Acţiunile "Transelectrica" (TEL) s-au apreciat cu 6,24%, raportat la euro, în perioada 12-19 februarie 2016.
Titlurile "Romgaz" (SNG) au avut şi ele o evoluţie pozitivă (+7,75%), clasându-se pe prima poziţie în cadrul indicilor BET şi BET-XT.
Gabriel Aldea, director general adjunct "SSIF Intercapital Invest", ne-a spus că atât în cazul "Transelectrica" (TEL), cât şi în cazul "Romgaz" (SNG), catalizatorii creşterilor au fost rezultatele financiare preliminare raportate de către companii pentru anul trecut.
"Astfel, în cazul Transelectrica, deşi tariful de transport al energiei electrice a scăzut la jumătatea anului trecut, societatea a reuşit, pe ultimul trimestru al anului, să obţină un profit foarte bun, peste cel al trimestrului patru al anului 2014 cu 7,5%", ne-a spus domnul Aldea, adăugând: "Per ansamblul anului, societatea a înregistrat o creştere a profitului faţă de anul precedent, ceea ce a surprins în mod plăcut investitorii, reacţia pozitivă a acestora materializându-se prin creşterea cotaţiei".
Potrivit domniei sale, şi în cazul Romgaz, rezultatele au depăşit aşteptările investitorilor, profitul înregistrat situându-se cu aproape 15% peste nivelul estimat prin bugetul de venituri şi cheltuieli de către companie.
În acelaşi timp, domnul Gabriel Aldea consideră că, în cazul ambilor emitenţi, un considerent important pentru care investitorii au intrat mai puternic la cumpărare a fost dividendul estimat a fi distribuit de cele două companii, randamentul putând fi de peste 10% la fiecare.
"Practic, este posibil ca ambele companii să distribuie cele mai bune dividende dintre companiile lichide, acest aspect atrăgând atenţia investitorilor", a adăugat domnia sa.
"Nu în ultimul rând, un factor important care a susţinut creşterea celor două companii a fost tendinţa generală pozitivă a pieţelor din ultima săptămâna, ceea ce a avut ca efect revenirea încrederii investitorilor şi creşterea apetitului acestora de a realiza investiţii", a conchis domnul Aldea.
Per total, în intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 3,7%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 3, 83%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,83%, tras în sus de aprecierea acţiunilor "Fondul Proprietatea" (+1,98%).
• Titlurile "Electroputere" Craiova, avans de 54,46%
Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut cu 54,46%, faţă de euro, în perioada 12-19 februarie, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Firma Al-Arrab Contracting Company Limited deţine pachetul majoritar de acţiuni Electroputere, la 31 decembrie 2015, de 95,53%.
Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Romcab" (MCAB), ale cărei titluri au crescut cu 14,03%, raportat la euro, în intervalul 12-19 februarie 2016.
"Romcab", companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice, a obţinut, în 2015, un profit net în valoare de 36,94 milioane lei, în creştere cu 133,21%, faţă de cel înregistrat în anul 2014, de 15,84 milioane lei.
Podiumul este completat de acţiunile "Artego" cu un avans de 13,72%. Asociaţia Salariaţilor PAS Artego deţine 70,04% din titlurile companiei, iar firma "Gotera 2012" are o cotă de 14,77%.
Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "BT Index Austria ATX", cu o urcare de 6,8%, urmat de "FDI Audas Piscator", cu o creştere de 5,98%, şi "Index Romania ROTX", cu o apreciere de 2,99%, comparativ cu moneda europeană.
Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (0,23%). În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere de 0,26% faţă de euro, la cursul BNR. În acest interval, leul a crescut cu 0,19% faţă de moneda unică.
• Analiştii Saxo Bank estimează o depreciere a euro faţă de dolar
Euro ar putea să oscileze în scădere, săptămâna aceasta, raportul euro-dolar fiind "pregătit de o mişcare sub pragul de 1,1", consideră John J Hardy, şeful Strategiei FX la Saxo Bank.
Din perspectiva raportului euro-yen, acesta s-a stabilizat în scădere şi este de aşteptat ca această tendinţă să continue până pe 10 martie, cu ocazia şedinţei Băncii Centrale Europene (BCE), pe măsură ce piaţa anticipează că BCE va trebui "să devină serioasă" de data aceasta.
"Ce înseamnă asta? În primul rând, înseamnă că pieţele se aşteaptă ca Mario Draghi, şeful BCE, şi compania să facă ceva în legătură cu preocupările legate de Banca Europeană, în loc să se tot joace cu o rată din ce în ce mai negativă pentru facilitatea de depozit (şedinţa recentă a Băncii Japoniei a arătat că politica dobânzii negative nu mai e la fel de atractivă) sau să extindă orizontul de achiziţii de relaxare cantitativă, cum a făcut la şedinţa din decembrie", explică John J Hardy.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.