CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 APRILIE - 6 MAI Nuclearelectrica - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 mai 2019

Nuclearelectrica - printre performerii de la BVB

Salt de 5% al cotaţiei, pe fondul conturării perspectivei distribuţiei de dividende suplimentare

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 5,08%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 aprilie - 6 mai, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET şi BET-XT, a căror cotaţie s-a depreciat cu 0,36%, respectiv 0,4%, în perioada menţionată.

Performaţa titlurilor producătorului de energie nucleară a apărut îndeosebi pe fondul cererii adresată în data de 3 mai de Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al companiei, în care se solicită informaţii referitoare la analiza şi decizia conducerii SNN privind distribuirea si virarea, sub formă de dividend sau vărsăminte la bugetul statului, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, măsură prevăzută în OUG 114.

Astfel, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGA) Nuclearelectrica din 20 mai 2019, în care se va supune la vot Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an al SNN, va avea pe ordinea de zi un punct suplimentar în acest sens, introdus la cererea Ministerului Energiei.

Practic, se creează premisele ca SNN să distribuie dividende suplimentare pentru cel de-al treilea an la rând, după cele alocate în 2018 şi 2017, tot la solicitarea Ministerului Energiei.

Piaţa a reacţionat, cotaţia producătorului de energie nucleară urcând în data de 3 mai cu 4,99%, până la 10,94 lei, pe fondul unui volum de 259.509 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 127.000 de acţiuni.

Pentru restul şedinţelor din intervalul avut în vedere, preţul acţiunii SNN a oscilat între o scădere de 0,91%, consemnată în data de 6 mai şi o creştere de 0,39%, apărută în 2 mai, în toate cazurile rulajul fiind sub media ultimei luni de tranzacţionare.

În data de 23 aprilie, acţionarii SNN au aprobat alocarea ca dividende a sumei de 378,9 milioane de lei, peste 90% din profitul net obţinut de companie anul trecut, de 410,6 milioane de lei, dar a respins cererea venită din partea Fondului Proprietatea (FP), pentru o alocare suplimentară de 438,6 milioane de lei.

Valoarea dividendului brut este de 1,25670615 lei care, raportat la ultima cotaţie SNN din data de 22 aprilie (ziua anterioră deciziei acţionarilor privind distribuirea profitului obţinut în 2018), de 10,7 lei, oferă investitorilor un randament brut de 11,7%.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia SNN se situează pe o tendinţă ascendentă pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, preţul acţiunii tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.

Anul trecut, compania şi-a ameliorat profitul net cu 33,9%, în condiţiile obţinerii unor venituri din exploatare de 2,178 miliarde lei, în creştere cu 12,7% faţă de cele din 2017, în timp ce dinamica avansului cheltuielior din exploatare a fost mai redusă, de 8%, până la 1,089 miliarde de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Producătorul de energie nucleară este controlat de Statul Român care, prin Ministerul Energiei deţine 82,5% din companie.

Valoarea de piaţă a Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 3,27 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SNN în indicele BET este de 1,83%, în timp ce pentru BET-XT, importanţa acţiunilor producătorului de energie este de 1,75%.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi FP, s-a depreciat cu 1,06%, în perioada 25 aprilie - 6 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au avut un avans de 1,29%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 8,16%.

Topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de acţiunile Ves Sighişoara (VESY), a căror cotaţie a urcat cu 34,16%, în intervalul 25 aprilie - 6 mai.

Pe poziţia a doua a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Zentiva (SCD), cu un avans de 16,13%, în timp ce titlurile SNN completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul avut în vedere.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 aprilie - 3 mai, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, ce au raportat o creştere de 0,76%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de BT Maxim, cu un plus de 0,66%, în timp ce titlurile Certinvest Dinamic au marcat un avans de 0,42%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,14%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 25 aprilie - 6 mai, cu 0,06%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 10,21%, în intervalul 25 aprilie - 6 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 5.930 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 104,95 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb