Cei mai "deştepţi băieţi" din energie pierd şi ei în faţa "Euro Insol"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 aprilie 2013

La închiderea ediţiei, Remus Borza discuta cu reprezentanţii băncilor pe marginea termenului de ieşire din insolvenţă a "Hidroelectrica".

La închiderea ediţiei, Remus Borza discuta cu reprezentanţii băncilor pe marginea termenului de ieşire din insolvenţă a "Hidroelectrica".

Cei mai "deştepţi băieţi" din energie au pierdut şi ei procesele cu "Euro Insol", administratorul judiciar al companiei "Hidroelectrica", aflată în insolvenţă.

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţiile traderilor de energie formulate împotriva măsurilor adoptate de "Euro Insol", de neînscriere a creanţelor acestora în Tabelul Preliminar al creanţelor Hidroelectrica, înregistrat la data de 10 septembrie 2012.

La termenul stabilit pentru 20 martie 2013, au fost judecate contestaţiile formulate de "Energy Holding", "Alpiq RomEnergie" şi EFT AG privind denunţarea contractelor bilaterale şi contestaţiile "Alro", "Elsid" şi "Electrocarbon" privind activarea clauzei de forţă majoră din 7 august până la 1 decembrie 2012.

"Având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat de 3 ori pronunţarea, până la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestaţia formulată de < Alpiq RomEnergie >, prin care solicita daune de 719 milioane lei, contestaţia < Energy Holding >, prin care solicita 91 milioane lei, cea a < Alro > SA - 129 milioane lei, < Elsid > - 13 milioane lei, < Electrocarbon > 18 milioane lei", a precizat "Euro Insol" într-un comunicat.

Remus Borza, partener la "Euro Insol", ne-a spus, la finalul lunii ianuarie, că, până la acea vreme, fuseseră soluţionate alte 25 de contestaţii. Domnia sa ne-a precizat: "Pe 9 ianuarie au fost soluţionate încă opt contestaţii. În total sunt 25 de contestaţii soluţionate, toate în favoarea < Hidroelectrica >".

Valoarea creanţelor revendicate de cei 381 de creditori însumează 5,4 miliarde lei. Dintre acestea, doar 3,5 miliarde au fost recunos­cute de administratorul judiciar, 1,1 miliarde lei au fost respinse, iar 800 de milioane au fost admise sub condiţia prezentării unor documente justificative suplimentare, potrivit unui comunicat al "Euro Insol".

Un număr de 74 de creditori cărora le-au fost respinse creanţele au formulat contes­taţii la Tabelul Preliminar întocmit de administratorul judiciar. Valoarea creanţelor ce fac obiectul acestor contestaţii depăşeşte 1,9 miliarde lei.

Din cele 74 de contestaţii au fost soluţionate, până în prezent, 73, rămânând de judecat doar contestaţia depusă de "Alpiq RomIndustries", care, probabil, va avea termen de judecată în luna mai 2013, potrivit "Euro Insol".

Principala cauză a insolvenţei "Hidroelectrica" o reprezintă încheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrică prin care societatea a fost prejudiciată cu peste 1,1 miliarde euro, doar în perioada 2006-2012. În urma eşuării negocierilor dintre administratorul judiciar şi traderii de energie, contractele acestora au fost denunţate. Cantitatea de energie disponibilizată din contracte a fost vândută pe bursă la un preţ cu 100 lei/MWh mai mare decât în contractele bilaterale, generând, doar în ultimele cinci luni ale anului trecut, venituri suplimentare de peste 50 milioane euro, mai precizează comunicatul.

Termenul realist pentru ieşirea din insolvenţă a "Hidroelectrica" este finalul lunii iunie, ne-a declarat Remus Borza, care ne-a spus că "Euro Insol" a creat deja toate premisele în acest sens.

"Cred că ieşirea din insolvenţă a < Hidroelectrica > este condiţionată de soluţionarea corectă şi cu celeritate a tuturor celor 74 de contestaţii ale creditorilor", ne-a precizat domnia sa.

Remus Borza ne-a mai spus că a optat să angajeze propria casă de avocatură pentru a reprezenta interesele "Hidroelectrica" în procesele deschise de creditori, pentru că miza este de peste un miliard de euro şi pentru că avocaţii de la "Borza şi Asociaţii" au asigurat cons­tant consultanţă juridică administratorului judiciar "Euro Insol", în toate măsurile adoptate de acesta în ceea ce priveşte reorganizarea companiei energetice.

Astfel, "Euro Insol" a fost apărat în instanţă de avocaţii de la "Borza şi Asociaţii" în consorţiu cu "Piperea şi Asociaţii", în timp ce traderii de energie au fost asistaţi de primele zece case de avocatură din ţara noastră, potrivit comunicatului citat, care arată că "Ţuca Zbârcea şi Asociaţii" a reprezentat compania "Energy Holding", "Schoenherr şi Asociaţii" - pe "Alpiq RomEnergie", "Zamfirescu, Racoţi, Predoiu - pe "Alro" SA, "Stoica şi Asociaţii" - "Elsid şi Electrocarbon", "Muşat şi Asociaţii" - EFT AG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb