CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 MAI Salt de 16,33% pentru Oltchim

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 mai 2018

Salt de 16,33% pentru Oltchim

Pentru primul trimestru, societatea a raportat un profit de peste şase ori mai mare faţă de cel obţinut la 31 martie 2017

Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au avansat cu 16,33%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 mai, situându-se astfel pe poziţia a doua în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Pe data de 11 mai, combinatul chimic îşi publica, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului curent, emitentul raportând un profit net de 46,33 milioane de lei, de peste şase ori mai mare faţă de cel obţinut la 31 martie 2017, de 7,57 milioane de lei, în contextul unor venituri mai mari cu circa o treime.

"Cifra de afaceri realizată din vânzările de produse finite a crescut în perioada ianuarie-martie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu 76 milioane lei, respectiv cu 34%, fiind determinată atât de creşterea cantităţilor de produse finite vândute, în principal la oxo-alcooli, cât şi de creşterea preţurilor de vânzare, preponderent la produsele clorosodice, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale", se preciza în raportul companiei.

Activele totale erau, la finalul primelor trei luni ale anului curent, de 1,08 miliarde de lei, în creştere cu circa 1,5% faţă de cele înregistrate la 31 decembrie 2017, în timp ce datoriile totale au scăzut cu aproximativ 2,2%, până la nivelul de 1,308 miliarde de lei.

Piaţa a reacţionat, în acea zi cotaţia OLT urcând cu 12,91%, pe fondul unui rulaj de 48.600 de titluri, pentru ca în următoarea şedinţă de tranzacţionare, consemnată pe 14 mai, preţul acţiunii să urce cu 14,98%, în contextul unui rulaj de 283.498 de unităţi, cel mai mare volum înregistrat de titlurile emitentului din data de 28 februarie 2018, până în prezent.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul avut în vedere, cotaţia OLT a oscilat între o scădere de 5,13%, apărută pe data de 16 mai, pe fondul unui volum de 25.535 de unităţi şi o apreciere de 2,51%, consemnată pe data de 10 mai, în contextul unui rulaj de doar 20 de unităţi.

Trebuie menţionat că, din punct de vedere tehnic, evoluţia acţiunii OLT în perioada 10 - 17 mai reprezintă o reacţie de creştere pe termen scurt, apărută în cadrul tendinţei de scădere pe care s-a situat preţul titlului pe toată durata anului 2018.

Combinatul se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013, consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL fiind numit administrator judiciar.

În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cum­părător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii 3 ani.

Valoarea de piaţă a Oltchim la BVB este de 75,5 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Uztel (UZT), cu un avans de 27,81%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei fiind completat de acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu un avans de 15,13%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut, în perioada 10 - 17 aprilie, cu 3,19%, în raport cu moneda euro.

Cel mai bun comportament din componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei a fost marcat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost, în intervalul menţionat, de 0,74%.

Joi, 17 aprilie, cotaţia FP scădea cu 0,72%, pe fondul unui rulaj de 21,79 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 4,37 milioane de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 3,15%, în raport cu moneda euro, în perioada 10 - 17 mai.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Compa (CMP), a căror cotaţie a urcat, în perioada avută în vedere, cu 6,89%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 17 mai, preţul acţiunii producătorului de componente auto se aprecia cu 1,22%, pe fondul unui volum de 16.731 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare de circa 59.730 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,37%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 mai.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută, în intervalul menţionat, de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 1,38%, în perioada menţionată.

Pe data de 17 mai, cotaţia SIF3 a scăzut cu 0,92%, pe fondul unui rulaj de 674.869 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 1,47 milioane de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 mai, este condus de titlurile FDI MONOLITH, care au urcat cu 0,39%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Global Mix, cu o creştere de 0,37%, în timp ce titlurile Erste Bond Flexible RON, care s-au apreciat cu 0,32%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,45%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 10 - 17 mai, cu 0,22%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,26%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 9,48%, în intervalul 10 - 17 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intrebarea nr. 1 : Cine este proprietarul Oltchim, Chimcomplex sau statul roman ?

    Intrebarea nr. 2 : Ce stat mai permite/isi mai permite sa vanda active si sa incaseze pretul cand s-o putea ? Intrebarea nr. 3 : Statul roman mai sprijina Oltchim sau si-a luat mana de pe el, caci acum Oltchim este al lui Chimcomplex ? Dar este al lui Chimcomplex ?! 

    1. Birocratia sau miscarea documentelor isi spune cavantul aici. S-a aprobat vanzarea de catre AGA, dar mai trebuie si altii sa binecuvanteze instrainarea proprietatii poporului!

      Pina aproba toti Oltchim e inca 51% al statului,  

      Chimcomplex e castigator al licitatiei si nu e inca proprietar! 

      S-a ajuns aici datorita statului care a fost un slab administrator si care a scos reglementari impotriva Oltchim! Vezi TVA aplicat marfii contractate inainte de a apare legea TVA, vezi curentul electric vandut Oltchim-ului la preturi mai mari decat cel vandut Alro-ului! ETC! 

      Statul acum nu sprijina Oltchim dar se pune intrebarea de ce se mai vinde OLT daca o echipa de conducere responsabila a adus OLT pe rezultate foarte bune??

      Cine da cu subsemnatul la DNA ???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb