CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17- 24 OCTOMBRIE Digi Communications - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 octombrie 2019

Digi Communications - printre performerii de la BVB

Tocmai evadate din canalul lateral în care s-au tranzacţionat începând cu cea de-a doua parte a verii, acţiunile Digi Communications NV (DIGI) au marcat, în perioada 17 ­- 24 octombrie, un avans al cotaţiei de 5,75%, în raport cu moneda euro, ceea ce plasează titlurile operatorului de telecomunicaţii pe treapta a treia a clasamentului randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie susţinută parţial de răs­cumpărările de acţiuni efectuate de companie, în condiţiile în care, în nouăsprezece din cele douăzeci de şedinţe bursiere cuprinse între 23 septembrie şi 18 octombrie, operatorul de telecomunicaţii a achiziţionat acţiuni DIGI din piaţă, în multe cazuri răscumpărările reprezentând mai mult de jumătate din volumul zilnic tranzacţionat.

Referindu-ne strict la intervalul 17 - 24 octombrie, ultima raportare privind răs­cumpărările efectuate de Digi cuprinde doar primele două şedinţe ale perioadei, zile în care compania a achiziţionat 8.456 de titluri, echivalentul a 57,28% din rulajul total al acelor sesiuni bursiere.

Totuşi, ţinând cont de frecvenţa răs­cumpărărilor, probabil că operatorul de telecomunicaţii a realizat achiziţii de acţiuni proprii care încă nu au fost raportate către operatorul pieţei.

Achiziţiile, ce pentru şedinţele din 17 şi 18 octombrie au fost realizate la preţuri cuprinse între 29,8 lei şi 30,2 lei, fac parte din programul ce a demarat în data de 21 mai 2019, ce presupune răscumpărarea unui număr de cel mult 3,54 milioane de acţiuni DIGI clasa B, echivalentul a maximum 10% din capitalul social subscris de clasă B, operaţiune ce se va derula până la data 30 aprilie 2020.

Răscumpărările se realizează la preţul pieţei din momentul achiziţiei, dar care nu poate depăşi 40 de lei/titlu, adică preţul la care s-a închis acum mai bine de doi ani oferta publică pentru 25,6% din societate.

Pe lângă tranzacţiile din piaţa "regular", în data de 18 octombrie a mai avut loc un transfer "deal" cu 1,2 milioane de acţiuni DIGI, la preţul unitar de 30 de lei, cu 1,35% peste referinţă.

Joi, 24 octombrie, preţul acţiunii DIGI a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 31,8 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a operatorului de telecomunicaţii la 3,18 miliarde de lei.

În data de 14 noiembrie, Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele financiare obţinute pentru primele nouă luni ale anului.

Digi a încheiat al doilea trimestru din 2019 cu venituri de 294,1 milioane de euro, în creştere cu 15,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce profitul net s-a ridicat la 20,8 milioane de euro, comparativ cu o pierdere netă de 1,93 milioane de euro, la finele trimestrului al doilea al anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat cu 0,71%, în intervalul 17 - 24 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 0,86%, în aceeaşi perioadă de timp.

Cu şapte şedinţe de creştere consecutivă, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) şi-au continuat ascensiunea către noi maxime istorice, în data de 24 octombrie cotaţia producătorului de energie nucleară încheind şedinţa de tranzacţioare la 14,5 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a companiei la 4,37 miliarde de lei.

În intervalul 17 - 24 octombrie, acţiunile SNN s-au apreciat cu 7,8%, avans ce le plasează pe prima poziţie în topul aprecierilor din indicii BET şi BET-XT.

Ponderea acţiunilor producătorului de energie nucleară în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 2,22%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor producătorului de energie nucleară este de 2,18%.

De altfel, acţiunile SNN se găsesc şi pe cea de-a doua treaptă a rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti, top ce este condus de acţiunile Bucovina Club de Munte (BCM), a căror cotaţie a urcat cu 11,5%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a cunoscut un avans de 0,37%, în perioada menţionată.

Cu o creştere a preţului acţiunii de 2,54%, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în intervalul 17 - 24 octombrie.

Ponderea acţiunilor SIF1 în BET-FI este de 17,19%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioa­da 16 - 23 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au cres­cut cu 3,03%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă, ATX, a crescut cu 3,36%, în perioada avută în vedere.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Global Clasa A, cu o apreciere de 1,78%, în timp ce titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 1,71%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,27%, în intervalul 17 - 24 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu moneda euro s-a apreciat cu 0,05%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,81%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 9:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.500 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 135,1 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb