CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 FEBRUARIE - 17 MARTIE 2014 BET-FI - picaj de 6,52%

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 martie 2014

BET-FI - picaj de 6,52%

Alin Brendea, "Prime Transaction": "Criza din Crimeea a indus o stare de incertitudine pe piaţă"

Propunerile de dividende, influenţă negativă pentru SIF-uri

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat, în perioada 17 februarie - 17 martie 2014, cu 6,52%, raportat la moneda euro.

Toate companiile din indice au înregistrat scăderi, titlurile SIF Oltenia (SIF5) având cea mai mică coborâre (-1,28%).

Prodplast a vândut, luni, 5,72 milioane acţiuni SIF5 Oltenia, printr-o tranzacţie "deal", potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Schimbul a fost făcut la 1,95 lei/acţiune.

Prodplast este controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru.

"Scăderea BET-FI survine pe o piaţă în care am avut scăderi generale în ultima perioadă", ne-a spus Alin Brendea, director general adjunct la "Prime Transaction". Domnia sa a adăugat: "Motivele deprecierii par să fie legate de contextul extern, unde criza din Crimeea a indus o stare de incertitudine ridicată faţă de zona în care se situează România".

Alin Brendea este de părere că, în cazul SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), propunerile de distribuire de dividende au fost sub aşteptările investitorilor, ceea ce a determinat o influenţă negativă suplimentară.

"Scăderile par uşor exagerate fiind produse pe o lichiditate relativ scăzută, pe fundalul unei prezenţe foarte discrete a investitorilor instituţionali", a mai spus Alin Brendea, care adaugă: "Evoluţia pe termen scurt a pieţei poate fi foarte volatilă, fiind dependentă de ştirile care vor veni din Ucraina. De asemenea, noutăţile privind desfăşurarea AGA la SIF-uri pot determina mişcări semnificative în piaţă. Probabil, putem vedea o recuperare a evoluţiilor negative din ultima lună în proximitatea Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) şi a datelor de înregistrare, în special pentru acţiunile cu randamente atractive ale dividendelor".

Directorul adjunct de la "Prime Transaction" încheie: "Privind pe termen mediu şi lung, piaţa românească pare ieftină în acest moment, ceea ce indică un potenţial de apreciere a acţiunilor româneşti".

De asemenea, indicele BET al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, a scăzut în perioada analizată cu 3,16%, raportat la euro, iar indicele BET-XT, cel care include primele 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, s-a depreciat cu 3,87%.

În cazul indicelui BET, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile "Transgaz" (TGN), care s-au apreciat cu 3,57%, iar acţiunile "Impact" (IMP) au fost cele care au înregistrat cea mai mare creştere de pe indicele BET-XT, urcând cu 4,30%.

"Retrasib" - avans de 14,06%

Acţiunile companiei "Retrasib" (RTRA) au crescut, în perioada 17 februarie - 17 martie 2014, cu 14,06%, raportat la moneda europeană.

Acţiunile "Biofarm" (BIO) s-au clasat pe locul al treilea în topul randamentelor, cu o creştere de 4,03%, raportat la euro, în perioada analizată.

"Certinvest Short Fund" - cel mai rentabil fond

"Certinvest Short Fund" continuă să ofere cel mai bun randament de pe Bursă pentru investitori, urcând în intervalul 17 martie - 17 februarie cu 4,07%.

În urma celor de "Certinvest", se află "OTP Dollar Bond", care s-au apreciat cu 0,37% în aceeaşi perioadă de timp.

Ultimul loc pe podium este ocupat de FDI "Monolith", cu un avans de 0,30%, raportat la moneda europeană.

Depozitele în lei - neprofitabile pentru investitori

În perioada 17 februarie - 17 martie 2014, nicio bancă nu ar fi oferit un randament pozitiv investitorilor care au depozite bancare în moneda naţională.

"MKB Nexte Bank" ar fi adus cea mai mică pierdere pentru acţionari (-0,13%), pe fondul deprecierii monedei naţionale faţă de euro, cu 0,46%.

În data de 17 martie, paritatea eur/ron era 4.5114.

În cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus investitorilor un profit de 0,21%, în perioada analizată.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,56% în perioada 17 februarie - 17 martie, raportat la moneda europeană, iar această creştere ar putea continua până la soluţionarea situaţiilor tensionate din Ucraina, sunt de părere brokerii.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb