Acţiunile companiei bistriţene "Teraplast" (simbol TRP) s-au apreciat cu 10,57%, raportat la moneda europeană, ocupând locul secund în topul creşterilor de pe Bursa de Valori Bucureşti, perioada 25 februarie - 25 martie 2014.
Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic a reuşit în 2013, ca, după trei ani de pierderi, să treacă pe profit (+3,4 milioane lei), se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.
În schimb, conform aceluiaşi raport, cifra de afaceri a scăzut cu 5,4%, de la 239.545 lei în 2012, la 226.613 lei, în 2013.
Traian Simion, director general "Teraplast", a declarat, într-un comunicat: "În 2013, am reuşit un lucru foarte important şi anume readucerea companiei pe profit, după trei ani de pierderi. Acest fapt este cu atât mai important, cu cât a fost realizat într-un context de piaţă în continuare dificil".
SIF Banat Crişana (SIF1) şi-a lichidat, luna aceasta, deţinerea la Teraplast, vânzându-şi pachetul de 11,34% către principalul acţionar, Dorel Goia. Acesta avea anterior tranzacţiei o participaţie de 35,33%.
Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat: "Compania prezintă o perspectivă bună, de aceea şi interesul investitorilor a crescut în ultima perioadă. Este de menţionat faptul că au reuşit ca, după trei ani de pierderi, să revină în 2013 pe profit. Pentru anul în curs, văd o creştere a acţiunilor, dar şi a profitului".
• Acţiunile "Calipso" - cel mai bun randament
Titlurile companiei "Calipso" Oradea (simbol CAOR) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursă, în perioada analizată, urcând cu 19,98%, raportat la moneda euro.
Compania orădeană a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.
În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei.
Acţionarul majoritar al companiei este SIF Banat - Crişana, cu o deţinere de 97%.
Acţiunile "Aerostar" Bacău (ARS) au crescut cu 7,45%, raportat la moneda euro, în perioada 25 februarie - 25 martie 2014.
Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", este de părere că variaţiile pozitive ale acţiunilor ARS din perioada analizată au fost întâmplătoare, deoarece în ultimii doi ani cotaţia a evoluat constat, neavând motive de aprecieri foarte mari.
"Compania are rezultate bune, însă dividendele propuse pentru anul acesta sunt sub aşteptările investitorilor", a completat Ion Milea, care a concluzionat: "Achiziţionarea de acţiuni de către SIF Moldova, din ultima perioadă, a dat încredere investitorilor, cu privire la acţiunile ARS".
Veniturile producătorului de piese de schimb pentru avioane au crescut cu 5% anul trecut, de la 207,4 milioane lei, la 217,8 milioane lei, iar profitul net a scăzut uşor, de la 15 milioane lei, la 14,8 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare.
Cheltuielile companiei au totalizat 201,8 milioane lei, în creştere cu 5% faţă de anul 2012, când acestea s-au plasat la 191,2 milioane lei.
• Indicii bursieri îşi continuă declinul
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, s-a depreciat cu 2,54%, în perioada 25 februarie - 25 martie, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 5,45%.
De asemenea, indicele BET-XT, a coborât cu 3,19% în perioada analizată.
Titlurile "Transgaz" au oferit cel mai bun randament de pe indicele BET, urcând cu 2,49%, iar pe indicele BET-XT, "Banca Comercială Carpatica" a înregistrat cel mai mare avans (+5,08%).
În schimb, în cazul indicelui BET-FI, nicio companie nu a fost profitabilă în perioada 25 februarie - 25 martie, SIF Oltenia înregistrând însă, cea mai mică pierdere (-0,37%).
• Certinvest Short Fund" - cel mai profitabil fond
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, "Certinvest Short Fund" a rămas pe primul loc şi, urcând cu 3,92% în perioada 25 februarie - 25 martie 2014, fiind urmat de "FDI Carpatica Obligaţiuni" care s-a apreciat cu 1,58% şi "Erste Bond Flexible" (+1,57%).
În cazul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi oferit cel mai bun randament la un depozit în lei (1,41%), în perioada analizată, iar "Marfin Bank" ar fi adus un câştig de 0,21% la un depozit în euro.
Aurul s-a depreciat cu 1,82%, în raport cu moneda europeană, în perioada 25 februarie - 25 martie 2014, iar unii brokeri pun aceste scăderi ale metalului preţios pe seama creşterilor din perioadele trecute.
În schimb, leul s-a apreciat faţă de moneda euro cu 1,07%, paritatea eur/ron ajungând la 4.4693.
Claudiu Cazacu, analist financiar la "XTB", este de părere că aprecierea leului se datorează în mare parte surplusului de cont curent al României din luna ianuarie a acestui an.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.