CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 FEBRUARIE - 19 MARTIE 2014 Analiştii XTB văd aurul la 1.600 dolari/uncie în situaţia escaladării conflictului din Ucraina

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 martie 2014

Analiştii XTB văd aurul la 1.600 dolari/uncie în situaţia escaladării conflictului din Ucraina

O escaladare a conflictului legat de Crimeea ar putea urca preţul aurului la 1.600 dolari/uncie, faţă de 1.340 de dolari/uncie, nivel în jurul căruia oscila marţi, 18 martie, la închiderea sesiunii europene, potrivit unei analize a XTB România.

Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece metalele preţioase au un rol tradiţional de activ de refugiu, pe care l-au confirmat în ultimele săptămâni: manevrele militare şi diplomatice au adus în prim-plan o posibilă confruntare între Occident şi Rusia pe tărâm ucrainean, cu reminiscenţe ale războiulului rece, şi au generat o nevoie de siguranţă, potrivit analizei.

În perioada 19 februarie - 19 martie 2014, aurul a înregistrat o apreciere de 0,84% faţă de moneda europeană.

Potrivit XTB, aurul s-a aflat în topul preferinţelor investitorilor, care s-au îndreptat, între altele, şi către monede de "adăpost", precum yenul japonez.

Indicii de la Bursa de Valori Bucureşti au fost în scădere, în perioada 19 febcruarie - 19 martie 2014, raportat la moneda europeană.

Indicele BET al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, a scăzut în perioada analizată cu 2,65%, iar indicele BET-XT, cel care include primele 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, s-a depreciat cu 3,37%.

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 6,35%, în intervalul analizat.

Brokerii pun scăderile de la bursa autohtonă pe seama influenţei situaţiei tensionate din Ucraina, dar şi, în cazul SIF-urilor, pe seama propunerilor de dividend sub aşteptări.

Pieţele sunt în scădere şi la nivel european.

"În perioade agitate, investitorii aleg siguranţa în detrimentul randamentelor mari; astfel, acţiunile au fost vândute agresiv, mai ales în Europa, cea care prin apropiere geografică şi legături comerciale şi energetice este mai expusă decât SUA la evenimentele din Ucraina", notează Claudiu Cazacu, analistul şef al XTB România, adăugând: "În cele două zile de după referendumul din Crimeea, pieţele au recuperat doar jumătate din scădere, în timp ce aurul a câştigat 3,4% de la convocarea referendumului în peninsulă şi până pe 14 martie".

Potrivit acestuia, de la începutul anului, aurul s-a apreciat, deşi Rezerva Federală a redus treptat în ultimele luni sumele noi pe care le oferă sistemului financiar, cu 20 de miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari pe lună, şi e pe cale să încheie cu totul aceste operaţiuni în semestrele următoare: "De fapt, corelaţia dintre operaţiunile Fed şi aur a fost foarte bună în perioada 2009 - 2011, dar a slăbit ulterior. Aurul a coborât de la 1.920 la 1.180 dolari într-o perioadă în care Fed a injectat sute de miliarde de dolari în sistemul financiar, iar, apoi, a recuperat 17,7% de la minimele din 31 decembrie până pe 14 martie, cu toate că Fed a redus injecţiile de lichiditate".

Analistul citat arată că un conflict armat în Ucraina, deşi mai puţin probabil în prezent, nu este de neimaginat: "Chiar şi înfruntări militare strict între forţele ruseşti şi ucrainiene pe teritoriul Ucrainei ar proiecta aurul înspre 1.500 de dolari/uncie. Cu o probabilitate care pare acum mai redusă, intrarea în joc a unor forţe NATO de partea Ucrainei ar zdruncina pieţele de capital, impunând scăderi de cel puţin 10% pentru indicii europeni, în timp ce aurul ar avansa către 1.600 de dolari/uncie".

Acţiunile "Prodplast", în topul randamentelor

Cel mai bun randament, în perioada 19 februarie - 19 martie, a fost reprezentat de acţiunile "Prodplast", care s-au apreciat cu 7,90%, fiind urmare de "Teraplast" (+6,35%) şi "Biofarm" (+5,76%).

Producătorul de materiale plastice Prodplast Bucureşti (PPL), firmă controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru (preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România) a înregistrat, anul trecut, venituri din vânzări de 25,63 milioane lei, în creştere cu 11,14%, şi a trecut pe profit, cu un rezultat net de 9,68 milioane lei.

Recent, "Prodplast" a vândut 5,72 milioane acţiuni "SIF5 Oltenia" (0,98% din companie), printr-o tranzacţie "deal".

"Teraplast" a înregistrat anul trecut un profit net de 3,4 milioane lei, de la pierderi de aproape 9 milioane lei în 2012. Afacerile au scăzut însă uşor, cu 5,4%, la 226,6 milioane lei, de la 239,5 milioane de lei în anul precedent, ca urmare a evoluţiei nefavorabile a pieţei construcţiilor.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a vândut marţi pachetul de 11,34% din acţiunile Teraplast (TRP) către principalul acţionar al producătorului de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor, Dorel Goia, printr-un deal de 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro). Participaţia lui Dorel Goia a urcat de la 35,33% la 46,67% din societate. În acţionariat se regăseşte şi fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, care la finalul lunii octombrie deţinea 6,51% din titluri.

Biofarm a înregistrat, anul trecut, un profit de 25,6 milioane lei, în creştere faţă de anul 2012 (21 milioane lei), potrivit raportării preliminare neauditate a companiei, publicată de BVB la mijlocul lunii trecute. Acţionariatul Biofarm este format din SIF4 Muntenia (32,98%), SIF1 Banat Crişana (21,29%) şi SIF2 Moldova (13,81% dintre acţiuni). Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat SIF1 şi SIF4 să facă ofertă publică de preluare a fabricii de medicamente.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament ar fi fost unităţile "Cerinvest Short Fund", al căror preţ a urcat cu 2,42%. Topul a fost completat de OTP Dollar Bond (+0,39%) şi Erste Bond Flexible (+0,35%).

În perioada 19 februarie - 19 martie 2014, depozitele în moneda naţională ar fi avut un randament de 0,15%, la "MKB Nexte Bank". În cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus investitorilor un profit de 0,21%, în perioada analizată. Leul s-a depreciat cu 0,18% faţă de euro, în aceeaşi perioadă.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb