CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 OCTOMBRIE Emitenţi cu lichiditate scăzută, în fruntea randamentelor BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 octombrie 2019

Emitenţi cu lichiditate scăzută, în fruntea randamentelor BVB

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 2 - 9 octombrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de acţiunile Sinteza Oradea (STZ), al căror preţ a înregistrat un avans de 7,49%, în raport cu moneda euro.

Calculat la preţul mediu, creşterea cotaţiei emitentului se datorează exclusiv şedinţei din data de 2 octombrie, când au fost tranzacţionate doar 510 titluri STZ, sub media ultimelor 20 de zile, situată la circa 3.000 de titluri. În cealaltă şedinţă din intervalul menţionat în care au fost realizate schimburi cu titlurile emitentului, respectiv cea din data de 9 octombrie, când au fost transferate 2.000 de unităţi, preţul acţiunilor Sinteza a stagnat.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 638,58 lei.

Ieri, emitentul a transmis operatorului pieţei prelungirea liniei de credit pentru activitatea curentă, în valoare de 1,05 milioane de euro de la Banca Transilvania, pentru o perioadă de douăsprezece luni.

În primele şase luni ale anului, compania producătoare ce comercializează produse chimice şi farmaceutice a înregistrat o pierdere netă de 0,56 milioane de lei, în ameliorare faţă de pierderea de 0,81 milioane de lei afişată pentru primul semestru al anului anterior.

Raportat la preţul de închidere din data de 9 octombrie, de 0,258 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 17,05 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror apreciere a fost de 3,84%, în raport cu moneda euro.

Preţul acţiunii BCM s-a tranzacţionat, în cele şase zile bursiere din perioada 2 - 9 octombrie, între o creştere de 2,56%, avută în data de 4 octombrie, în contextul unui volum de 79.132 de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare, de 102.879 de unităţi, şi o scădere de 0,63%, consemnată la data 8 octombrie, în condiţiile unui rulaj de 130.600 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 13,55 milioane de lei, a raportat pentru primele şase luni ale anului un profit net de circa 0,73 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 0,78 milioane de lei consemnată în perioada similară a anului trecut.

Evoluţia apare în condiţiile în care interesul investitorilor de retail pentru titlurile emitentului s-a sporit în contextul ofertei publice de cumpărare derulată de emitent în perioada 17 - 30 septembrie. Operaţiunea a fost suprasubscrisă de 5,4 ori.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 66.550,35 de lei.

Cu o apreciere de 3,51%, în intervalul 2 - 9 octombrie, acţiunile IAR Braşov (IARV) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În cele şase zile bursiere din intervalul analizat, cotaţia emitentului a oscilat între o scădere de 2,04%, înregistrată în 2 octombrie, în contextul unui volum de circa 3.566 de unităţi, sub media din cele 20 de şedinţe anterioare, de 9.024 de titluri, şi o creştere de 2,07%, apărută în data de 9 octombrie, pe fondul unui rulaj de 4.365 de acţiuni.

Suma transferurilor cu titlurile IARV, în intervalul menţionat, a fost de 343.497,9 lei.

Pentru prima jumătate a anului curent, IAR Braşov a obţinut un profit net de 35,96 milioane de lei, de circa trei ori şi jumătate mai mare decât cel raportat pentru primele şase luni ale anului trecut şi cu 15,3% peste cel realizat în întregul an 2018. Profitul din activitatea financiară a fost şi el de peste patru ori şi jumătate mai mare, în valoare de 3,74 milioane de lei.

Pe termen lung, titlurile emitentului afişează o solidă tendinţă ascendentă demarată în prima jumătate a anului 2015, presărată de episoade de volatilitate care au adus recent cotaţia emitentului la un nou maximum istoric, peste pragul de 15 lei/titlu. Titlurile emitentului se tranzacţionează în prezent la preţul de 14,8 lei/titlu. Ultimul maxim a fost atins în iunie 2007, înaintea începerii crizei financiare (potrivit datelor furnizate de investing.com).

De la începutul anului 2019 şi până în data de 9 octombrie, acţiunea IARV a oferit un randament al cotaţiei de 86,54%, în raport cu moneda euro, al patrulea cel mai bun parcurs de la BVB din acest an.

Valoarea de piaţă a companiei deţinute de stat în proporţie de 64,89%, la BVB, se ridică la circa 279,4 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 410.686,83 lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), al treilea cel mai rentabil emitent din indicele BET, în perioada analizată, care, a înregistrat tranzacţii în sumă de 1.754.084,48 lei, în intervalul 2 - 9 octombrie.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 310 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNN la bursă este de aproximativ 4,04 miliarde de lei.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide şaisprezece titluri de la bursa noastră, a urcat cu 0,94%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, a marcat un avans de 0,88%, în perioada 2 - 9 octombrie.

Cea mai bună evoluţie din rândul acestor două coşuri de acţiuni a fost avută de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au raportat o creştere de 1,95%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,75%, în intervalul 2 - 9 octombrie. Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), au marcat cel mai bun parcurs, de 0,84%, în raport cu moneda unică europeană.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,58%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul 2 - 9 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,02%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o apreciere de 2,27%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 3%, în jurul nivelului de 8.530 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 153,43 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb