CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 IANUARIE Avans de 2,89% pentru OMV Petrom, pe fondul unui rulaj modest

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 ianuarie 2019

Avans de 2,89% pentru OMV Petrom, pe fondul unui rulaj modest

Marcând o creştere de 2,89%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 10 - 17 ianuarie, acţiunile grupului petrolier OMV Petrom reprezintă titlurile cu cea mai bună performanţă din cadrul indicilor BET şi BET-XT, pentru perioada menţionată.

Este o evoluţie care se datorează, îndeosebi, şedinţei din data de 15 ianuarie, când preţul acţiunii SNP a fost marcat de o volatilitate impresionantă, cotaţia acţiunii atingând, la un moment dat, un minim de 0,2805 lei, cu 0,53% sub referinţa din ziua anterioară, pentru ca finalul zilei să găsească preţul titlului SNP la 0,3095 lei, în creştere cu 9,75% faţă de cel de închidere din 14 ianuarie.

De altfel, la nivelul cotaţiilor, a fost un parcurs oarecum în ton cu cel al întregii pieţe, în acea zi indicele BET terminând şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1,82% după ce, pe parcurul zilei coşul de acţiuni înregistrase scăderi de peste 2%.

Totuşi, rulajul înregistrat de SNP în şedinţa din 15 ianuarie, ca de altfel pentru toată perioada avută în vedere, a fost modest, cu excepţia zilei de 10 ianuarie, în toate şedinţele bursiere din intervalul 10 - 17 ianuarie volumul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce arată că impulsul ascendent nu a fost susţinut de o activitate febrilă la cumpărare.

De menţionat că preţul acţiunii SNP se găseşte într-o tendinţă descendentă pe termen mediu şi lung, cotaţia tranzacţionându-se sub mediile mobile simple de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic, mişcare conturată în luna noiembrie a anului trecut şi precipitată în data de 19 decembrie ca urmare a declaraţiilor Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind implementarea, începând cu acest an, a unui pachet de măsuri cu impact asupra activităţii de la Bursa de Valori Bucureşti, taxarea cu 2% a cifrei de afaceri a companiilor din domeniul energetic fiind de natură să afecteze în mod direct rezultatele financiare ale OMV Petrom.

În data de 14 ianuarie 2019, grupul petrolier şi-a publicat indicatorii operaţionali cheie pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, producţia totală de hidrocarburi (ţiţei plus gaze) a OMV Petrom fiind, în perioada septembrie - decembrie 2018, de 156.000 de barili echivalent petrol (bep) per zi, în scădere cu 2,5% în comparaţie cu producţia din cele două trimestre anterioare (160.000 bep) şi cu 5,45% sub cea din trimestrul al patrulea al anului 2017.

După primele nouă luni din 2018, la nivel consolidat, OMV Petrom a obţinut un profit din exploatare de 3,46 miliarde de lei, în creştere cu 41% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea de piaţă la BVB a grupului petrolier este de circa 17,53 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SNP în indicele BET, care s-a depreciat cu 3,05%, în intervalul menţionat, este de 17,69%, în timp ce în cazul indicelui extins, a cărui scădere a fost de 2,47%, importanţa societăţii petroliere este de 15,15%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,08%, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cel mai bun comportament l-au avut acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror randament a fost, în intervalul 10 - 17 ianuarie, de 0,45%, în raport cu moneda euro.

În data de 17 ianuarie, cotaţia SIF5 a urcat cu 0,72%, pe fondul unui volum de 355.732 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 400.000 de acţiuni.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova în indicele BET-FI este de 19,73%.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a căror apreciere a fost de 17,57%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 ianuarie.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Condmag (COMI), a căror randament a fost de 5,78%, podiumul rentabilităţilor de la bursa noastră fiind completat de titlurile SNP.

Pe prima poziţie a clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 ianuarie, se află titlurile OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 0,95%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul YOU Invest Active EUR, ale cărui avans a fost de 0,68%.

Podiumul topului de investiţii este completat de titlurile YOU Invest Balanced EUR, a cărui unităţi de fond au urcat cu 0,53%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,26%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,27%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 10 - 17 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,23%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,58%, în perioada 10 - 17 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.650 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 63,8 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb