Indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a avut o rentabilitate de 0,69%, în intervalul 1 martie - 8 martie, reprezentând coşul de acţiuni cu cel mai bun randament dintre cei urmăriţi, în perioada menţionată.
Spre deosebire, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,65%, în timp ce BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de companii ale bursei, a urcat cu 0,41%.
În cazul ultimei luni (perioada 8 februarie - 8 martie), indicele BET a urcat cu 4,88%, peste aprecierea avută de BET-FI şi BET-XT, de 2,35%, respectiv 4,33%.
Analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, pe parcursul săptămânii trecute, puneau aprecierea din ultima perioadă a majorităţii celor mai importante acţiuni ale bursei locale pe seama rezultatelor financiare preliminare pentru anul 2017 preponderent pozitive. Totodată, specialiştii subliniau că investitorii au aşteptări ridicate legate de dividendele posibil a fi distribuite.
Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei a fost avută de acţiunile Electrica (EL), care au urcat cu 5,71%, în intervalul 1 martie - 8 martie.
În anul 2017, compania a obţinut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de cel din 2016. Conducerea societăţii a propus acţionarilor distribuirea a 245,4 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând 100% din profitul net distribuibil realizat anul trecut, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale, după deducerea rezervei legale,
În ultima lună, rentabilitatea titlurilor EL a fost de 1,54%, în raport cu moneda euro.
Pe locul al doilea în topul creşterilor din BET, în perioada 1 martie - 8 martie, se află acţiunile Conpet (COTE), al căror avans a fost de 1,05%.
Societatea a obţinut, anul trecut, un profit net de 73,66 milioane de lei, în urcare cu 3% faţă de rezultatul din 2016.
Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 58,72% din capitalul social al transportatorului de produse petroliere.
În 2017, societatea a distribuit dividende atât din profitul realizat în 2016, cât şi dividende suplimentare din rezerve, la solicitarea acţionarului majoritar, Statul Român.
Ca şi anul trecut, în 2018, Statul va solicita repartizarea a 90% din profiturile companiilor din portofoliu spre dividende şi vărsăminte la buget, potrivit unui memorandum al Guvernului, făcut public la începutul lunii februarie.
În ultima lună, preţul acţiunilor COTE s-a depreciat cu 3,05%.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1%, în perioada 1 martie - 8 martie.
Anul trecut, profitul net al societăţii a scăzut cu 3,46%, faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. Banca încă nu a înaintat o propunere de dividend din profitul anului trecut.
În ultima lună, rentabilitatea acţiunilor TLV a fost de 8,47%, în raport cu moneda euro.
Pe următoarele două poziţii ale aprcierilor din BET, în perioada 1 martie - 8 martie, sunt Romgaz (SNG), cu o creştere de 0,95% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu un avans de 0,55%.
Romgaz a obţinut, anul trecut, un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior. Deoarece compania este controlată de stat, dividenul probabil va fi de cel puţin 90% din rezultatul anului trecut.
Rentabilitatea titlurilor SNG, în ultima lună, a fost de 10%, în raport cu moneda euro, cea mai mare creştere din BET, în această perioadă.
În cazul BRD - Groupe Societe Generale, profitul pentru anul trecut a fost de 1,415 miliarde de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din 2016, conducerea propunând distribuirea către acţionari a unui procent de 83% din rezultatul obţinut.
Pentru ultima lună, randamentul societăţii bancare a fost de 5,9%.
Cea mai slabă performanţă din indicele BET, pentru perioada 1 martie - 8 martie, de -0,76%, a fost avută de acţiunile Transgaz (TGN), în timp ce, în cazul ultimei luni, cea mai mare scădere, de - 3,19%, a fost suferită de acţiunile Digi Communications NV (DIGI).
Din cadrul indicelui BET-FI, în intervalul 1 martie - 8 martie, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 2,02%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 8 martie, preţul acţiunii societăţii de servicii de investiţii financiare scădea cu 0,13%, în contextul unor transferuri de 64.943 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 277.300 de acţiuni.
În cazul indicelui BET-XT, emitentul cu cel mai bun comportament, în ultima săptămână, este EL.
Clasamentul celor mai rentabile titluri ale bursei este condus de acţiunile Electroputere (EPT), care au urcat cu 12,47%, în intervalul 1 martie - 8 martie.
Pe locul al doilea în acest clasament se află titurile EL, podiumul rentabilităţilor bursei locale fiind completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), cu un randament de 3,46%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 februarie - 7 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2,08%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Omninvest, ce a înregistrat o apreciere de 0,3%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Expert, care au urcat cu 0,23%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,51%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 1 martie - 8 martie, randament similar cu cel al depozitelor în lei.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 15,03%, în perioada avută în vedere.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.950 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 152,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.