CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16-23 MAI Investiţia în bitcoin - speculativă, dar şi câştigătoare, deocamdată

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 mai 2017

Investiţia în bitcoin - speculativă, dar şi câştigătoare, deocamdată

Andrei Andone, expert Bitcoin: "Este o bulă speculativă pentru un nou domeniu de investiţii"

Ronnie Khreis, "Intercapital Invest": "Cel puţin deocamdată, fraţii Pavăl nu sunt interesaţi să facă o ofertă de preluare a Cemacon"

Cu o creştere de 31,82% în perioada 16-23 mai şi de peste 135% de la începutul anului, moneda digitală Bitcoin a depăşit, din nou, activele tradiţionale de investiţii.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 40 de miliarde de dolari, aceasta tranzacţionându-se la peste 2370 de dolari.

Andrei Andone, expert Bitcoin, pune creşterea din ultima perioadă a monedei digitale pe seama agitaţiei din pieţele asiatice şi a dezvoltării tehnologiilor şi infrastructurii pieţelor, ce vor avea loc în acest an. De asemenea, atrage atenţia asupra unei posibile corecţii a trendului ascendent pe care se află Bitcoin.

Domnul Andone ne-a explicat: "Sunt turbulenţe mari pe pieţele de criptomonede, mai ales pe cele din Coreea de Sud şi Japonia. Este probabil o bulă speculativă pentru un nou domeniu de investiţii disponibil. Urmează (n.r. în acest an) noi dezvoltări de tehnologii importante în Bitcoin şi o serie de investiţii în proiectele Ethereum. Acestea vor permite integrarea cu mai multe sisteme de infrastructură, în special în domeniul financiar, unde băncile şi instituţiile financiare abandonează proiectele private de blockchain în favoarea celor publice. Tot anul acesta, prin una din multiplele variante disponbile, Bitcoin va primi un upgrade în vederea măririi capacităţii, ce îi va creşte numărul de utilizări, de la 250.000 la peste 2.000.000 pe zi. O corecţie a preţului este posibilă chiar şi până la nivelul de 1.850 de dolari".

Spre deosebire de criptomonede, activele tradiţionale au avut, în general, aprecieri mult mai reduse în perioada analizată.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), topul creşterilor a fost condus de titlurile Cemacon (CEON), ce au avut o apreciere de 17,84%, raportată la euro, în perioada 16-23 mai.

În opinia lui Ronnie Khreis, analist în cadrul Intercapital Invest, creşterea titlurilor companiei se datorează reacţiei pozitive pe care au avut-o investitorii la aflarea anunţului conform căruia proprietarii Dedeman au achiziţionat un nou pachet de acţiuni Cemacon. Domnia sa ne-a declarat: "În spatele creşterii acţiunilor Cemacon a stat comunicatul publicat pe site-ul bursei, potrivit căruia Dragoş şi Adrian Pavăl, fraţii care deţin Dedeman, au mai cumpărat o participaţie de 4,24 milioane de acţiuni la Cemacon, prin intermediul unei alte companii controlate de aceştia, PIF Industrial. Investitorii au reacţionat pozitiv la anunţ, intrarea în acţionariatul Cemacon a celor doi fraţi fiind un semn de încredere în companie".

Analistul Intercapital Invest a mai subliniat că deţinerea proprietarilor Dedeman în Cemacon a ajuns foarte aproape de pragul peste care demararea ofertei publice de cumpărare pentru întregul pachet de acţiuni devine obligatorie. Domnul Khreis a punctat: "Dragoş şi Adrian Pavăl au ajuns la o deţinere de 32,72% din emitent, cumulând participaţiile deţinute prin Dedeman şi PIF Industrial, cu puţin sub pragul de 33%, care, dacă este atins, obligă la demararea unei oferte publice de cumpărare pentru întregul pachet de acţiuni. Totuşi, se pare că, cel puţin deocamdată, fraţii Pavăl nu sunt interesaţi să facă o ofertă de preluare, având în vedere că pachetul achiziţionat se află puţin sub pragul menţionat, însă acest lucru se poate schimba în viitor".

În primul trimestru al anului 2017, Cemacon a obţinut o cifră de afaceri netă cu 8% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cifra de afaceri brută trimestrială a depăşit 12 milioane lei. Profitul operaţional a înregistrat un avans de 38% faţă de primul trimestru al anului 2016. Rezultatul net a înregistrat o îmbunătăţire de 88% faţă de anul 2016, fiind cu aproape 930.000 lei mai mare.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La scurt timp, însă, BCR a notificat producătorul de cărămizi asupra faptului că suma de 12 milioane de euro din creditul societăţii a fost cesionat la data de 20 decembrie 2013, împreună cu toate drepturile aferente, către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF) cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

La data respectivă, cedarea creanţei "Cemacon" a trezit suspiciuni, în condiţiile în care BCR ar fi renunţat la ea pentru suma de 1 euro, iar în piaţă s-ar fi vorbit că acest caz ar fi ajuns chiar în atenţia procurorilor.

În ianuarie 2014, pachetul deţinut de BCR la BOF a fost transferat către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG, potrivit surselor din piaţă.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Potrivit datelor BVB de la 20 martie 2017, BOF avea 33% din acţiunile CEON. În prezent, capitalizarea companiei este de aproximativ 14 milioane de euro.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Impact Developer& Contractor (IMP), cu o apreciere de 11,31%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Armătura (ARM), cu o creştere de 7,85%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat, în perioada 16-23 mai, cu 0,61%, raportat la moneda euro, devansând creşterile celorlaţi indici importanţi ai pieţei autohtone de acţiuni.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile companiei SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 1,36%.

Conform rezultatelor financiare trimestriale publicate pe site-ul BVB, SIF5 a înregistrat un profit net de 1,52 milioane lei, în primul trimestru, în scădere cu 82,56% faţă de cel din perioada similară a anului trecut.

La 31 martie, SIF 5 avea active totale de 1,78 milioane lei şi datorii de 211,487 milioane lei.

Veniturile din dividende se ridicau la finele lunii martie la 82.577 lei, iar cele din dobânzi la 7.486 lei. Câştigul net din vânzarea activelor a fost în primul trimestru de 3,556 milioane lei, iar cel din diferenţele de curs valutar de 11.808 lei.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,83%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate, s-a apreciat, în perioada 16 - 23 mai, cu 0,40%, raportat la moneda euro.

În cadrul indicelui principal al pieţei româneşti, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile companiei "Conpet" (COTE), cu o apreciere de 4,66%.

Compania a realizat un profit net de 19,55 milioane lei în primul trimestru, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care scăderea afacerilor a fost compensată de reducerea investiţiilor, se arată în raportul transmis bursei.

În primul trimestru din 2016, compania a obţinut un profit net de 18,44 milioane lei.

Conpet a înregistrat în primele trei luni din 2017 o cifră de afaceri de 91,06 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, şi a transportat 1,53 milioane tone de ţiţei, faţă de 1,79 milioane tone în perioada ianuarie-martie 2016. Compania a realizat investiţii de 6,55 milioane lei în primul trimestru, cu 18% mai mici faţă de nivelul din trimestrul I 2016. Conpet a avut anul trecut un profit net de 76,3 milioane lei.

Ponderea companiei Conpet în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 1,80%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 0,37%, în perioada menţionată.

Cea mai mare creştere din cadrul indicelui au avut-o acţiunile companiei Impact Developer & Contractor (IMP), ce au urcat cu 11,31%, în perioada 16-23 mai.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 15-22 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,75%. Pe locul al doilea s-a situat ETF-BET Tradeville, a cărui creştere a fost de 1%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, ce au urcat cu 0,94%, s-au situat pe poziţia a treia.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au înregistrat un randament negativ, de -0,2%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,24%, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,23% faţă de euro, în perioada avută în vedere.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb