CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 MARTIE - 22 APRILIE 2014 Avans de 4,75% pentru indicele BET

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 aprilie 2014

Avans de 4,75% pentru indicele BET

Marcel Murgoci, "Estinvest" Focşani: "Creşterea BET s-a datorat dividendelor propuse de companiile din cadrul indicelui"

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înregistrat o creştere de 4,75%, raportat la moneda euro, în perioada 22 martie - 22 aprilie 2014.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani ne-a declarat: "BET este indicele reprezentativ al Bursei de Valori Bucureşti, urmărind trendul pieţei. Consider că, în mare parte, creşterea din ultima perioadă s-a datorat dividendelor propuse de companiile din cadrul indicelui".

Domnia sa este de părere că situaţiile financiare ale companiilor de pe BET din trimestrul întâi, care vor fi afişate în perioada următoare, ar putea să producă variaţii pe piaţă.

"Nu cred însă într-o evoluţie extraordinară pe bursă în perioada ce urmează, deoarece nu văd surprize în ceea ce priveşte rezultatele financiare ale companiilor de pe indicele BET", ne-a relatat Marcel Murgoci.

Locomotiva indicelui în perioada analizată a fost reprezentată de acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL), care s-au apreciat cu 18,49%.

Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Conducerea "Transelectrica" afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice.

Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".

Profitul brut bugetat pentru acest an de Transelectrica este în scădere cu circa o treime faţă de cel realizat anul trecut. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt în creştere cu circa 7-8% faţă de nivelul din 2013. Investiţiile sunt cu o treime mai mari faţă de cele raportate pentru 2013.

Indicele BET-XT a reuşit să crească în perioada analizată cu 2,88%, raportat la moneda europeană, titlurile "Transelectrica" reuşind şi aici să ofere cel mai bun randament.

În schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), plus Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în perioada 22 martie - 22 aprilie 2014 cu 2,52%, raportat la moneda europeană.

FP a înregistrat cel mai bun randament de pe BET-FI, după un avans de 2,57%.

Marcel Murgoci apreciază: "Agitaţia din jurul SIF-urilor a făcut ca indicele BET-FI să înregistreze scăderi în ultima perioadă, însă consider că, în continuare, SIF-urile pot reprezenta o variantă pentru investitori".

Avans de 127,97% pentru acţiunile "Alumil"

Titlurile societăţii "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) au înregistrat în perioada 22 martie - 22 aprilie 2014 o creştere de 127,97%, raportat la moneda europeană.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

În spatele acţiunilor ALU s-au situat titlurile companiei "COMCM" Constanţa (CMCM), care au înregistrat un avans de 43,07%, raportat la moneda europeană, în aceeaşi perioadă de timp.

SIF3 Transilvania a lansat o ofertă publică de vânzare a pachetului de 56,72% din "COMCM" Constanţa (simbol CMCM), la preţul de 0,2504 lei/acţiune, dorind să obţină 7,45 milioane de euro din tranzacţie.

Oferta este programată în perioada 22 aprilie - 22 mai 2014.

Pe lângă SIF Transilvania, în acţionariatul COMCM se mai regăsesc Constantin Frăţilă (11,6515%), Consulting & Construction Investments (10,0342%), Mihaela Frăţilă (10,0082%), Frăţilă Maria Alexandra (10,0062%) şi alţi acţionari (1,5751%).

"COMCM" Constanţa a obţinut în 2013 un profit brut de 1,16 milioane lei, în scădere faţă de anul precedent, când profitul brut a atins nivelul de 3,35 milioane lei.

În schimb, capitalurile proprii au crescut, de la 265,5 milioane lei în 2012, la 265,9 milioane lei în 2013, conform unui raport oferit Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Conducerea societăţii a propus acţionarilor un dividend brut de 0,004 lei/acţiune.

Topul creşterilor pe BVB a fost completat de acţiunile societăţii "Romcarbon" Buzău (simbol ROCE), care au crescut în perioada analizată cu 29,85%, raportat la moneda euro.

Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic a înregistrat anul trecut un profit net de 365.685 lei, în scădere faţă de anul 2012, când suma a fost de 689.282 lei.

În schimb, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 5%, de la 135,5 milioane lei în 2012, la 142,4 milioane lei anul trecut, conform unui raport emis de societate.

În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, Certinvest BET Index a urcat în perioada 22 martie - 22 aprilie 2014 cu 3,09%, raportat la moneda europeană.

Topul fondurilor este completat de OTP AvantisRO, cu un avans de 2,65%, şi BT Index România ROTX, cu o creştere de 2,62%.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "Marfin Bank" a oferit cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (+0,21%), în timp ce "MKB Nexte Bank" a oferit un randament de 0,68%, la un depozit în moneda naţională.

Leul s-a apreciat în perioada analizată faţă de euro cu 0,35%, paritatea eur/ron ajungând la 4.4660.

În schimb, aurul îşi continuă deprecierea faţă de moneda euro, scăzând cu 3,61% în aceeaşi perioadă de timp.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cHIAR nu isi da nimeni seama de ce se intampla la COMCM?

    Inclusiv ma uit la situatiile financiare, care se vede din avion ca sunt contrafacute. Auditorul, care se pare ca nu e pe lista auditorilor autorizati de ASF, a dat opinie fara rezerve! desi la o privire mai atenta sunt multe neconcordante. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb