, luarea acestei măsuri temporare, aflată în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale ale UE, este posibilă pe fondul condiţiilor excepţionale de pe piaţa zahărului din UE şi la nivel mondial. Este puţin probabil ca o astfel de conjunctură a pieţei să se repete curând, spune Comisia.

Potrivit CE, pe piaţa mondială, preţul zahărului a atins niveluri record, peste preţul de piaţă al zahărului sub cotă din UE. Vremea nefavorabilă din India şi Brazilia a agravat deficitul mondial de zahăr şi a subţiat şi mai mult stocurile, determinând o presiune ascendentă asupra preţurilor de pe piaţa mondială.

"Pe de altă parte, UE a avut o recoltă foarte bună în 2009 şi, drept urmare, producţia de zahăr peste cotă a fost mai mare decât se prevăzuse. Tot datorită recoltei bune şi în ciuda tendinţei de creştere a preţurilor pe piaţa mondială, preţul la zahărul sub cotă a continuat să tindă spre preţul de referinţă mai scăzut, aplicabil după reforma zahărului. Această evoluţie demonstrează totodată că reforma zahărului lansată de UE în 2005 a îmbunătăţit competitivitatea globală a sectorului, stimulându-i pe producătorii cu costuri ridicate să-şi înceteze producţia şi pe cultivatorii din regiuni neprielnice sfeclei să treacă la culturi mai profitabile", se adaugă în comunicatul CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb