Ceaţă în jurul proiectului "Dâmboviţa Center"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 22 septembrie 2005

Deşi în presă a apărut un articol publicitar, conform căruia au fost depuse oferte pentru proiectul "Dâmboviţa Center", nimeni nu ştie nimic de acest lucru

Contractul cu "Mimel Imsaat & Orb Estate" ar putea fi reziliat peste două săptămîni

Nici o ofertă pentru realizarea proiectului "Dâmboviţa Center" nu a fost depusă la sediul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, iniţiatorul programului, după cum afirmă reprezentanţii instituţiei. Cu toate acestea, companiile străine "CP Holdings Group" şi "Plaza Centers" şi-au anunţat ieri, printr-un articol publicitar apărut în mai multe ziare centrale, intenţia să îndeplinească acest proiect.

Ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, s-a arătat şi el surprins de acest lucru, subliniind că nu ştie de intenţiile societăţilor mai sus amintite. Ministrul Borbely a menţionat că orice firmă străină poate depune oferte pentru realizarea unei investiţii la noi în ţară, însă în limitele legii. Conform explicaţiilor reprezentanţilor MTCT, o ofertă pentru participarea la o procedură de licitaţii se depune în momentul în care există un caiet de sarcini şi un anunţ de licitaţie. În cazul de faţă, nici măcar nu a fost reziliat contractul cu consorţiul turco - britanic "Mimel Imsaat & Orb Estate", deci nu a fost publicat un alt anunţ de licitaţie pentru realizarea proiectului.

Din articolul publicitar reiese că cele două grupuri au depus "la Guvern" documentele necesare reluării controversatului proiect. Acesta ar fi programat să demareze peste 60 de zile şi constă în dezvoltarea unui ansamblu care cuprinde un centru comercial şi de petrecere a timpului liber, un hotel, apartamente rezidenţiale şi un spital. Surse oficiale din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) ne-au spus că astfel de oferte nu se depun la SGG, ci la instituţia care a iniţiat proiectul (în acest caz, MTCT).

Surprinzător este că nici reprezentantul companiei "Elbit Medical Inaging" Israel (care deţine "Plaza Center") nu ştia despre ce oferte este vorba. Atunci, întrebările noastre sînt: Au fost sau nu depuse aceste documente? Dacă da, în baza cărei legi? Dacă nu, cine a plătit articolele publicitare şi de ce ?

Florentina Cirezaru, re-pre-zentantul companiei "Dâmboviţa Center", nu ne-a transmis pînă la închiderea ediţiei punctul de vedere al firmei.

Laszlo Borbely a subliniat că, în termen de două săptămîni, va hotărî dacă va fi sau nu reziliat contractul privitor la "Dâmboviţa Center". În prezent, minis-terul de resort aşteaptă răspunsul la cele două notificări trimise investitorului străin. Prin intermediul acestora, instituţia a solicitat dovada capacităţii financiare a consorţiului pentru realizarea lucrărilor, precum şi clarificarea acţionariatului celor două firme cu care a fost semnat contractul - "Dâmboviţa Ltd", şi "Dâmboviţa" SA.

Contractul de parteneriat public - privat dintre consorţiul menţionat şi autoritatea română a fost încheiat la data de 27 martie 2003 şi anunţa crearea celui mai mare spaţiu comercial din Europa de Est.

Clădirea "Casa Radio" şi terenul aferent acesteia au fost concesionate investitorilor pe o perioadă de 49 de ani. Beneficiarul era obligat, prin contract, să facă investiţii în valoare de 130 milioane de euro, eşalonat, într-o perioadă de trei ani, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă încă din primul an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb