Bitcoin, cea mai populară monedă digitală din lume a marcat un salt consistent în intervalul 21 - 28 octombrie, perioadă în care criptovaluta a trecut, după mai bine de o lună, pragul de 10.000 de dolari, după ce preşedintele Chinei Xi Jinping a susţinut un discurs în care şi-a exprimat susţinerea faţă de blockchain, tehnologia pe care se bazează criptomeneda.
În plus, Xi a declarat că Beijing-ul va creşte investiţiile în blockchain, iar un oficial al Băncii Centrale a Chinei a precizat că tehologia are potenţialul de a îmbunătăţi activităţile de control a riscurilor pentru băncile comerciale şi de a uşura dificultăţile privind împrumuturile pentru companiile mai mici, conform Bloomberg.
Xi Jinping a spus că Beijing-ul trebuie "să profite de oportunitatea" oferită de blockchain, că ţara sa trebuie să devină liderul mondial în domeniu, adăugând că tehnologia poate aduce beneficii unor industrii precum cea financiară, a educaţiei şi a serviciilor medicale.
Nu doar preţurile criptomonedelor s-au apreciat în urma poziţei liderului chinez ci şi a acţiunilor companiilor ce au legătură cu tehnologia blockchain, luni, mai mult de 60 titluri din tehnologie crescând la Shanghai şi Shenzhen până la limita zilnică de variaţie a cotaţiei.
Ulterior, autorităţile chineze au cerut investitorilor, prin intermediul agenţiei oficiale de presă a Chinei, să rămână raţionali şi să nu ia sprijinul Beijing-ului pentru blockchain drept un impuls pentru a cumpăra monede virtuale, potrivit Reuters.
Din punct de vedere tehnic, creşterea din ultima perioadă a criptomonedei reprezintă, deocamdată, un raliu pe termen scurt în trendul descendent pe termen mediu în care s-a înscris preţul Bitcoin în a doua parte a anului curent.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.480 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 170,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Trecând la activele tradiţionale, în perioada 21 - 28 octombrie, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,1%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 1,2%, pentru acelaşi interval de timp.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Digi Communications (DIGI) a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,97%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Ponderea operatorului de telecomunicaţii în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 3,35%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor companiei este de 3,3%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a cunoscut un avans de 0,9%, în intervalul 21 - 28 octombrie.
Cu o creştere de 3,11%, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare.
Ponderea acţiunilor SIF4 în BET-FI este de numai 7,99%, cea mai mică dintre toţi emitenţii ce compun indicele financiar.
Topul randamentelor de la BVB pentru perioada 21 - 28 octombrie este condus de titlurile Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror cotaţie a urcat cu 34,2 %, în intervalul avut în vedere.
Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre în intervalul analizat se află acţiunile DIGI, podiumul fiind completat de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,62%.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 18 - 25 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 3,14%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze.
Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Piscator Equity Plus, cu o apreciere de 1,88%, în timp ce titlurile BT Maxim, care au urcat cu 1,83%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,63%, în intervalul 21 - 28 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu moneda euro a crescut cu 0,05%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,08%.