CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 MAI - 10 IUNIE 2014 Indicii bursieri, performanţe mai slabe decât fondurile care le urmăresc performanţa

Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 iunie 2014

Indicii bursieri, performanţe mai slabe decât fondurile care le urmăresc performanţa

Fondurile care urmăresc indicii bursieri au avut randamente mai bune decât aceştia, în perioada 10 mai -10 iunie 2014.

Pe segmentul fondurilor, unităţile "ETF BET Tradeville" s-au apreciat cu 7,57%, faţă de moneda euro, în perioada analizată, fiind urmate, în top, de Cetinvest BET Index (7,08%) şi Certinvest XT Index (7,03%).

În schimb, indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,96%, în perioada 10 mai - 10 iunie, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 3,16%.

Dragos Dărăbuţ, director SAI Vanguar Asset Management, ne-a declarat: "ETF BET Tradeville investeşte doar în cele 10 acţiuni care intră în componenţa indicelui BET şi are ca obiectiv replicarea cât mai exactă a performanţei acestuia. Strategia de administrare este pasivă şi vizează respectarea cât mai exactă a ponderilor acţiunilor din BET. De asemenea, spre deosebire de indicele BET, în randamentul ETF BET Tradeville sunt incluse dividendele companiilor din portofoliu care îşi distribuie profiturile către acţionari. ETF BET Tradeville a crescut datorită creşterii indicelui BET care la rândul său a urmat traiectoria ascendentă a pieţelor dezvoltate din ultimele săptămâni".

Pe piaţa de capital, acţiunile "Artego" Târgu Jiu (ARTE) ar fi adus investitorilor cel mai bun randament, de 43,36%, în intervalul analizat, în top trei mai intrând şi "Turbomecanica" (TBM), cu un plus de 34,19%, şi "Electroputere" (EPT), cu o apreciere de 22,50%.

În cadrul indicelui BET, cel mai bun randament a fost al acţiunilor BRD, care au urcat cu 8,39% în intervalul analizat, în timp ce, în BET-XT, cea mai mare creştere a fost a "Dafora" Mediaş (DAFR), de 13,10%.

Acţionarii "Dafora" au aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, acoperirea pierderii contabile înregistrate din profitul exerciţiului financiar al anilor următori.

Societatea a înregistrat, anul trecut, pierderi de 103 milioane lei (23,3 milioane euro), de 4,5 ori mai mari decât cele din 2012 (22,6 milioane lei), iar veniturile din exploatare au coborât cu 15%, la 185,2 milioane lei (41,9 milioane euro), de la 219,1 milioane lei.

Tot în 2013, din cauza majorării semnificative a cheltuielilor operaţionale, "Dafora" a înregistrat pierderi din exploatare de 67,9 milioane lei (15,3 milioane euro), faţă de un profit de 1,7 milioane lei în anul 2012.

La finele anului trecut, întreprinderea a anunţat că şi-a restructurat toate contractele de credit şi de leasing, prin diminuarea obligaţiilor de plată lunare pentru o perioadă de un an, concomitent cu asumarea adoptării unor măsuri de restructurare financiară. Tot atunci, compania avea datorii în valoare cumulată de 379,5 milioane lei, cu 8,6% peste nivelul de la sfârşitul anului 2012 (349,5 milioane lei).

"Dafora" execută servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale şi ape geotermale, lucrări de probe producţie şi workover, precum şi servicii de mentenanţă şi transport pentru echipamentele de foraj.

Gheorghe Călburean controlează 49,96% din acţiunile "Dafora". Alţi acţionari deţin 36,22% din capitalul social al companiei, iar firma "Foraj Sonde" Craiova, a fraţilor Marius şi Emil Cristescu, are 13,81% din titluri.

Indicele BET-FI, care include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 5,09%, în cadrul său, titlurile SIF3 Transilvania urcând cu 8,31%.

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei, de +1,17%, iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,21%.

Aurul a scăzut, în perioada 10 mai - 10 iunie 2014, cu 0,92% faţă de euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,86% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb