CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIE Cu perspectiva delistării în prim plan, acţiunile ART urcă cu 8,27%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 octombrie 2019

Cu perspectiva delistării în prim plan, acţiunile ART urcă cu 8,27%

Grupul TMK deţine peste 98% din capitalul TMK-Artrom şi urmează să lanseze o ofertă pentru restul acţiunilor companiei din Slatina

Cu un pas în afara pieţei noastre de capital, după ce Grupul TMK controlat de miliardarul rus Dmitry Pumpyansky a depăşit pragul de deţinere de 95%, ceea ce îi permite delistarea producătorului de ţevi din Slatina de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile TMK - Artrom (ART), ce au marcat un avans de 8,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 octombrie, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la BVB, în perioada avută în vedere.

În data de 16 octombrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, acţionarul majoritar şi-a anunţat intenţia de a lansa o ofertă publică de cumpărare pentru acţiunile producătorului de ţevi, ceea ce a alimentat a doua zi o creştere a cotaţiei ART de 6,11%, până la preţul de 3,82 lei, în condiţiile unui volum de 10.469 de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 1.700 de titluri.

Este o operaţiune care ţinteşte doar 1,5282% din titlurile companiei din Slatina, cât mai reprezintă acum free-float-ul emitentului, în condiţiile în care Grupul TMK a ajuns la o deţinere de 98,4718% din societate, în urma achiziţiei de la SIF Oltenia (SIF5) a pachetului de 5,7436% din acţiunile ART, la finele lunii august.

Majoritarul nu a stabilit încă parametrii ofertei, dar acţionarii mizează probabil pe un preţ semnificativ peste cel din piaţă, ceea ce se reflectă în creşterea cotaţiei la BVB, fapt înregistrat şi în şedinţa din 10 octombrie când, catalizat de anunţul conform căruia Grupul TMK a ajuns la o deţinere de peste 98% din capitalul companiei din Slatina, acţiunile ART s-au apreciat cu 4,05%, pe fondul unui rulaj de de 23.545 de titluri.

TMK - Artrom este prezentă în ringul bursier din ţara noastră încă de la redeschiderea din 1995, după o perioadă de aproape 50 de ani ce a fost marcată de naţionalizarea economiei de către regimul comunist.

Pentru primele şase luni ale acestui an, emitentul din Slatina a obţinut un profit net la nivel consolidat de circa 14,97 milioane de lei, cu 65,87% mai mic decât cel din perioada similară a anului 2018, în timp ce veniturile s-au redus cu 5,6%, până la 675,38 milioane de lei, în aceeaşi perioadă de raportare.

La ultimul preţ din piaţă, capitalizarea TMK - Artrom la BVB este de 464,68 milioane de lei.

Pe treapta a doua a topului randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti se află acţiunile Erste Group Bank (EBS) a căror cotaţie a urcat cu 6,94%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Patria Bank (PBK), a căror apreciere a fost de 4,38%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,77%, în intervalul 10 - 17 octombrie.

Din cadrul său, cel mai bun randament a fost livrat de acţiunile Purcari Wineries, a căror cotaţie a crescut cu 1,36%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor WINE în indicele BET este de numai 0,66%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 0,39%, în intervalul 10 - 17 septembrie.

Cu o creştere de 3,07%, în perioada avută în vedere, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele BET-FI este de 8,75%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră s-a apreciat cu 0,65%, în perioada avută în vedere.

Titlurile Cemacon (CEON), ce au marcat un avans de 3,45%, în raport cu moneda euro, în perioada 10 - 17, sunt acţiunile cu cel mai ridicat randament din cadrul indicelui extins.

Ponderea titlurilor producătorului de materiale de construcţii în indicele BET-XT, este de numai 0,05%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 9 - 16 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 3,94%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă, ATX, a crescut cu 4,35%, în perioada avută în vedere.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Euro Clasic, cu o apreciere de 1,14%, în timp ce titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 1,09%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,75%, în intervalul 10 - 17 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,03%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 6,89%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.950 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 142,99 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb