CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21- 28 IANUARIE  "Oltchim", în topul randamentelor, după ce a atras investitorii cu un puternic caracter speculativ

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 februarie 2016

 "Oltchim", în topul randamentelor, după ce a atras investitorii cu un puternic caracter speculativ

Avans puternic pentru Albalact, după anunţul că aceasta va fi preluată de grupul francez Lactalis

Acţiunile "Oltchim" (OLT) au înregistrat cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti, de 27,41%, în perioada 21- 28 ianuarie, reacţionând pozitiv la ştirile privind interesul mai multor companii de preluare a combinatului petrochimic, potrivit brokerilor.

"Cel mai probabil, creşterea cotaţiilor OLT din perioada menţionată se datorează atât raportării unor rezultate operaţionale în creştere, cât şi anunţului privind interesul unei companii chineze şi a altor două din România în privinţa privatizării companiei", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Potrivit domniei sale, piaţa va avea mereu o viziune pozitivă în privinţa unei companii care redevine viabilă şi are mai mulţi posibili cumpărători.

De asemenea, Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" , pune saltul "Oltchim" pe seama ştirilor privind interesul unor investitori pentru această companie: "Oltchim este un emitent ce se distinge prin volatilitate, atrăgând investitorii cu un puternic caracter speculativ".

Domnul Tihon ne-a declarat: "Nu este pentru prima dată (şi cel mai probabil nici ultima oară) când astfel de articole reuşesc să aducă o volatilitate sporită titlurilor Oltchim".

Combinatul vâlcean a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014, a anunţat, miercuri, compania.

Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Albalact", cu un plus de 20,84%, acestea fiind urmate de "Boromir Prod" (+17,54%).

Săptămâna trecută, acţionarii "Albalact Alba Iulia" (ALBZ) au încheiat un acord cu Lactalis, în urma căruia grupul francez va prelua cea mai mare companie locală din industria laptelui, potrivit unui comunicat "Albalact".

Anunţul, postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, a dus, joi, la o apreciere de aproape 15% a cotaţiei acţiunilor "Albalact" (ALBZ), aproape de maximul permis într-o şedinţă, la 0,3800 lei/unitate. Reprezentanţii companiei au precizat că din formula de calcul stabilită pentru perfectarea tranzacţiei ar rezulta un preţ de 0,4543 lei/acţiune, folosind datele de la 30 septembrie 2015. Aceştia au avertizat, însă, că "deal"-ul depinde de obţinerea acordurilor necesare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a scăzut cu 0,46%, raportat la euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,41%, tras în sus de semnificativa apreciere a titlurilor "Albalact".

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 3,98%,

În cadrul BET, cel mai mult au crescut acţiunile "Nuclearelectrica" (+5,16%), iar acţiunile "SIF Muntenia" au înregistrat cel mai mare avans din BET-FI, de 11,49%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile "Cerinvest BET-FI Index" au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 6,1%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de "FDI Audas Piscator" (+5,17%) şi "FDI iFond Acţiuni" (+4,49%).

În intervalul 21- 28 ianuarie, leul s-a depreciat cu 0,15% faţă de euro, în timp ce cotaţia aurului a urcat cu 1,82%, la cursul BNR.

Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Referitor la investitorii interesati de Oltchim,Piperea mai dezinformeaza inca odatadeoarece;-.In 2014 Oltchim a fost scoasa de 5 ori la privatizare,dar nu s-a prezentat niciun investitor

    -dupa ce statul roman arenuntat la creante in suma de 400 mil. euro prin planul de reorganiza,nu numai ca nu exista investitori,dar administratorii judiciari nu mai dispun de capital de lucru si in 11 ian.2016 au solicitat oferte de creditare pt capitalul de lucru. 

    Este momentul sa se termine cu minciuna si ministrul economiei sa intervina cu un control la SC Oltchim.

     

    Daca dupa 3 ani de insolventa,SC Oltchim a devenit rentabila si actiunea la BVB este in crestere spectaculoasa statul roman sa ia una din deciziile:

    -sa vanda pachetul de actiuni de 54,8% 

    -sa privatizeze SC Oltchim 

    -sa scoata SC Oltchim din  

    insolventa 

    Nu va lua nicio decizie si Piperea va incasa in continuare 50 000 euro/luna inca 3 ani si in final SC Oltchim va falimenta.

    Am incredere in Prim Minisru Dacian Ciolos ca va salva Oltchim prin interventia rapida. 

    Piperea a incasat din 30 ian 2013 pana in prezent suma de 1,8 milioane euro.

    Este cazul sa fie anchetat impreuna cu ad.special Bogdan Stanescu ,care este complice cu Piperea si actioneaza impotriva actionarului majoritar(Min Economiei) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb