CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 MAI Sphera Franchise Group urcă pe primul loc în topul randamentelor de la BVB

M.G.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 mai 2019

Sphera Franchise Group urcă pe primul loc în topul randamentelor de la BVB

Marcând un salt al cotaţiei de 9,84%, în intervalul 2 - 9 mai, în raport cu moneda euro, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au înregistrat cel mai bun parcurs din rândul tuturor emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie care se îndatorează îndeosebi şedinţei din data de 9 mai, pe parcursul căreia emitentul a anunţat că fondurile de pensii din grupul NN au ajuns, în urma unor tranzacţii din data de 6 mai, la o deţinere de 5,07% din capitalul social al SFG, participaţie din care fondul de pensii obligatorii administrat privat NN Pensii are 4,55%. La finalul şedinţei respective, acţiunile operatorului lanţurilor de fast-food KFC, PizzaHut şi TacoBell au încheiat ziua bursieră cu un salt de 9,72%, pe fondul unui rulaj de 37.081 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, situată la circa 31.000 de acţiuni.

Volumul tranzacţionat în şedinţa din 9 mai este unul relativ mare pentru acest simbol, în condiţiile în care rulajul mediu al ultimei luni a fost ridicat de activitatea de cumpărare a NN Group, care a dus rulajul cu SFG, în şedinţa 6 mai, la 242.427 de titluri.

Totodată, în şedinţa următoare, din data de 7 mai, a fost consemnat cel mai mare volum de acţiuni SFG tranzacţionate din ultimele paisprezece luni, respectiv 307.728 de titluri.

Totuşi, de la listare şi până în prezent, acţiunile SFG au fost caracterizate de o evoluţie puternic descendentă, afişând în prezent o depreciere de 33%, divergentă faţă de indicele BET, analiştii din piaţa de capital punând parcursul pe seama profitabilităţii scăzute, în contextul unor venituri totuşi ridicate, şi a lipsei unor dividende atractive.

De exemplu, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring, ne-a transmis în a doua jumătate a lunii octombrie 2018, când titlurile SFG atingeau un nou minim post-listare, următoarele: "Consider că Sphera Franchise Group este o companie de creştere, care se dezvoltă, deschide restaurante noi, face investiţii, dar rezultatele în cazul acestei strategii se vor vedea în ani. Or, deocamdată, la bursa noastră se tranzacţionează prezentul şi viitorul apropiat".

De menţionat că vineri, 10 mai, titlurile emitentului se tranzacţionau în creştere cu 1,72% faţă de referinţa din ziua anterioară, în jurul orei 16:15, pe seama unui rulaj de 11.760 de titluri.

În data de 1 aprilie, emitentul a anunţat că are în plan să deschidă 24 de noi locaţii printr-o investiţie de 100 milioane de lei şi că a bugetat pentru acest an un profit net de 49 milioane de lei, în creştere cu 44% faţă de cel realizat la 31 decembrie 2018. Începând cu 1 mai funcţia de director general al SFG a fost preluată de Georgios Argentopoulos care l-a înlocuit pe Mark Hilton, al cărui mandat s-a încheiat.

Profitul net realizat în 2018 de Sphera Franchise Group a urcat cu 4,5%, până la 34 milioane de lei, în timp ce profitul operaţional s-a majorat într-un ritm similar, atingând 103,2 milioane de lei, în condiţiile în care vânzările la nivel de grup au totalizat 771 milioane de lei, în creştere cu 24,6%.

La data de 31 decembrie 2018, Tatika Investments (Cipru) avea 27,33% din acţiunile SFG, MBL Computers (România) - 20%, Wellkept Group (România) - 16,34%, iar Anasa Properties (România) 10,99%.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 766,28 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul celor mai mari aprecieri de la BVB, în intervalul 2 - 9 mai, se situează acţiunile Zentiva, a căror cotaţie a urcat cu 7,55%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei noastre fiind completat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au urcat cu 4,73%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,84%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere de 1,87%.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, titlurile SFG au bifat cel mai bun parcurs în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o retragere de 1,49%, în intervalul 2 - 9 mai, SIF Transilvania (SIF3) fiind emitentul cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni, în perioada menţionată, cu o creştere de 0,36%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, este condus de titlurile FDI Monolith, care au crescut cu 0,62%.

Podiumul acestui top este completat de fondurile ERSTE Bond Flexible Romania EUR, respectiv BRD USD Fond, ale căror titluri s-au apreciat cu 0,12%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,09%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,04%, în intervalul 2 - 9 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 11,92%, în perioada 2 - 9 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 16:25, criptovaluta se tranzacţiona în creştere, în jurul nivelului de 6.282 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale urcase la circa 111,68 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb