CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 IULIE Salt de 11,73% pentru Şantierul Naval Orşova

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 iulie 2019

Salt de 11,73% pentru Şantierul Naval Orşova

Compania va construi şi livra două nave, valoarea cumulată a contractelor fiind de 3,35 milioane de euro

Impulsionat de anunţul conform căruia compania va construi şi livra în Olanda două nave fluviale, preţul acţiunilor Şantierului Naval Orşova (SNO) a urcat cu 11,73%, în intervalul 17 - 24 iulie, situându-se astfel pe poziţia a doua în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perioada avută în vedere.

Practic, în data de 19 iulie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, emitentul a informat, printr-un raport remis operatorului pieţei noastre de capital, că în şedinţa desfăşurată cu o zi în urmă, Consiliul de Administraţie al companiei a validat două contracte externe pentru construcţia şi livrarea a două nave în valoare de 3,35 milioane de euro, echivalentul a circa 40% din valoarea de piaţă a companiei de la acel moment, de aproximativ 8,11 milioane de euro.

Este vorba despre o navă tip tanc (proiectată pentru a transporta sau depozita lichid sau gaz) de 110 metri şi o navă tip "crane ship" (ambarcaţiune dotată cu macara specializată în ridicarea încărcăturii grele) de 86 de metri.

Piaţa a reacţionat şi, în şedinţa următoare, din data de 22 iulie, cotaţia SNO a urcat cu 4,17%, pe fondul unui volum de 3.500 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.260 de unităţi.

Pentru următoarele zile bursiere, preţul acţiunii companiei a cunoscut două creşteri consecutive, de 2,86% în data de 23 iulie, în condiţiile unui rulaj de numai 470 de acţiuni şi de 5% în şedinţa din 24 iulie, când au fost trans-ferate 1.520 de unităţi.

De menţionat că titlurile SNO au o lichiditate redusă în comparaţie cu cele mai importante acţiuni listate la BVB, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Aproape 50% din companie este deţinută de SIF Transilvania (SIF3), în timp ce SIF Oltenia (SIF5) are o participaţie de 28,02%, SIF Muntenia (SIF4) deţine 13,17% din societate, res-tul de 8,81% fiind free-float.

La ultima cotaţie a titlurilor SNO din perioada avută în vedere, de 3,78 lei, valoarea de piaţă a emitentului este de 43,178 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul randamentelor acţiunilor tranzacţionate în piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, în intervalul 17 - 24 iulie, se află titlurile Electroputere (EPT) a căror cotaţie s-a apreciat cu 13,41%, în raport cu moneda euro, podiumul fiind completat de acţiunile Ropharma (RPH), al căror preţ s-a apreciat cu 5,37%, în intervalul menţionat.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,02%, în perioada 17 - 24 iulie, iar indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a coborât cu 1,37%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Cu un avans de 1,43%, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, pentru intervalul avut în vedere.

Ponderea societăţii de investiţii cu sediul în Bacău în indicele financiar este de 19,6%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa SIF2 este de numai 3,67%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la bursa noastră a coborât cu 1,53%, în intervalul 17 - 24 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile MedLife (M), a căror cotaţie s-a apreciat cu 0,95%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Poderea prestatorului de servicii medicale private în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital este de doar 1,12%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 16 - 23 iulie, este condus de titlurile You Invest Solid RON, ce au raportat o creştere de 0,58%.

Unităţile fondului ERSTE Bond Flexible RON au avut un plus de 0,56%, în timp ce aprecierea titlurilor Raiffeisen Confort a fost de 0,52%.

Cotaţia aurului a urcat cu 2,55%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,32%, în intervalul 17 - 24 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,35%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,91%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.080 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 179,86 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb