Indicele care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, BET-FI, a înregistrat un plus de 1,12%, raportat la moneda euro, în perioada 22-29 ianuarie, în condiţiile în care BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, şi indicele extins BET-XT au scăzut cu 1,84%, respetiv 1,17%.
Astfel, un fond care mizează pe replicarea indicelui BET-FI - Certinvest BET-FI Index - s-a plasat pe primul loc în topul fondurilor, cu un plus de 3,81% raportat la euro, în perioada analizată.
La 28 ianuarie, 96,14% din portofoliul Certinvest BET-FI Index era reprezentat de acţiuni cotate, iar 3,84% de depozite bancare.
În cadrul BET-FI, cel mai mult s-au apreciat, în perioada analizată, titlurile SIF4 Muntenia (+4,41%).
Pe segmentul fondurilor de investiţii, în topul randamentelor au mai fost FDI Audas Piscator (+3,74%) şi Certinvest Dinamic (+2,43%), în perioada 22-29 ianuarie.
• Acţiunile "Oltchim" au rămas cel mai bun plasament, de la BVB
La Bursa de Valori Bucureşti, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT), de 34,61%, raportată la euro.
Potrivit brokerilor, aprecierea OLT a venit pe fondul raportării unor rezultate operaţionale în creştere, cât şi al anunţului privind interesul unei companii chineze şi a altor două din România în privinţa privatizării companiei.
Combinatul vâlcean a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014, a anunţat, miercuri, compania.
Trei companii - două din ţara noastră şi una din China - sunt interesate de preluarea combinatului petrochimic "Oltchim" (OLT), au declarat, atunci, reprezentanţii societăţii.
Locul al doilea în topul creşterilor de la BVB a revenit "Albalact" (ALBZ), după anunţul acordului de vânzarea a companiei către grupul Lactalis. Acţiunile ALBZ au urcat cu 32%, în perioada 22-29 ianuarie.
Reprezentanţii companiei au precizat că din formula de calcul stabilită pentru perfectarea tranzacţiei ar rezulta un preţ de 0,4543 lei/acţiune, folosind datele de la 30 septembrie 2015. Aceştia au avertizat, însă, că "deal"-ul depinde de obţinerea acordurilor necesare.
În cadrul indicelui BET, cel mai bun randament a fost înregistrat de acţiunile "Nuclearelectrica", cu o apreciere de 5,53%, raportată la euro.
La cursul Băncii Naţionale, aurul s-a apreciat cu 0,69%, raportat la moneda euro, în perioada analizată, în timp ce leul a scăzut cu 0,14%.
Totodată, depozitele la Bancpost ar fi adus cele mai bune randamente, atât în lei (-0,10%), cât şi în euro (+0,02%).
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.