Cu toate că trendul descendent din ultima perioadă a majorităţii indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a menţinut şi în ultima săptămână (intervalul 22-29 septembrie), preţul acţiunilor societăţii Patria Bank (PBK) a urcat cu 8,05%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, reprezentând, astfel, titlurile cu cea mai bună rentabilitate dintre toţi emitenţii listaţi la BVB.
Echipa de analiză a societăţii de brokeraj Prime Transaction pune comportamentul recent al cotaţiei PBK pe seama volatilităţii ridicate a titlurilor emitentului.
Analiştii au apreciat: "Evoluţia acţiunilor societăţii bancare nu a avut la bază ştiri importante care să fi apărut recent. Ultimul eveniment important care a avut legătură cu banca a fost publicarea rezultatelor financiare semestriale la finalul lunii august. De atunci, am avut o scădere abruptă a preţului la jumătatea lunii septembrie şi creşterea recentă, la rândul său, destul de abruptă. Acţiunile emitentului au o volatilitate mult peste media pieţei, printre motive fiind lichiditatea mică şi riscurile date de pierderile din ultimii ani. În aceste condiţii apar, iată, variaţii mari de preţ, fără să se întample nimic cu banca".
În prima parte a acestui an, PBK a înregistrat o pierdere de 26,14 milioane de lei, cu circa 14% mai mică decât cea suferită în aceeaşi perioadă a anului 2016.
Pe data de 29 septembrie, acţiunile PBK au urcat cu 3,33%, fiind transferate 860.948 de titluri, peste media celor 20 de zile, de aproape 540.000 de unităţi.
Recent, Patria Bank a fuzionat cu Banca Comercială Carpatica (BCC), această operaţiune devenind efectivă începând cu data de 1 mai 2017. Începând cu 13 iulie 2017, la BVB, simbolul BCC a devenit PBK.
Potrivit datelor publicate pe site-ul bursei, la data de 5 iulie 2017, acţionarul majoritar al societăţii bancare era EEAF Financial Services BV Amsterdam, cu o deţinere de 76,2 %, în timp ce Ilie Carabulea avea un pachet de 10,81% din acţiunile băncii.
Pe locul al doilea al acestui top se află titlurile TMK Artrom (ART), a căror apreciere a fost de 7,67%, în timp ce podiumul este completat de Altur (ALT), cu o apreciere de 5,49%.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB a urcat, în perioada 22-29 septembrie, cu 0,29%, în raport cu moneda euro.
În intervalul avut în vedere, cea mai mare creştere din principalul coş de acţiuni al bursei a fost consemnată de acţiunile OMV Petrom (SNP), al căror preţ a urcat cu 2,38%, în raport cu moneda euro.
Vineri, 29 septembrie, cotaţia societăţii petroliere a scăzut cu 0,34%, fiind transferate 4,48 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 11,65 milioane de unităţi.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a urcat cu 0,13%, în perioada 22-29 septembrie, raportat la moneda euro.
Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie, în intervalul precizat, a fost realizată de acţiunile Turbomecanica (TBM), a căror creştere a fost de 4,76%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 29 septembrie, cotaţia TBM a scăzut cu 0,35%, fiind transferate 293.257 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 215.000 de unităţi.
Ponderea acţiunilor TBM în cadrul BET-XT este de doar 0,14%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,18%, reprezentând singurul coş de acţiuni, dintre cei analizaţi, care a scăzut, în perioada menţionată.
Din componenţa indicelui financiar, cea mai bună evoluţie, în intervalul 22-29 septembrie, a fost înregistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror apreciere a fost de 0,71%, în raport cu moneda euro.
Vineri, 29 septembrie, titlurile SIF1 au încheiat şedinţa de tranzacţionare indecis, fiind transferate 1,23 milioane de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 527.500 de acţiuni.
Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele societăţilor financiare este de 18,75%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 21-28 septembrie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,68%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat BT Index Romania ROTX, ce a înregistrat o creştere de 0,51%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,45%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 22-29 septembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,05%, în aceeaşi perioadă.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,95%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 0,09%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 16,78%, în perioada 22-29 septembrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.760 euro (aproximativ 17.247 de lei, la cursul de schimb de luni, de 4,5871 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 62,54 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.