CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21-28 SEPTEMBRIE Topul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 octombrie 2017

Topul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă

Într-o perioadă în care indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) analizaţi au înregistrat creşteri de sub 1%, sau depreciere în cazul lui BET-FI, pe primele trei locuri ale clasamentului celor mai bune randamente de la BVB, în intervalul 21-28 septembrie, se situează acţiuni ale unor companii de dimensiuni reduse, a căror lichiditate scăzută favorizează oscilaţiile mari de preţ.

În acest context, acţiunile producătorului de utilaje pentru extracţie şi construcţii Uztel (UZT), care au urcat cu 7,76%, în raport cu moneda euro, se situează pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală. În perioada menţionată, titlurile companiei au fost tranzacţionate doar în trei zile, cea mai mare apreciere a cotaţiei UZT, de 4,85%, fiind consemnată pe data de 28 septembrie, pe fondul unui volum de 431 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 770 de unităţi. De altfel şi în celelalte zile în care acţiunile UZT au fost tranzacţionate, rulajul înregistrat s-a situat sub media ultimei luni.

Pentru primele şase luni ale acestui an, compania a suferit o pierdere de 4,45 milioane de lei, cu 15,58% mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2016, de 3,85 milioane de lei.

Veniturile totale au crescut cu 6,49%, de la 23,39 milioane de lei în semestrul întâi din 2016, la 24,91 milioane de lei în prima jumătate a anului 2017, în timp ce cheltuielile totale, pentru aceeaşi perioadă de raportare, au urcat cu 7,86%, de la 27,23 milioane de lei, la 29,37 milioane de lei.

În luna martie a acestui an, Tribunalul Dolj decidea ieşirea din insolvenţă a companiei, constatând îndeplinirea obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare demarat în ianuarie 2013.

Acţionarul majoritar al companiei este Asociaţia Uztel ce deţine 83,83% din societate.

Vineri, capitalizarea companiei era de 11,59 milioane de lei. Spre deosebire, valoarea de piaţă a societăţii BVB, emitentul cu cea mai mică capitalizare din indicele BET, era de 244,91 milioane de lei.

Poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB este ocupată de titlurile Electrocontact (ECT), care au urcat cu 6,02%, în raport cu moneda euro. Performanţa acţiunilor producătorului de aparate pentru distribuţie şi comandă electrică se datorează creşterii consemnate pe data de 22 septembrie, când cotaţia ECT a urcat cu 6,02%, fiind transferate 299 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de peste 22.850 de unităţi. Trebuie precizat că media este puternic influenţată de rulajul consemnat pe data de 19 septembrie, când au fost tranzacţionate 382.974 de unităţi. Fără a lua în calcul această valoare, media este de aproape 3.800 de titluri.

Vineri, valoarea de piaţă a companiei la bursă era de doar 2,55 milioane de lei.

Podiumul acestui top este completat de acţiunile Electromagnetica (ELMA), a căror apreciere a fost de 4,52%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, capitalizarea ELMA la BVB era de 116,95 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB a crescut, în perioada 21-28 septembrie, cu 0,61%, în raport cu moneda euro.

În intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie din indice a fost consemnată de acţiunile Conpet (COTE), al căror preţ a urcat cu 2,89%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 28 septembrie, titlurile COTE au coborât cu 0,47%, pe fondul unui rulaj de 1.148 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4.430 de unităţi.

Ponderea acţiunilor COTE în principalul coş de acţiuni al pieţei de capital româneşti este de doar 1,31%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,42%, în perioada 21-28 septembrie, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul indicelui BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost obţinut tot de acţiunile COTE, a căror pondere în BET-XT este de 1,19%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,71%, reprezentând, singurul indice dintre cei analizaţi care s-a depreciat în intervalul 21-28 septembrie.

În perioada menţionată, toţi emitenţii ce compun indicele financiar au suferit scăderi, cele mai reduse, de 0,01%, fiind înregistrate de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4).

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 20-27 septembrie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,62%.

Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat FDI Omninvest, ce a înregistrat o creştere de 0,57%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 0,2%.

Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,03%, în intervalul 21-28 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,27%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 17,38%, în perioada 21-28 septembrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.435 euro (aproximativ 15.800 de lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5991 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 57,1 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb