CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 MARTIE - 24 APRILIE 2014 ETF - BET Tradeville, plus de 4,31%

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 aprilie 2014

ETF - BET Tradeville, plus de 4,31%

Dragoş Dărăbuţ, "SAI Vanguard AM": "Creşterea ETF din perioada revizuită s-a datorat aprecierii BET"

Fondul ETF - BET Tradeville a înregistrat o creştere de 4,31% raportat la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 24 martie - 24 aprilie 2014, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Dragoş Dărăbuţ, director general la "SAI Vanguard Asset Management", ne-a declarat: "ETF - BET Tradeville este un fond deschis de investiţii care respectă cu stricteţe structura indicelui BET şi este singurul ETF românesc listat la BVB. Fondul este administrat pasiv şi are ca obiectiv replicarea randamentului indicelui BET. Ca atare, creşterea ETF-ului din perioada revizuită s-a datorat aprecierii indicelui BET".

Domnia sa este de părere că indicele BET poate creşte cu încă 10-15% până la sfârşitul anului, însă se aşteaptă şi la o creştere a volatilităţii pe pieţele de acţiuni.

"Fiind listat pe bursă, fondul este tranzacţionat la fel ca o acţiune, investitorii având posibilitatea să transfere unităţile de fond în timpul şedinţei zilnice. ETF-BET Tradeville este potrivit atât celor care vor să investească pe termen lung, prin acumulări treptate, cât şi celor care vor să speculeze, pe perioade de la câteva săptămâni la câteva luni, momentele de creştere ale pieţei", spune Dragoş Dărăbuţ.

Domnia sa este de părere că preţul scăzut al indicelui îl face accesibil pentru investitori.

"Cu doar 6,6 lei, preţul din 25 aprilie 2014, pot obţine expunere pe principalul indice de acţiuni de la BVB. Nu în ultimul rând, datorită politicii de administrare pasivă, costurile de administrare sunt în general mai reduse decât la fondurile administrate activ", spune Dragoş Dărăbuţ, care adaugă:"Rezerva Federală (FED) din Statele Unite ale Americii va încheia în următoarele luni programul de quantitative easing (n.r. programul de relaxare monetară) şi, probabil, cândva în primele 6 luni ale anului viitor, va majora dobânda.

Atât bursa de acţiuni, cât şi economia din SUA au fost susţinute în ultimii cinci ani de programele de stimulare implementate de FED, drept pentru care, odată cu reducerea măsurilor de stimulare monetară, este posibil ca pieţele să reacţioneze negativ, pe termen scurt. Totuşi, decizia FED de a reduce treptat achiziţiile de active şi majorarea ulterioară a dobânzii reprezintă semnale de însănătoşire a economiei americane. Ecartul dintre dobânzile pe termen scurt şi cele pe termen lung va creşte, impulsionând astfel băncile să crediteze economia. Explicaţia este simplă, băncile vor continua să se împrumute la dobânzi reduse, dar vor acorda credite la dobânzi mai mari, ceea ce înseamnă marje operaţionale mai mari pentru sistemul bancar. Din acest motiv, mă aştept ca, pe termen mediu, bursele să interpreteze pozitiv ieşirea SUA din programul de relaxare monetară şi majorarea dobânzii, şi să îşi continue creşterea din ultimii 5 ani".

Domnia sa precizează că piaţa locală de acţiuni va urma, cel mai probabil, traiectoria burselor dezvoltate, având ca reper principal piaţa americană.

Topul fondurilor a fost completat de Certinvest BET Index, cu o creştere de 3,93%, şi BT Index România ROTX, cu un avans de 3,5%.

Acţiunile "Alumil" îşi continuă aprecierea

Titlurile societăţii "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) au crescut, în perioada 24 martie - 24 aprilie 2014, cu 134,23% raportat la moneda europeană, fiind astfel cea mai profitabilă acţiune de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

În urma titlurilor ALU s-au situat acţiunile societăţii "COMCM" Constanţa (CMCM), care s-au apreciat în aceeaşi perioadă de timp cu 33,13% raportat la moneda europeană.

SIF3 Transilvania a lansat o ofertă publică de vânzare a pachetului de 56,72% din "COMCM" Constanţa (simbol CMCM), la preţul de 0,2504 lei/acţiune, dorind să obţină 7,45 milioane de euro din tranzacţie.

Oferta este programată în perioada 22 aprilie -22 mai 2014.

Pe lângă SIF Transilvania, în acţionariatul "COMCM" se mai regăsesc Constantin Frăţilă (11,6515%), Consulting & Construction Investments (10,0342%), Mihaela Frăţilă (10,0082%), Frăţilă Maria Alexandra (10,0062%) şi alţi acţionari (1,5751%).

"COMCM" Constanţa a obţinut în 2013 un profit brut de 1,16 milioane lei, în scădere faţă de anul precedent, când profitul brut a atins nivelul de 3,35 milioane lei.

În schimb, capitalurile proprii au crescut, de la 265,5 milioane lei în 2012, la 265,9 milioane lei în 2013, conform unui raport oferit Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Conducerea societăţii a propus acţionarilor un dividend brut de 0,004 lei/acţiune.

Titlurile "Altur" (simbol ALT) au crescut, în perioada 24 martie - 24 aprilie, cu 28,38% raportat la moneda euro.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei. De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

Titlurile "Transelectrica" - creştere de 22,43%

Acţiunile companiei "Transelectrica" (simbol TEL) s-au apreciat, în perioada 24 martie - 24 aprilie, cu 22,43% raportat la moneda europeană, fiind cea mai profitabilă acţiune de pe indicii BET şi BET-XT.

Atât indicele BET, cât şi BET-XT, au crescut în perioada analizată cu 3,79%, respectiv 1,98%.

În schimb, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 3,03% raportat la moneda europeană.

Cel mai bun randament de pe BET-FI a fost oferit de acţiunile FP, care au crescut cu 2,92%.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (+0,21%), în perioada analizată, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (+0,71%).

Leul s-a apreciat cu 0,38% faţă de euro

Moneda naţională a crescut cu 0,38% faţă de euro în perioada analizată, paritatea eur/ron ajungând la valoarea de 4.4625.

În schimb, aurul s-a depreciat faţă de euro cu 3,31%, în aceeaşi perioadă de timp.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb