Acţiunile SIF4 Muntenia au înregistrat o creştere de 6,98%, raportată la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui sectorial BET-FI, în perioada 19-26 februarie 2016.
Florin Munteanu, trader la SSIF Intercapital Invest, pune revenirea semnificativă a acţiunilor SIF Muntenia pe seama unei epuizări a vânzărilor pe acest emitent, în prima parte a lunii februarie. "La acel moment, SIF4 a atins un minimum al ultimilor 3 ani, cotaţia atingând nivelul de 0.5740 lei/acţiune", a adăugat domnul Munteanu.
Potrivit domniei sale, deprecierile consistente de la începutul anului au atras atenţia investitorilor, care, pe fondul revenirii per ansamblul întregii pieţe, au intrat la cumpărare pe SIF4.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", ne-a declarat: "Pe fondul revenirii pieţelor financiare din ultima săptămână, este posibil ca piaţa să fi considerat mixul din portofoliul SIF4 cel mai interesant, relativ la celelalte companii comparabile din indicele BET, mai ales în contextul în care oferta publică de cumpărare a Fondului Proprietatea este suspendată şi ar putea să nu mai fie efectuată".
SIF Muntenia a înregistrat, anul trecut, un profit net de peste 63,8 milioane lei, în creştere cu 32,7% faţă de anul precedent, potrivit rezultatelor financiare preliminate, publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Per total, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 3,58%, iar indicele extins BET-XT a crescut, în perioada analizată, cu 3,43%. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 2,11% raportat la moneda europeană, tras în sus de acţiunile SIF Muntenia.
Acţiunile companiei "OMV Petrom" (SNP) s-au apreciat, în perioada 19 - 26 februarie, cu 8,93%, raportat la moneda europeană, fiind cea mai mare creştere din cadrul indicilor BET, al celor mai lichide zece companii listate, dar şi din BET-XT. "OMV Petrom" a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende, potrivit unui comunicat al SNP. Deşi compania a raportat o pierdere pentru 2015, aceasta nu a fost mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor, spun brokerii.
• Acţiunile "Electroputere", cel mai bun randament de pe BVB
Titlurile societăţii "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut, în perioada 19-26 februarie, cu 34,67% raportat la moneda europeană, rămânând pe prima poziţie în clasamentul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama anunţului de reducere a pierderilor cu 60% în 2015. "Electroputere" Craiova, companie ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti. În urma titlurilor EPT s-au situat acţiunile societăţii "Bermas" Suceava (BRM), care s-au apreciat, în aceeaşi perioadă, cu 14,58%, raportat la moneda europeană.
Podiumul este completat cu titlurile "Uztel" Ploieşti (UZT), care au crescut, în perioada 19 - 26 februarie, cu 11,08% raportat la moneda euro. Compania "Uztel" a încheiat anul trecut cu o pierdere de 1,74 milioane lei, faţă de un profit net de 2,4 milioane lei în 2014, potrivit rezultatelor preliminare remise BVB.
• "ETF - BET Tradeville", în topul fondurilor
"ETF - BET Tradeville" a înregistrat o creştere de 2,43%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 19-26 februarie. Potrivit datelor de pe site-ul administratorului, ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, fiind singurul astfel de fond de la bursa românească. Totodată, titlurile "Certinvest BET Index" şi "Certinvest XT Index" au avut creşteri de 2,39%, respectiv 2,19%.
Aurul a oferit investitorilor un randament de 1,41%, raportat la euro, în perioada amintită, la cursul Băncii Naţionale a României.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,09% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,05%.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. IMPACT-ul ? Unde e ?
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 01.03.2016, 00:59)
Si IMPACT-ul ? Tot pe nicaieri ? Unde e ? Hai, ca au administrator nou, de mare valoare ! Deja de doua saptamani ! AVEM ECHIPA, AVEM VALOARE, SUNTEM ECHIPA CEA MAI TARE.....-N GURA !!