CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20-27 SEPTEMBRIE Petrom devine liderul creşterilor din BET

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 septembrie 2017

Petrom devine liderul creşterilor din BET

Beneficiind de un avans de 2,46% în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 20-27 septembrie), acţiunile companiei OMV Petrom (SNP), constituie titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui BET, principalul coş de acţiuni ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe data de 19 septembrie, Franklin Templeton Investment Management, administratorul de investiţii al Fondului Proprietatea (FP), anunţa demararea unei oferte de plasament privat accelerat adresată investitorilor instituţionali plecând de la 1,454 miliarde de acţiuni deţinute în SNP, reprezentând 2,56% din companie.

În ziua următoare, 20 septembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, FP anunţa înstrăinarea pachetului de acţiuni, pentru 399.850.000 lei, preţul pe acţiune fiind de 0,275 lei. În acea zi, cotaţia SNP a coborât cu 2,4%, până la 0,285 lei/titlu, cea mai mare depreciere din perioada analizată, fiind transferate 41,2 milioane de titluri, de aproape opt ori peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5,23 milioane de unităţi.

Pe 21 septembrie, preţul acţiunilor companiei petroliere a continuat să scadă, închizând ziua de tranzacţionare la 0,283 lei/unitate, în depreciere cu 0,7% faţă de şedinţa anterioară, pe fondul unui rulaj de 30,05 milioane de acţiuni.

După aceste două zile, cotaţia SNP şi-a oprit deprecierea, stagnând pe 22 septembrie şi urcând cu 0,71%, respectiv 2,46%, pe 25 şi 26 septembrie. În ambele zile în care cotaţia a crescut, rulajul înregistrat a fost peste media ultimei luni.

Astfel, aprecierea preţului companiei a apărut după finalizarea vânzării pachetului de acţiuni de către FP.

Totodată, trebuie menţionat că, în această perioadă, preţul barilului de petrol s-a aflat pe o tendinţă ascendentă, Brent atingând luni, 25 septembrie, cea mai ridicată valoare din iulie 2015, potrivit Reuters.

Pe data de 27 septembrie, acţiunile companiei petroliere au scăzut cu 0,68%, fiind transferate 7,03 milioane de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare.

Din punct de vedere tehnic, acţiunile SNP se aflau, pe data de 27 septembrie, pe o tendinţă descendentă atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu, cotaţia tranzacţionându-se sub mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile fiind asociată cu termenul scurt, iar cea de 50 de zile cu cel mediu).

Suportul evident (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) se află la 0,28 lei/acţiune, în timp ce principala rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) se află în zona 0,3295 - 0,33 lei. De precizat că mai există şi alte rezistenţe intermediare, mai puţin importante.

Compania este controlată de OMV Aktiengesellschaft ce deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are un pachet de 20,64%.

Ponderea societăţii ce activează în domeniul petrolier în BET, care a scăzut cu 0,05% în perioada menţionată, este de 14,29%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,25%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul BET, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins a fost consemnată de acţiunile SNP, a căror pondere în BET-XT este de 12,95%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 1,26%, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mare depreciere dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.

Singurul emitent din componenţa indicelui financiar a cărui cotaţie a crescut în intervalul luat în considerare este SIF Transilvania (SIF3), care a urcat cu 0,18%.

Miercuri, 27 septembrie, preţul acţiunilor societăţii de investiţii financiare a scăzut cu 0,37%, fiind transferate 599.442 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 1,43 milioane de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF3 în BET-FI este de 7,94%, cea mai redusă dintre toţi constituenţii indicelui societăţilor de investiţii financiare.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus de titlurile Altur (ALT), a căror apreciere a fost, în intervalul 20-27 septembrie, de 5% în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua în această ierarhie este ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH) care au urcat cu 4,38%, podiumul fiind completat de acţiunile Conted (CNTE), a căror apreciere a fost de 3,52%, în raport cu moneda euro.

Clasmentul fondurilor de investiţii, în perioada 19-26 septembrie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,67%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Omninvest, ce a înregistrat o creştere de 0,23%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 0,21%.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,03%, în intervalul 20-27 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,31%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,47%, în perioada 20-27 septembrie.

În intervalul menţionat, cotaţia monedei digitale în raport cu dolarul american a depăşit, din nou, nivelul de 4.000 de dolari. Totuşi, această valoare se află sub maximul tuturor timpurilor atins de Bitcoin, de peste 5.000 de dolari pe unitate.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.635 euro (aproximativ 16.717 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5999 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 59,8 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. [Text eliminat conform regulamentului]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb