CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 OCTOMBRIE Aurul - la maximul ultimelor trei luni

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 octombrie 2018

Aurul - la maximul ultimelor trei luni

Marcând creşteri în trei dintre cele şase zile de tranzacţionare incluse în intervalul 16 - 23 octombrie, cotaţia aurului a înregistrat o apreciere de 1,33%, în perioada menţionată, preţul metalului preţios apropiindu-se în perioada avută în vedere, de pragul de 1.240 de dolari/uncie, potrivit datelor afişate pe site-ul investing.com.

Marţi, 23 octombrie, metalul galben a atins cel mai înalt nivel al cotaţiei din ultimele trei luni, de 1.237,8 dolari/uncie, în contextul în care dolarul a scăzut, iar pieţele de capital globale s-au depreciat sever, incertitudinile politice şi economice contribuind la creşterea interesului investitorilor pentru aur, scrie Reuters.

Carsten Fritsch, analist Commerzbank, a declarat: "Creşterea aversiunii pentru risc, scăderea pieţelor de capital şi îngrijorările continue în ceea ce priveşte bugetul Italiei ajută cotaţiile (n.r. ale aurului)".

Marţi, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pentru 2019 şi a solicitat guvernului de la Roma să prezinte, în trei trei săptămâni, un nou buget, care să fie "conform normelor europene în materie de deficit", în trei săptămâni.

Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilizare (ESM), a explicat că există un risc, întrucât proiectul de buget nu este conform regulilor europene, dar că Italia nu este viitoarea Grecie.

"Nu trebuie să intraţi în panică. Italia nu şi-a pierdut competitivitatea, deficitul bugetar nu este atât de ridicat şi o mare parte a datoriei italiene este finanţată la nivel intern", a precizat Regling.

Tot marţi, pieţele de capital globale s-au tranzacţionat în teritoriul negativ, în principal, din cauza sentimentului negativ în ceea ce priveşte disputele comerciale în derulare, retragerea Statelor Unite dintr-un tratat nuclear cu Rusia şi desfăşurarea evenimentelor legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

La rândul său, Ross Strachan, analist în cadrul agenţiei de consultanţă şi cercetare macroeconomică Capital Economics, a declarat, citat de Reuters: "Situaţile legate de Arabia Saudită şi Rusia, precum şi tensiunile comerciale între Statele Unite şi China, au avut un efect de reducere a preţului acţiunilor, oferind, în schimb, sprijin cotaţiei aurului".

În comparaţie, cotaţia argintului s-a menţinut stabilă, încheind săptămâna într-o uşoară apreciere. Astfel, la începutul zilei bursiere de marţi, 16 octombrie, metalul alb se tranzacţiona la un preţ de 14,68 dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de pe 23 octombrie argintul se tranzacţiona la preţul de 14,76 de dolari/uncie.

Ieri, în jurul orei 17:00, aurul se tranzacţiona la 1.230,92 dolari pe uncie, potrivit datelor furnizate de site-ul investing.com.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 16 - 23 octombrie, cu 0,96%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, care adună în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a raportat un avans de 0,58%, în acelaşi interval. 

Cea mai bună evoluţie, din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, a fost bifată de titlurile producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN), a căror cotaţie a urcat cu 2,59%, în raport cu moneda europeană. 

Marţi, 23 octombrie, cotaţia SNN s-a depreciat cu 0,87%, în contextul unui volum de 35.108 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 55.336 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o retragere de 1%, în intervalul 16 - 23 octombrie, în raport cu moneda euro.   

Din cadrul acestui indice bursier, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a urcat cu 0,98%, în perioada menţionată. 

În şedinţa bursieră din 23 octombrie, cotaţia titlurilor FP a crescut cu 0,21%, fiind transferate 1,71 de milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 3,33 de milioane de unităţi.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este dominat, în perioada 16 - 23 octombrie, de emitenţi cu o capitalizare şi o lichiditate redusă, elemente care favorizează oscilaţii mari ale cotaţiilor.

Pe prima poziţie a acestui clasament se află acţiunile Condmag (COMI), care au crescut cu 24,26%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, în timp ce pe locul al doilea în ierarhia celor mai rentabili emitenţi se clasează acţiunile Dafora (DAFR), care au înregistrat o apreciere de 15,81%, în aceeaşi perioadă, în raport cu moneda europeană.

Pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră s-au menţinut titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea, (OLT), care au raportat un avans de 9,5%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 octombrie.  

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 2,03%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 1,92%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,66%. 

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 16 - 23 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,61%, în perioada 16 - 23 octombrie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 6.477 de dolari. 

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 112,9 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com". 

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb