CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 AUGUST Perspectiva modificării OUG114 duce BET la un nou maximum multianual

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 august 2019

Perspectiva modificării OUG114 duce BET la un nou maximum multianual

Impulsionat în mod special de demersurile politice recente de modificare a OUG114/2018 din Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, indicele BET a crescut cu 2,15% în intervalul 20 - 27 august, în raport cu moneda euro, făcând uitată pentru moment apatia ce a caracterizat activitatea de tranzacţionare în ultimele câteva şedinţe de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Marţi, 27 august, tranzacţiile de la BVB au fost derulate sub perspectiva abrogării unor măsuri introduse prin ordonanţa din decembrie 2018 pentru sectorul energetic, respectiv a prevederilor privind plafonarea preţului gazelor naturale şi energiei electrice pentru consumatorii casnici şi taxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri. De altfel, coşul de acţiuni al sectorului energetic a evoluat peste media zilei, crescând marţi cu 2,52%.

În acest context, indicele de referinţă al pieţei noastre a înregistrat cel mai mare câştig din ultimele trei luni, de 2,37%, impulsul de creştere venind pe volume mai consistente de tranzacţionare, investitorii revenind în piaţă la cumpărare angrenând un rulaj de 54,52 milioane de lei.

BET a închis intervalul analizat la pragul de 9.258,55 de puncte, cel mai ridicat atins de indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece companii listate la BVB, în ultimii unsprezece ani şi jumătate.

Totuşi, Comisia pentru buget-finanţe, care trebuie să întocmească raportul pentru votul final din Camera Deputaţilor, a decis să amâne pentru săptămâna viitoare dezbaterile cu privire la aceste modificări şi implicit şi decizia cu privire la aceste măsuri, pentru aşteptarea rapoartelor de la celelalte comisii, respectiv cea pentru muncă şi cea de IT.

Eliminarea prevederilor OUG114 legate de plafonarea preţului gazelor ar putea deschide calea către o decizie finală de investiţie pentru dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră de către OMV Petrom (SNP) şi partenerul de la ExxonMobil, în ciuda faptului că societatea americană de petrol şi gaze a dat recent mai multe semnale că doresc să se retragă din proiect, în contextul mandatului dat de acţionari pentru lichidarea activelor mai puţin profitabile.

În cazul Petrom, liberalizarea pieţei gazelor naturale a fost una dintre principalele cereri din ultimele luni în aşa fel încât să fie creat contextul şi mediul investiţional pentru demararea proiectului de exploatare a Neptun Deep.

Piaţa a reacţionat marţi, acţiunile SNP înregistrând cea mai bună evoluţie din BET, marcând un avans de 3,24%. Creşterile de marţi au fost generalizate, iar din cadrul indicelui de referinţă nicio companie nu a înregis­trat scăderi, doar titlurile a două societăţi marcând stagnări.

Pentru intervalul 20 - 27 august, cotaţia SNP a consemnat o apreciere de 2,32%, în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au atins, la finalul perioadei analizate, un nou maximum istoric, de 1,125 lei/titlu, după un avans de 2,26%, în raport cu moneda euro, înregistrat în intervalul 20 - 27 august.

O altă evoluţie notabilă de marţi a fost cea a titlurilor Electrica (EL), care au urcat cu 2,69%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 12,06 milioane de lei, cea mai mare a zilei. Rezultatele societăţii de distribuţie ar urma să beneficieze de pe urma eliminării preţurilor reglementate la energie electrică. Pentru întreg intervalul, compania afişează o creştere de 0,86%.

Totodată, cu o creştere de 3,63%, acţiunile operatorului Nuclearelectrica (SNN) au avut cel mai bun parcurs din cadrul indicelui BET, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Pe lângă SNN, alte evoluţii notabile din BET au fost avute de titlurile Alro (ALR), ale operatorului BVB, dar şi ale Medlife (M), care au marcat creşteri de 3,1%, 3,05%, respectiv 2,49%.

Totuşi, ieri, în jurul orei 13:30, tranzacţiile reveniseră în tonul care a caracterizat ultimele două săptămâni de la BVB, astfel încât valoarea tranzacţionată era de doar 7,5 milioane de lei, după ce la 12:30 se cifrau la 5 milioane de lei, indicând că impulsul veştii privind modificarea OUG114 a fost unul de scurt moment pentru sentimentul investitorilor.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 1,67%, în perioada avută în vedere, cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni fiind bifată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 2,69%, în intervalul avut în vedere.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a crescut cu 1,91%, în perioada 20 - 27 august, cel mai bun parcurs din cadrul său fiind avut de acţiunile SNN.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la bursa locală, în perioada avută în vedere, este condus de acţiunile Electroputere (EPT), cu un salt de 18,14%. Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile IAR Braşov (IARV), al căror preţ a urcat cu 14,24%, în intervalul avut în vedere, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), cu un avans de 6,36%.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 19 - 26 august, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 0,57%.

Unităţile fondului FDI Omnivest au avut un plus de 0,24%, în timp ce aprecierea titlurilor Certinvest Prudent a fost de 0,16%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,6%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,4%, în intervalul 20 - 27 august, în contextul configurării unei posibile crize politice după retragerea de luni a ALDE de la guvernare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere identică.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,54%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în scădere uşoară, în jurul nivelului de 10.120 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 181,81 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb