CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 NOIEMBRIE Alro, cel mai rentabil emitent de la BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 noiembrie 2018

Alro, cel mai rentabil emitent de la BVB

Acţionarii companiei sunt convocaţi pentru aprobarea distribuirii unui dividend de aproape 0,46 lei/titlu, cu un randament de 13,9%

Beneficiind de o creştere de 12,74%, în raport cu moneda euro, în intervalul 1 - 8 noiembrie, acţiunile producătorului de aluminiu Alro (ALR) urcă pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar înaintea anunţului de la finalul săptămânii trecute privind convocarea acţionarilor pentru aprobarea distribuirii unui dividend pe baza situaţiilor financiare pentru primele nouă luni ale anului.

Practic, conducerea producătorului de aluminiu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru 13 decembrie, pentru a supune la vot aprobarea unui dividend de 0,45756 lei/acţiune, se arată în raportul Alro remis bursei.

Astfel, raportat la preţul de închidere al acţiunii de la BVB din data de 8 noiembrie, de 3,29 lei/acţiune, randamentul brut al dividendului propus este de 13,9%.

Ţinând cont de cele 713,77 mii de acţiuni care formează capitalul social al companiei, suma totală posibil să fie repartizată către investitori sub formă de dividende este de aproximativ 326,6 milioane de lei.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi adunări, se propune 8 ianuarie drept dată de înregistrare şi 18 ianuarie drept dată a plăţii.

Pentru perioada avută în vedere, cotaţia titlurilor ALR a cunoscut creşteri în toate cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 1 - 8 noiembrie, preţul acţiunii Alro oscilând între o apreciere de 2,97%, înregistrată pe data de 5 noiembrie, în contextul unui volum tranzacţionat de 18.886 de unităţi, şi o creştere, de 3,46%, avută în şedinţa din 8 noiembrie, pe fondul unui rulaj 102.900 de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de 19.444 de titluri.

De altfel, interesul pentru titlurile Alro s-a menţinut ridicat pe toată durata intervalului avut în vedere, volumul tranzacţionat cu titlurile producătorului de aluminiu aflându-se peste media ultimelor 20 de şedinţe de tranzacţionare în cinci din cele şase zile bursiere analizate.

Alro Slatina îşi va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al acestui an în data de 19 noiembrie.

Pentru primul semestru al acestui an, producătorul de aluminiu a înregistrat, la nivel de grup, o cifră de afaceri de 1,56 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a scăzut cu 17,5%, până la 154,15 de milioane de lei.

În acest an, producătorul de aluminiu a distribuit acţionarilor un dividend brut de 0,53523 de lei/acţiune.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent, iar 5,59% din Alro se tranzacţionează liber la bursa locală.

Alro are o capitalizare de piaţă la BVB de circa 2,4 miliarde de lei.

Podiumul randamentelor de la BVB este completat de titlurile Amonil (AMO) şi Cemacon (CEON), care au marcat creşteri de 11,37%, respectiv 10,42%, în raport cu moneda unică europeană, intervalul 1 - 8 noiembrie.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere minoră de 0,15%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută, în intervalul avut în vedere, de titlurile Digi Communications (DIGI), care au crescut cu 4,94%, în raport cu moneda euro.

Joi, 8 noiembrie, preţul acţiunii furnizorului de servicii de telecomunicaţii a urcat cu 2,31%, pe fondul unui volum de 95.891 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 17.500 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 0,35%, în raport cu moneda euro, în intervalul 1 - 8 noiembrie.

Cu o creştere de 5,53%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Moldova (SIF2) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei, a avut o creştere de 0,77%, în perioada analizată, titlurile ALR consemnând cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie, este condus de titlurile BRD Index, care au urcat cu 2,71%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 2,38%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care s-au apreciat cu 2,25%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,39%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 1 - 8 noiembrie, cu 0,02%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,43%, în intervalul 1 - 8 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6,350 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,17 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb