CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 MARTIE - 14 APRILIE 2014 Moneda naţională s-a apreciat cu 0,90% faţă de euro

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 aprilie 2014

Moneda naţională s-a apreciat cu 0,90% faţă de euro

Leul a înregistrat o apreciere de 0,90% faţă de moneda europeană, în perioada 14 martie - 14 aprilie 2014, paritatea eur/ron ajungând la valoarea de 4.4695.

Radu Ciofu, analist financiar senior la "Admiral Markets", ne-a declarat: "Referitor la scăderea cursului Eur/Ron, cel mai probabil a fost vorba despre un cumul de factori printre care amintesc intervenţiile Băncii Naţionale a României (BNR) care ar dori să schimbe din rezervele valutare, plus o oarecare domolire a conflictului din Ucraina, uşurare care în acea perioadă s-a simţit şi pe pieţele internaţionale"

Domnia sa avertizează însă că, în ultimele zile, am asistat la o reintensificare a conflictului: "În general, anul acesta vedem o depreciere pentru moneda naţională. Situaţia din Ucraina a avut şi încă are o influenţă negativă asupra leului. Intensitatea însă nu este constantă, ci fluctuează, cu reprize de inflamare şi dezinflamare. Aceste reprize se simt în pieţele locale şi internaţionale şi generează mişcări de risk-on şi risk-off".

Radu Ciofu este de părere că, în perioada următoare, există o şansă mai mare să avem o creştere a cursului eur/ron spre nivelul de 4,5, cel mai probabil pe reinflamarea situaţiei din Ucraina.

Titlurile "Alumil" - avans de peste 91%

Acţiunile "Alumil Rom Industry" (ALU) au crescut în perioada 14 martie - 14 aprilie 2014 cu 91,12%, raportat la moneda euro, fiind cea mai profitabilă acţiune de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

De asemenea, acţiunile "Altur" (ALT) s-au apreciat în perioada analizată cu 30,15%, raportat la euro.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

Societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

În urma titlurilor ALT s-au situat acţiunile "Ves" Sighişoara (simbol VESY), care au crescut cu 22,72%, raportat la moneda europeană, în aceeaşi perioadă de timp.

Plus de 5,40% pentru indicele BET

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a crescut în perioada 14 martie - 14 aprilie 2014 cu 5,40%, raportat la moneda europeană.

De asemenea, indicele BET-XT a urcat cu 3,56%, raportat la euro, în aceeaşi perioadă de timp.

Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" (simbol TEL) au înregistrat cel mai bun randament, după o creştere de 18,55%, raportat la moneda europeană.

Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Conducerea "Transelectrica" afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice.

Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".

În ceea ce priveşte indicele BET-FI, cel care supraveghează cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), acesta a scăzut cu 1,19%, raportat la moneda euro, titlurile FP înregistrând cel mai mare avans (4,59%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI Carpatica Global este fondul care ar fi oferit investitorilor cel mai bun randament în perioada 14 martie - 14 aprilie 2014, urcând cu 2,42%.

Podiumul fondurilor a fost completat de Certinvest BET Index, care a crescut în aceeaşi perioadă de timp cu 2,26%, şi de Acţiuni Europa Regional, cu un avans de 2,09%.

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 14 martie - 14 aprilie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (1,24%).

Aurul a continuat să se deprecieze şi în această perioadă de timp, metalul preţios scăzând cu 2,88% faţă de moneda europeană.

Brokerii sunt însă de părere că în cazul în care situaţia din Ucraina se va tensiona, investitorii se vor axa din nou către aur, fiind considerat un activ sigur şi un refugiu în perioade de instabilitate.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb