CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 APRILIE - 14 MAI 2014 "Transelectrica" - locul trei în topul plasamentelor

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 mai 2014

"Transelectrica" - locul trei în topul plasamentelor

Cotaţia "Transelectrica" (TEL) a luat un avânt de 17,18%, raportat la moneda europeană, în perioada 14 aprilie - 14 mai 2014, urcând pe locul al treilea, în topul celor mai profitabile acţiuni de la Bursă.

Brokerii au pus creşterea fulminantă a titlurilor TEL pe seama rezultatelor raportate de companie pentru anul trecut şi a dividendelor aprobate.

Acţionarii "Transelectrica" au aprobat distribuirea unui dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Săptămâna trecută, compania a anunţat un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), aferent primului trimestru, cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Brokerii sunt de părere că interesul ridical al investitorilor pentru acţiunile TEL se va disipa odată cu trecerea datei ex dividend, existând chiar probabilitatea ca acest lucru să creeze volatilitate ridicată a preţului acţiunii.

Totodată, la vârful "Transelectrica" au avut loc mai multe mişcări, în ultima perioadă.

Recent, societatea a anunţat numirea lui Toni Teau în funcţia de Director General Executiv, ca urmare a încetării calităţii de Preşedinte al Directoratului a lui Doru Bucătaru. De asemenea, Radu Cernov a fost numit în calitate de membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere, până la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor.

Totodată, membrii Consiliului de Supraveghere au numit-o în funcţia de Preşedinte pe Carmen-Georgeta Neagu.

La AGA de bilanţ, acţionarii "Transelectrica" au respins numirea lui Remus Vulpescu, fostul director de cabinet al ministrului finanţelor Daniel Chiţoiu, şi a lui Dragoş Andrei, consilier al primului ministru, în Consiliul de Supraveghere al companiei.

Brokerii apreciază că investitorii au fost interesaţi de companiile din sectorul energetic, în primele luni ale acestui an, ca urmare atât a rezultatelor financiare peste aşteptări, cât şi a incertitudinilor care există atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Potrivit analiştilor, perspectivele pentru sectorul energetic sunt favorabile, în ciuda unor reglementări fiscale ce ar putea să aibă un impact negativ asupra situaţiilor financiare.

În topul randamentelor de la BVB, înaintea "Transelectrica", au fost "COMCM" Constanţa (CMCM), cu o apreciere de 29,59%, şi "Romcarbon" Buzău (ROCE), cu un plus de 25,62%.

Acţionarii companiei "COMCM" Constanţa (simbol CMCM) au hotărât, la AGA de bilanţ, distribuirea unui dividend brut per acţiune de 0,004 lei, respectiv a 91,20% (945.266 lei) din profitul de anul trecut.

SIF Transilvania a lansat, la jumătatea lunii aprilie, o ofertă publică de vânzare a pachetului de 56,72% din "COMCM", la preţul de 0,2504 lei/acţiune, dorind să obţină 7,45 milioane de euro din tranzacţie. Oferta se derulează în perioada 22 aprilie - 22 mai 2014.

Pe lângă SIF Transilvania, în acţionariatul COMCM, se mai regăsesc Constantin Frăţilă (11,6515%), "Consulting & Construction Investments" (10,0342%), Mihaela Frăţilă (10,0082%), Frăţilă Maria Alexandra (10,0062%) şi alţi acţionari (1,5751%).

Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic "Romcarbon" a înregistrat, anul trecut, un profit net de 365.685 lei, în scădere faţă de anul 2012, când suma a fost de 689.282 lei. În schimb, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 5%, de la 135,5 milioane lei în 2012, la 142,4 milioane lei anul trecut, conform unui raport emis de societate.

Indicii bursieri au avut evoluţii mixte, raportat la moneda euro, în perioada 14 aprilie -14 mai.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a urcat cu 1,49% în perioada analizată, raportat la moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,88%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,13%, cel mai bine din acest indice performând acţiunile SIF3 Transilvania, care au avut un plus de 14,29%.

Pe piaţa fondurilor de investiţii, "FDI iFond Acţiuni" ar fi adus un randament de 4,08%, topul fiind completat de ETF - BET Tradeville (+3,97%) şi FDI Audas Piscator (+3,94%).

Nextebank a oferit, în perioada 14 aprilie - 14 mai 2014, cel mai bun randament la un depozit în lei (0,94%), în timp ce Marfin Bank a avut cea mai mare creştere pentru depozitele în euro (0,21%).

Aurul a scăzut, în perioada analizată, cu 1,01% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,63% faţă de euro.

Mihai Ţânţaru, economist în cadrul ING Bank, se aşteaptă ca moneda europeană să se tranzacţioneze, în continuare, în intervalul 4,42 - 4,47 lei, pe care îl consideră ca fiind unul de echilibru pentru această pereche valutară.

Factorii care ar trebui să menţină euro între 4,42 şi 4,47 lei sunt eventualele intervenţii ale Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a evita o apreciere mai puternică a leului şi indicatorilor macroeconomici ai ţării noastre, care nu susţin o depreciere mai mare, potrivit economistului.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb