CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 MARTIE - 16 APRILIE 2014 SIF Moldova - cea mai mare apreciere din BET-FI

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 aprilie 2014

SIF Moldova - cea mai mare apreciere din BET-FI

Acţiunile SIF2 Moldova au înregistrat în perioada 16 martie - 16 aprilie 2014 o creştere de 5,66%, raportat la moneda europeană, reprezentând cel mai bun randament de pe indicele BET-FI.

Dan Popovici, director general la OTP Asset Management, ne-a declarat: "Evoluţia acţiunilor SIF Moldova pe parcursul anului 2014 a fost una dezamăgitoare în condiţiile în care preţul acţiunilor SIF2 au cunoscut o corecţie de peste 10%. Această evoluţie are la bază o serie de factori subiectivi printre care enumăr creşterea adversităţii faţă de risc a investitorilor în contextul crizei din Ucraina, dar şi factori obiectivi legaţi de o serie de evenimente din viaţa societăţii".

Domnia sa este de părere că vânzările masive de acţiuni "Erste Bank" aflate în portofoliul SIF2 şi achiziţiile de acţiuni emise de SIF Oltenia şi SIF Muntenia nu au fost bine primite de o parte importantă dintre investitori. "Această decizie poate fi considerată într-o oarecare măsură ca fiind una controversată şi care în mod evident a avut şi va avea un impact puternic asupra evoluţiei viitoare a acţiunilor SIF Moldova", a adăugat domnia sa, care a completat: "Pe parcursul anului 2013 o investiţie în acţiunile SIF Moldova produceau un randament total de peste 15% (apreciere de preţ şi dividend încasat) care reprezintă o performanţă relativ slabă faţă de performanţa înregistrată de principalii indici bursieri din România. Astfel, indicele BET a înregistrat pe parcursul anului 2013 un randament de peste 26%, în timp ce indicele BET-FI a crescut la rândul său cu 23,32%".

Domnia sa consideră că având în vedere situaţia internaţională actuală, dar şi interesul investitorilor la BVB care este îndreptat în aceste momente către companiile din domeniul energetic şi al utilităţilor, se aşteaptă ca acţiunile SIF Moldova să înregistreze pe termen scurt o performanţă relativ mai slabă decât a principalilor indici calculaţi la Bursa de Valori Bucureşti.

"Randamentul dividendului propus investitorilor de către SIF Moldova respectă politica şi strategia societăţii. Valoarea acestuia se situează peste nivelul randamentului oferit de instrumentele cu venit fix, dar este inferior randamentului dividendului acordat de companiile de utilităţi sau cele energetice listate la BVB", a concluzionat Dan Popovici.

Indicele BET-FI, cel care supervizează cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,70% în perioada analizată.

În schimb, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a crescut cu 6,70%, raportat la moneda europeană, iar indicele BET-XT s-a apreciat în aceeaşi perioadă cu 4,71%.

Atât pe BET, cât şi pe BET-XT, cea mai mare creştere au înregistrat-o acţiunile companiei "Transelectrica" (simbol TEL), care a avansat cu 20,21%, raportat la moneda europeană.

Acţiunile "Alumil" - cel mai bun randament de pe BVB

Titlurile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU), s-au apreciat mult peste aşteptările brokerilor din piaţă, urcând în perioada 16 martie - 16 aprilie 2014, cu 111,17%, raportat la moneda euro.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

În urma titlurilor ALU, s-au situat acţiunile societăţii "Altur" (ALT), care au crescut în aceeaşi perioadă de timp cu 29,22%, raportat la euro.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

Topul a fost completat de acţiunile companiei "Condmag" Braşov (COMI), care au înregistrat un avans de 20,43%, raportat la moneda europeană, în perioada analizată.

Compania constructoare de conducte magistrale a înregistrat anul trecut o pierdere de 21,1 milioane lei, în scădere faţă de 2012 (22,8 milioane lei), conform unui raport oferit Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În schimb, activele totale ale societăţii au crescut de la 186,3 milioane lei în 2012, la 224,2 milioane lei în anul precedent, iar veniturile au crescut la 116 milioane lei în 2013, după o cifră de 92,8 milioane lei în 2012.

Certinvest BET Index s-a situat în topul fondurilor de pe Bursă

Fondul de investiţii Certinvest BET Index a crescut cu 5,79%, raportat la moneda europeană, fiind astfel fondul cu cel mai bun randament de pe Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 16 martie - 16 aprilie 2014.

În urma lui s-a situat BT Index România ROTX, care a urcat în aceeaşi perioadă de timp cu 4,41%.

Topul fondurilor de investiţii a fost completat de "Acţiuni Europa Regional", care a urcat cu 4,33%, raportat la moneda europeană.

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 16 martie - 16 aprilie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (1,08%).

Aurul a continuat să se deprecieze şi în această perioadă de timp, metalul preţios scăzând cu 4,85% faţă de moneda europeană.

Moneda naţioanală s-a apreciat faţă de euro în perioada analizată cu 0,75%, paritatea euro/ron ajungând la 4.4762.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb