Cei 33

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 7 iunie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

În final, peste câteva zile, cu sau fără manipulări, cu sau fără fraude, România va dispune de 33 de europarlamentari. Ce se va întâmpla cu aceştia? Cum ne vor reprezenta ei? În ce măsură România ar avea de câştigat? Şi în ce măsură de pierdut?

Scamatoria generată prin comasare şi prin alegeri locale înainte de termen ne va costa mult din perspectiva substanţei democratice a statului român. La fel şi modul brutal în care procurorii au intervenit nu la timp, ci pe ultima sută de metri în procesul electoral legat de listele de semnături. Semnături care, realist vorbind, nu pot fi adunate în mod legal nici de candidaţii independenţi şi nici de partidele mici. Legea a fost concepută doar în beneficiul partidelor mari. Care sunt doar două. PSD şi PNL. În plus, alegerile sunt în mai multe locuri viciate prin confiscarea telefoanelor şi deci blocarea posibilităţii de a comunica în finalul campaniei unui partid, partidul AUR, care a generat frisoane struţo-cămilei PSD-PNL.

În final însă România va avea 33 de parlamentari europeni. Distribuţia acestora nu a fost decisă decât parţial de un electorat care a fost intoxicat cu ştiri false, care nu a avut acces la informaţiile necesare, care propagandistic a fost înşelat şi care probabil, cel puţin parţial, va fi înşelat şi la urne. Cei 33 de europarlamentari vor fi, în ordinea lor numerică, de la PSD, de la PNL şi AUR - vom vedea care e clasamentul - şi de la USR. Poate va mai exista şi câte un rătăcit fie independent, fie de la alte partide. Chiar dacă, procedând într-un mod cu totul şi cu totul neobişnuit, două partide, unul social-democrat şi altul liberal, au încheiat o alianţă electorală şi nu au aşteptat să negocieze o alianţă post-electorală, cum ar fi fost firesc, în Parlamentul European socialiştii se vor duce în băncuţa lor, iar liberalii într-o cu totul altă băncuţă. Astfel încât, peste câteva zile, îi vom număra separat. Acestor europarlamentari li se vor adăuga alţii, independenţi sau de la alte partide. Cei 33 vor fi o masă eterogenă, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor statelor UE. Ce putem face totuşi pentru a ne apăra interesele chiar şi în aceste condiţii?

Dacă aş fi preşedintele României, i-aş invita la Cotroceni pe toţi cei 33 de noi europarlamentari. Fără discriminare. I-aş felicita pentru succesul în alegeri, chiar dacă ştiu că în cazul unora succesul este relativ, iar în cazul altora e rezultatul unor făcături. I-aş felicita pe toţi, chiar dacă ştiu că unii nu îndeplinesc calităţile necesare pentru a ne reprezenta în legislativul european. I-aş felicita pe toţi, chiar dacă îmi va fi limpede că unii nu dispun la punctul de start de niciun fel de experienţă în acest domeniu. După care le-aş prezenta un document, rugându-i să-l studieze şi să-l semneze. O convenţie asumată de toţi europarlamentarii români. O convenţie conform căreia ei se angajează ca, dincolo de interesele de partid, dincolo de luptele interne care se dezlănţuie în România pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale şi dincolo de viitoarele lupte între grupuri rivale din legislativul european, să decidă că prioritatea zero în activitatea fiecăruia dintre ei şi a tuturor împreună este susţinerea pe toate căile democratice a intereselor naţionale ale României. Ar fi un document la prevederile căruia să se poată alinia cei 33 de europarlamentari acum şi în viitor.

Forţele politice, persoanele care le reprezintă, au toată libertatea de a se confrunta aşa cum cred de cuviinţă în interior, respectând desigur legile statului şi principiile democratice. Dar afară românii au obligaţia faţă de statul pe care îl reprezintă de a fi uniţi. De a alege câteva obiective majore şi de a conveni că în munca pentru atingerea lor nu mai este loc pentru dispute de tip politicianist. Măcar atât ar putea să facă Klaus Iohannis pe final de mandat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Prima scamatorie este alianta nefireasca intre PSD si PNL de dragul "stabilitatii"

    Comasarea e pe locul doi ca si inselatorie la adresa romanilor. Din fericire multi au constientizat despre ce e vorba si nu mai aproba astfel de manevre care denatureaza democratia, de ce sa nu recunoastem.

    E ca si cand Orange s-ar alia cu Vodafone sa scumpeasca abonamentele la telefonia mobila, e acelasi lucru, un abuz la adresa consumatorului final.  

    Presedintele Iohannis ne-a dovedit de-a lungul celor doua mandate ca stie ce are de facut iar viitorul ne va arata cum Presedintele stie cum trebuie acesta abordat .Presedintele Iohannis si-a invins toti adversarii politici de la Dragnea si Dancila la Barna si Orban fost de PNL.Ciuca si Ciolacu executa cu mare tragere de inima noua politica pusa in scena de catre Iohannis ce ne arata o noua si unita Romanie .Nimic nu misca in tara fara acceptul Presedintelui .Presedintele , conform prerogativelor ,deja a format un trungi de forta .Rep .Moldova, Ucraina si Romania devin o mare putere militara in aceasta zona .Toti alesii neamului ,ce vor reprezenta Romania in viitoarele structuri politice din UE ,vor asculta comanda Presedintelui .AUR si USR se prabusesc electoral.Alianta celor doua paritde USR si AUR nu va putea conduce Romana.Iohannis a decis .PNL si PSD vor conduce tara inca 10 ani .

    Doar vedeti ce atacuri se dau ,etichete se aplica si cat de acuta e lupta politica pe orice subiect ! Prilejul Ar fi enorm folosit si acel presedinte ar fi demonizat in primul rand de ierarhia EU ! In timp ce amenintarea conflictului din est se apropie de granitele noastre prin faptul ca Nato genereaza planuri sau analize ca sa implice vecinii Ucrainei pe teren ,subiectul e ocolit cu grija exact de acesti viitori 33 care odata ajuns la Brussels ar putea avea o sansa sa influenteze deciziile politice europene . Ori ei sunt tacuti exact pe ceea ce e foarte important pentru tara ,suveranitatea si apararea bunastarii si pacii populatiei .Imi aduc aminte ca mantra asta cu suveranitatea si apararea nationalismului era promovata de Dragnea ,si a starnit acele manifestatii uriase ( populatia fiind convocata de anumite ONG uri cu finantare straina ,s a rezolvat ceva cu asta ?!? ) . Acum ca suntem vizati direct exact din cauza pericolelor din politica mare euro atlantica ,nimeni nu convoaca nimic :cum va inchipuiti ca viitorii europarlamenta ar promite ceva pe subiectul asta ,inca si la inceputul unui suculent mandat .Europarlamentari am avut si pina acum ,nici unul nu a atins acest subiect periculos ,cum sa se angajeze in inceput de mandat la aceasta unitate pentru interesul national pe care o propuneti dvs ?!? Odata ajunsi pe lista ,pentru ei e important sa se conecteze la mediul politic de acolo . Game over !

    Am vazut cum ne-au reprezentat in Parlamentul europei, basescu-petrov, blaga, falca:-)…unul si unul:-)

    Nu este intalnire sau treaba necurata facuta de securitate , sa nu fie pomenit si numele lui Dancu , si totusi Ciolacu la cocoțat pe loc eligibil pe aceasta pacoste de om . nu pot vota un asemenea partid cu asemenea reprezentanti .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb