CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 IANUARIE - 30 IANUARIE  SIF Moldova devine cel mai rentabil emitent din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 februarie 2018

SIF Moldova devine cel mai rentabil emitent din BET-FI

Lucian Isac, Estinvest: "Către finalul şedinţei de tranzacţionare din 29 ianuarie a fost introdus un ordin agresiv de cumpărare care, în contextul unei lichidităţi foarte reduse, a indus aprecierea de 7% pentru SIF2"

Beneficiind de un avans de 3,99%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 ianuarie - 30 ianuarie, acţiunile SIF Moldova (SIF2) marchează cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost, în această perioadă, de 0,25%.

Pe data de 29 ianuarie, cotaţia SIF2 urca cu 7%, la preţul de 1,65 lei/acţiune, în contextul unui volum de 190.847 de titluri, sub media celor 20 de zile anteriore, de circa 447.500 de unităţi.

De asemenea, tot în acea zi, aveau loc şi două transferuri pe piaţa "deal" cu acţiuni SIF2, la preţul unitar de 1,538 lei.

În restul şedinţelor de tranzacţionare incluse în acest interval, oscilaţiile cotaţiei SIF2 s-au situat între o creştere de 1,32% pe data de 23 ianuarie şi o scădere de 4,85%, pe data de 30 ianuarie, în toate situaţiile lichiditatea fiind sub media ultimei luni.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani, ne-a precizat: "Din punctul meu de vedere, creşterea mare a acţiunilor SIF2 din data de 29 ianuarie a fost de natură tehnică. Practic, către finalul şedinţei de tranzacţionare, a fost introdus un ordin agresiv de cumpărare care, în contextul unei lichidităţi foarte reduse, a indus acestă apreciere de 7% a preţului acţiunilor SIF2. În acea zi, s-au derulat 91 de tranzacţii, fiind transferate doar circa 190.000 de titluri, ceea ce este puţin pentru Societatea de Investiţii Financiare".

În ultima perioadă, SIF2 a avut o evoluţie peste media celorlalte SIF-uri şi acest fapt cred că ar trebui privit din punctul de vedere al portofoliului pe care îl are societatea şi, implict, a modului în care este percepută de către de investitori, a mai spus domnul Isac, conchizând: "Practic, din luna iunie a anului trecut, de când a fost derulată oferta de răscumpărare de acţiuni la preţul de 1 leu, SIF2 are un avans de peste 50%, ceea ce arată că se află pe radarul investitorilor".

Pe lângă SIF2, singurele acţiuni ce sunt incluse în componenţa indicelui financiar care au avut creşteri în intervalul avut în vedere sunt SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror apreciere a fost de 1,12% şi SIF Oltenia (SIF5) cu un avans de 0,24%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat, în perioada 23 ianuarie - 30 ianuarie, cu 0,43%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o de titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au urcat cu 1,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 30 ianuarie, preţul acţiunii BVB scădea cu 1,33%, pe fondul unui rulaj de 2.414 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 7.900 de unităţi.

Ponderea acţiunilor BVB în indicele BET este de doar 0,65%, cea mai mică dintre toţi constituenţii coşului de acţiuni.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 0,27%, în perioada 23 ianuarie - 30 ianuarie.

Ca şi în cazul BET-FI, cel mai mare avans din cadrul indicelui extins l-au avut titlurile SIF2.

Topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de acţiunile Conted (CNTE), a căror apreciere a fost de 12,49%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 ianuarie - 30 ianuarie.

Pe data de 30 ianuarie, preţul acţiunii CNTE urca cu 3,68%, în contextul în care au fost transferate 497 de acţiuni, peste media celor 20 de zile, de circa 250 de unităţi.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Prefab (PREH), care au crescut cu 11,85%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile SIF2.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 ianuarie - 29 ianuarie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 2,45%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Piscator Equity Plus, ce a înregistrat o apreciere de 2,38%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Napoca, care au urcat cu 2,37%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,74%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,44%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 23 ianuarie - 30 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,48%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 7,83%, în perioada 23 ianuarie - 30 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 10.115 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 171,9 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb