CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 APRILIE Salt de 13,99% pentru Armătura, pe fondul achiziţiilor făcute de Swiss Capital

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 aprilie 2018

Salt de 13,99% pentru Armătura, pe fondul achiziţiilor făcute de Swiss Capital

Marcând un avans de 13,99%, în ultima săptămână, acţiunile Armătura (ARM) urcă pe poziţia a doua în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 16 - 23 aprilie.

Pentru această perioadă, au fost înregistrate transferuri cu titlurile ARM în doar trei şedinţe de tranzacţionare, cotaţia emitentului urcând în două cazuri pe 16 şi 23 aprilie, cu 15% şi 14,13%, pe fodul unui volum de 141 de titluri, respectiv 11.686 de acţiuni şi stagnând pe data de 20 aprilie, când au fost transferate 4.840 de unităţi.

Swiss Capital SA a achiziţionat, în calitate de persoană iniţiată, în intervalul 16 - 23 aprilie, 16.667 de acţiuni ARM la un preţ unitar de 0,184 lei, pe 16 aprilie şi 20 aprilie, respectiv la 0,21 de lei, pe 23 aprilie.

Astfel, întreaga activitate de la BVB cu titlurile ARM din perioada avută în vedere a fost realizată de Swiss Capital SA.

Din data de 22 februarie şi până pe 29 martie, aceeaşi persoană iniţiată a mai cumpărat 61.499 de titluri ARM, la preţuri situate între 0,16 lei/acţiune şi 0,2197 lei/titlu.

Pe data de 5 ianuarie, SAI Swiss Capital Asset Management, societate deţinută de Swiss Capital SA cumpără, tot în calitate de persoană iniţiată, 446.792 de acţiuni ale producătorului de armături, la preţul unitar de 0,21944 lei.

După achiziţiile de acest an, SAI Swiss Capital Asset Management, împreună cu FDI Active Dinamic şi Swiss Capital SA, deţin un număr de 6.802.085 de titluri ARM, echivalentul a 17% din acţiunile emitentului.

Pe data de 19 martie, societatea Integral Audit, în calitate de auditor statutar al producătorului de armături, aducea la cunoştinţă pieţei că există o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcţionării Armătura, societatea urmând să emită un raport de audit cu imposibilitatea exprimării unei opinii (situaţie în care auditorul nu a putut obţine suficiente probe care să constituie un suport de exprimare a unei opinii în legătură cu tema analizată).

Potrivit Integral Audit, emitentul are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, de la o societate afiliată, pe care ar fi trebuit să-l restituie până la 15 iulie 2016.

"Societatea nu dispune de fondurile necesare restituirii împrumutului, iar auditorul nu a primit un document prin care să fi fost prelungit termenul de rambursare, cel puţin până la sfârşitul anului 2018", notează Integral Audit care adaugă: "Împrumutul este garantat cu bunurile imobile ale societăţii".

Conducerea Armătura nu a răspuns la solicitarea auditorului legată de modalitatea în care intenţionează să rezolve problema menţionată, mai notează Integral Audit.

Totodată, auditorul atrage atenţia asupra existenţei unui litigiu în desfăşurare între producătorul de armături şi societatea afiliată căreia îi datorează suma de amintită, care se judecă la Curtea Internaţională de Arbitraj din cadrul Camerei de Comerţ Austria de la Viena.

De asemenea, Integral Audit a constatat că activul net al producătorului de armături, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris.

Având în vedere prevederile legale (art. 153^24 din Legea 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare) auditorul a solicitat prezentarea în scris a unor soluţii concrete, pentru a respecta condiţia impusă de lege, dar socitetea nu a răspuns nici la această solicitare, precizeză Integral Audit.

"Situaţiile prezentate mai sus, indică existenţa unei incertitudini semificative, care ar putea genera îndoieli seminificative cu privire la capacitatea companiei de a-şi continua activitatea", notează auditorul, completând: "Situaţiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte".

De asemenea, Integral Audit mai arată că Armătura nu a înregistrat o serie de provizioane şi impozitul pe profitul amânat corespunzător rezervei legale, valori de natură să majoreze datoriile pe termen lung şi să diminueze capitalurile proprii.

Potrivit Integral Audit, la data de 31 decembrie 2017, Armătura a înregistrat o pierdere de 5,08 milioane de lei, pierderile cumulate, la finalul anului trecut, fiind de 38,92 milioane de lei.

Pe lângă grupul format de SAI Swiss Capital Asset Management, FDI Active Dinamic şi Swiss Capital SA, ceilalţi acţionari ai companiei erau, la data de 31 decembrie 2017, Hric Beteiligungs Gmbh din Austria, ce deţine 26% din societate şi Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft din Luxemburg, cu un pachet de 16,76%, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Energopetrol (ENP), cu un avans de 40,31%, în raport cu moneda euro.

În cele cinci şedinţe de tranzacţioare din intervalul 16 - 23 aprilie în care au avut loc transferuri cu titlurile ENP, cotaţia emitentului a crescut, în fiecare caz, cu peste 10%.

Trebuie precizat că acţiunile societăţii la BVB au o lichiditate foarte redusă, valoarea tuturor transferurilor realizate cu titlurile ENP, în perioada 16 - 23 aprilie, fiind de numai 176,5 lei.

Topul randamentelor de la BVB este ocupat de titlurile Cemacon (CEON), cu o creştere de 8,64%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 16 - 23 aprilie, cu 0,48%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror apreciere a fost de 3,85%, în intervalul analizat.

Pe data de 23 aprilie, preţul acţiunii petroliere urca cu 0,71%, pe fondul unui rulaj de 14,63 miloane de titluri, peste media celor 20 de zile anteriore, de circa 14,39 milioane de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, s-a apreciat cu 0,41%, în raport cu moneda euro, în perioada 16 - 23 aprilie.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), cu un avans de 4,53%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Luni, 23 aprilie, preţul titlurilor emitentului stagna, în contextul unui volum de doar 151 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.620 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,78%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa, a fost avută de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce au marcat o creştere de 0,35%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 23 aprilie, preţul acţiunilor SIF4 scădea cu 0,46%, pe fondul unui volum de circa 18.114 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 72.380 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 13 - 20 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX şi Active Dinamic, ambele marcând o creştere de 1,62%.

Podiumul acestui clasament este ocupat de titlurile FSI Audas Piscator, cu o rentabilitate de 0,67%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,18%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 16 - 23 aprilie, cu 0,12%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 12,45%, în intervalul 16 ­- 23 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.280 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 157,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb